Kroję w kostkę i mieszam. Francuskie kotleciki robią furorę

Kiedy w lodówce czekają filety z kurczaka, a wszystkim przejadło się już nieco mięso w panierce, zabieram się za francuskie kotleciki. Brzmią elegancko, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Cały talerz znika w mgnieniu oka.

Kotleciki francuskieKotleciki francuskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Skąd wzięła się nazwa "francuskie", nie mam pojęcia, ale pod taką właśnie nazwą funkcjonują w moim domu od lat. Być może to zasługa musztardy, którą dodaje się do masy. Kawałki kurczaka, trochę warzyw i obowiązkowa porcja sera to mój sprawdzony przepis na puste talerze po obiedzie. Sprawdzą się również w roli ciepłej przystawki na imprezę czy też po prostu na kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Kotleciki francuskie - pomysł na obiad z kurczakiem

Do przygotowania kotlecików najlepiej sprawdzi się filet z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po indyka lub wybrać mięso z udek bez kości i bez skóry. Chwila krojenia, kilkanaście sekund mieszania, smażenie i gotowe. To jeden z najprostszych przepisów na filet z kurczaka.

Kotleciki - Pyszności
Kotleciki - Pyszności © Adobe Stock

To przepis idealny, gdy nie mamy za dużo czasu na przygotowania, a chcemy zaskoczyć bliskich czymś smacznym. Uwielbiają je dorośli, przepadają za nimi dzieci - to hit, który sprawdzi się również w twoim domu. Jeśli jakimś cudem zostaną na następny dzień, możesz z łatwością podgrzać je w piekarniku. Wystarczy wrzucić na kilka minut, a będą jak nowe.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g startego sera,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposó przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj musztardę, majonez oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana.
  3. Dodaj posiekany szczypiorek, starty ser i wymieszaj.
  4. Dorzuć kawałki kurczaka i połącz tak, by ciasto dokładnie je pokryło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju.
  6. Wykładaj łyżką porcje masy i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 2,5-3 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu odłóż kotleciki na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie, w towarzystwie ziemniaków i surówki lub z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥