Kroję w kostkę i mieszam. Francuskie kotleciki robią furorę
Kiedy w lodówce czekają filety z kurczaka, a wszystkim przejadło się już nieco mięso w panierce, zabieram się za francuskie kotleciki. Brzmią elegancko, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Cały talerz znika w mgnieniu oka.
18.11.2024 13:09
Skąd wzięła się nazwa "francuskie", nie mam pojęcia, ale pod taką właśnie nazwą funkcjonują w moim domu od lat. Być może to zasługa musztardy, którą dodaje się do masy. Kawałki kurczaka, trochę warzyw i obowiązkowa porcja sera to mój sprawdzony przepis na puste talerze po obiedzie. Sprawdzą się również w roli ciepłej przystawki na imprezę czy też po prostu na kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotleciki francuskie - pomysł na obiad z kurczakiem
Do przygotowania kotlecików najlepiej sprawdzi się filet z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po indyka lub wybrać mięso z udek bez kości i bez skóry. Chwila krojenia, kilkanaście sekund mieszania, smażenie i gotowe. To jeden z najprostszych przepisów na filet z kurczaka.
To przepis idealny, gdy nie mamy za dużo czasu na przygotowania, a chcemy zaskoczyć bliskich czymś smacznym. Uwielbiają je dorośli, przepadają za nimi dzieci - to hit, który sprawdzi się również w twoim domu. Jeśli jakimś cudem zostaną na następny dzień, możesz z łatwością podgrzać je w piekarniku. Wystarczy wrzucić na kilka minut, a będą jak nowe.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 100 g startego sera,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposó przygotowania:
- Filet z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Do miski wbij jajka, dodaj musztardę, majonez oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana.
- Dodaj posiekany szczypiorek, starty ser i wymieszaj.
- Dorzuć kawałki kurczaka i połącz tak, by ciasto dokładnie je pokryło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju.
- Wykładaj łyżką porcje masy i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 2,5-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu odłóż kotleciki na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie, w towarzystwie ziemniaków i surówki lub z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!