Kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Akcesoria, które pomogą wyczarować wielkanocną ucztę

Kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Akcesoria, które pomogą wyczarować wielkanocną ucztę

Garnek Obsidian
Garnek Obsidian
Źródło zdjęć: © materiały partnera
20.03.2024 13:44, aktualizacja: 26.03.2024 06:58

Świąteczne gotowanie to nie lada wyzwanie. Długa lista potraw do przygotowania i ich niemałe ilości komplikują proces kulinarnych przygotowań. Jak to dobrze, że w naczyniach i akcesoriach kuchennych używane są technologie na miarę XXI wieku, które potrafią uprościć gotowanie (nie tylko od święta).

Podczas pracy w kuchni nie ma nic gorszego niż tępy nóż, od którego dodatkowo boli ręka, patelnia, do której wszystko przywiera, czy wieczny bałagan w szafce z garnkami. Wszystko to denerwuje jeszcze bardziej, kiedy mamy przed sobą dużo pracy do wykonania, jak teraz, w okresie przedświątecznym. Chcielibyśmy, żeby te długie godziny spędzone na przygotowywaniu wielkanocnych potraw były czasem twórczej i przyjemnej pracy, podczas której naszym jedynym zmartwieniem będzie to, czy dania zasmakują rodzinie, a nie czy sprzęt kuchenny sprosta stojącemu przed nim wyzwaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlatego za klucz do udanych przygotowań do świąt uważamy wyposażenie kuchni w jakościowe naczynia i akcesoria, które ułatwią i uprzyjemnią przygotowywanie posiłków. Podstawą są dobre garnki, patelnie i noże. Po czym je poznać? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

Materiały

Wysokiej jakości, wytrzymałe materiały są jedną z najważniejszych kwestii, na jaką powinniśmy zwracać uwagę przy wybieraniu sprzętu kuchennego.

Patelnia Diamond
Patelnia Diamond© materiały partnera

Kilkanaście lat temu pojawienie się patelni teflonowych zrewolucjonizowało domowe gotowanie. Dziś jedną z najnowocześniejszych powłok stosowaną w patelniach jest czterowarstwowy, nieprzywierający TEFLON PROFILE SHARK BLUE o chropowatej strukturze. Nie ma sobie równych w kategorii wytrzymałości na zarysowania, co potwierdzają testy. Nawet po długim i intensywnym użytkowaniu zachowuje swoje świetne właściwości i trwałość. Dlatego używana jest głównie w profesjonalnym sprzęcie - marka Zwieger zastosowała go w produktach z linii Diamond. Nową jakość w dziedzinie powłok nieprzywierających gwarantuje też inna czterowarstwowa powłoka R3SISTEK (użyta w patelni Sensa Thermo Zwieger), która ma trzy razy większe właściwości nieprzywierające w porównaniu do tradycyjnych powłok typu non-stick, a ponadto jest niezwykle odporna na zarysowania i działanie wysokich temperatur.

Materiały odgrywają także dużą rolę w przypadku garnków i noży. W obu istotną rolę odgrywa stal. Jedną z bardziej cenionych jest stal niemiecka wykorzystywana m.in. w nożach Obsidian czy też Black Stone marki Zwieger. Ich ostrze jest wyjątkowo ostre i wytrzymałe dzięki poczwórnemu, fabrycznemu systemowi ostrzenia. Z bardzo wysokiej jakości stali nierdzewnej AISI 304 wykonane zostały natomiast garnki z linii Klassiker czy Sferic. Ten materiał cechuje nie tylko odporność na korozję, ale przede wszystkim jest on neutralny w kontakcie z żywnością, a tym samym bardzo bezpieczny dla zdrowia.

Nóż Obsidian
Nóż Obsidian© materiały partnera

Wygoda użytkowania i ergonomia

Wygoda przy używaniu sprzętów kuchennych odgrywa niemałą rolę. Bardzo ważna jest np. podczas krojenia. Żeby praca nożem nie sprawiała trudności, musi on mieć wygodną rękojeść i być odpowiednio wyważony, żeby bez większego wysiłku można było nim kroić nawet przez długi czas. Takie są noże Zwieger. Ponadto marka oferuje szeroki wybór rozmiarów noży, umożliwiający różnorodne zastosowanie, od najmniejszych modeli idealnych do warzyw i owoców przez długi nóż do plastrowania po duży model nie bez powodu nazwany nożem szefa.

Wygodne w użyciu mogą być także inne sprzęty, w tym patelnie i garnki. W ich przypadku dużą rolę odgrywają dobrze skonstruowane rączki, które nie przewodzą ciepła i zapewniają wygodny i pewny chwyt podczas smażenia i gotowania.

Garnek Klassiker
Garnek Klassiker© materiały partnera

Energooszczędność

Przy wielogodzinnym gotowaniu przydadzą się sprzęty oszczędzające energię, i nie chodzi nam o użyte w płytach indukcyjnych funkcje skracające czas gotowania czy energooszczędne piekarniki, ale o garnki i patelnie. One także mogą zmniejszyć zużycie energii, o ile mają odpowiednio wykonane dno. Zastosowanie w garnkach pełnej indukcji potrafi skrócić czas zagotowania wody niemal o połowę. Dzieje się tak dzięki temu, że pełna indukcja chłonie w całości energię wychodzącą z kuchenki, a co za tym idzie, przyczynia się do mniejszego zużycia prądu.

Wielofunkcyjność

Garnek, który może posłużyć zarówno za brytfankę, jak i patelnię, czy naczynie do pieczenia to rozwiązanie idealne, bardzo upraszczające pracę w kuchni. Takie są m.in. garnki Obsidian Zwieger wykonane z odlewanego aluminium. Mają właściwości naczyń żeliwnych, są jednak znacznie lżejsze. Można w nich zrobić wszystko, co tylko dusza smakosza zapragnie, nawet upiec ciasto. Dzięki nowoczesnym i trwałym materiałom garnki Obsidian są odporne na odkształcenia i zmiany temperatury. Taki wielofunkcyjny i jakościowy sprzęt znacznie ułatwi świąteczne przygotowania. Najnowsze technologie użyte w garnkach i patelniach zmniejszą ryzyko kulinarnych niepowodzeń oraz sprawią, że gotowanie pójdzie sprawniej, szybciej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także