10 prostych, ale przydatnych trików, o których warto pamiętać. Ułatwią wiele czynności w kuchni
W mojej kuchni zawsze dzieje się dużo rzeczy jednocześnie. I wiele osób pyta mnie jak sobie radzę w takich warunkach.
Odpowiedź jest bardzo prosta - stosuje na co dzień przydatne triki, które znacznie ułatwiają i skracają czas wykonywanych czynności w kuchni. Oto kolejna dawka, która z pewnością Ci się przyda ?
#1 Papierowy talerzyk i mikser
Wiem, początkowo może wydawać się to wręcz absurdalne, ale uwierz mi, to naprawdę działa. Dzięki temu połączeniu unikniesz niepotrzebne bałaganu i nie będziesz niepotrzebnie się denerwować!
#2 Czekolada w formie dekoracji
Nie masz pomysłu jak udekorować gotowy tort? To bardzo proste! Podziel czekoladę na mniejsze kawałki przy pomocy obieraczki!
#3 Przechowywanie sałaty
Opłucz sałatę i umieść ją w pojemniku. Pamiętaj, aby oprócz warzywa włożyć tam również kawałek ręcznika papierowego. Tym samym znacznie wydłużysz żywotność sałaty.
#4 Czyszczenie grzybów
Czy wiesz, że wiele osób odradza mycie grzybów pod bieżącą wodą? Ich zdaniem wystarczy przetrzeć grzyby przy pomocy mokrego ręcznika papierowego. Dzięki temu zabiegowi grzyby zachowują swój aromat.
#5 Otwieranie kokosa
Zrób otwór w kokosie i wylej z niego wodę. Owoc włóż do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po pieczeniu kokos sam pęknie, a Ty nie będziesz musiała niepotrzebnie się z nim męczyć.
#6 Przechowywanie bananów
Owiń końcówki bananów folią spożywczą i wstaw do lodówki. Dzięki temu wydłużysz okres ich użyteczności.
#7 Czyszczenie patelni
Nie wiesz jak wyczyścić mocno zabrudzoną patelnię? To bardzo proste, zalej ją wrzątkiem i dodaj niewielką ilość octu. Patelnia będzie wyglądać jak nowa!
#8 Krojenie cebuli bez płaczu
Zanim zabierzesz się za krojenie cebuli, skrop ją delikatnie cytryną. Obejdzie się bez płaczu!
#9 Opróżnianie słoika po maśle orzechowym lub czekoladzie.
Dodaj do słoika mleko i płatki, po czym delikatnie wstrząśnij. Pyszne śniadanie i opróżniony słoik w jednym!
#10 Dodawanie sera do burgera
Ser ułóż na mięsie, kiedy będzie już gotowe. Na patelnię wlej trochę wody i przykryj na chwilę. Ser zacznie topić się po ok. 5 sekundach.