Kroję w kostkę i mieszam. Francuskie kotleciki robią furorę

Kiedy w lodówce czekają filety z kurczaka, a wszystkim przejadło się już nieco mięso w panierce, zabieram się za francuskie kotleciki. Brzmią elegancko, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Cały talerz znika w mgnieniu oka.

Kotleciki francuskieKotleciki francuskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Skąd wzięła się nazwa "francuskie", nie mam pojęcia, ale pod taką właśnie nazwą funkcjonują w moim domu od lat. Być może to zasługa musztardy, którą dodaje się do masy. Kawałki kurczaka, trochę warzyw i obowiązkowa porcja sera to mój sprawdzony przepis na puste talerze po obiedzie. Sprawdzą się również w roli ciepłej przystawki na imprezę czy też po prostu na kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Kotleciki francuskie - pomysł na obiad z kurczakiem

Do przygotowania kotlecików najlepiej sprawdzi się filet z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po indyka lub wybrać mięso z udek bez kości i bez skóry. Chwila krojenia, kilkanaście sekund mieszania, smażenie i gotowe. To jeden z najprostszych przepisów na filet z kurczaka.

Kotleciki - Pyszności
Kotleciki - Pyszności © Adobe Stock

To przepis idealny, gdy nie mamy za dużo czasu na przygotowania, a chcemy zaskoczyć bliskich czymś smacznym. Uwielbiają je dorośli, przepadają za nimi dzieci - to hit, który sprawdzi się również w twoim domu. Jeśli jakimś cudem zostaną na następny dzień, możesz z łatwością podgrzać je w piekarniku. Wystarczy wrzucić na kilka minut, a będą jak nowe.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g startego sera,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposó przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj musztardę, majonez oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana.
  3. Dodaj posiekany szczypiorek, starty ser i wymieszaj.
  4. Dorzuć kawałki kurczaka i połącz tak, by ciasto dokładnie je pokryło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju.
  6. Wykładaj łyżką porcje masy i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 2,5-3 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu odłóż kotleciki na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie, w towarzystwie ziemniaków i surówki lub z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯