Kultowy fast food z czasów PRL. Zapiekankę zostawia daleko w tyle

Zapewne wiele osób przyzna, że najlepsze hot dogi jadało się w PRL-u. Były, co prawda, wegetariańskie, ale chrupiące i wypełnione farszem, który do dzisiaj wspominany jest z sentymentem. Z biegiem lat bułki z pieczarkami ustąpiły miejsca zapiekankom, ale całe szczęście są jeszcze miejsca, które przetrwały zmiany systemowe i inwazje fast foodu z Zachodu, i nadal serwują peerelowskie paluchy z grzybami.

Bułka z pieczarkamiBułka z pieczarkami
Źródło zdjęć: © mat. prywatne

Bułki z pieczarkami wracają w wielkim stylu, zostawiając zapiekanki daleko w tyle. Ta bardzo prosta i niegdyś szalenie popularna przekąska ma w sobie coś, co przyciąga jak magnes. Dla młodszych jest ciekawostką, dla starszych sentymentalną podróżą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Bułki z pieczarkami. Fast food z czasów PRL

Faszerowane pieczarkami bułki na stołach w domach były obecne już w latach 50. Był to okres odbudowy po II światowej, kraj mierzył się z brakami żywnościowymi i trudnościami gospodarczymi. Pieczarki zaś były tanie i łatwo dostępne, a bułki, ogólnie pieczywo, stanowiło podstawowy element diety większości Polaków.

Pierwsze bułki z pieczarkami w sprzedaży pojawiły się w najpewniej Warszawie w latach 60., w działającej do tej pory restauracji Murzynek. Jak zdradziła córka pierwszej właścicielki lokalu w rozmowie z magazyn-kuchnia.pl, to właśnie jej mama wraz z kobietą, z którą współprowadziła lokal, sprzedawały bułki nadziewane jajecznicą z cebulką albo z sosem pieczarkowym. Te drugie zrobiły karierę w PRL-u. Specjał stał się tak popularny, że dzisiaj, po ponad 60 latach, nadal tkwi w pamięci wielu osób.

Hot dog z pieczarkami był szczególnie propagowany w latach 80. z powodu notorycznych kłopotów z zaopatrzeniem w wędliny. Specjał znany był również pod nazwą "bułka z farszem". W podgrzanej na parze bułce robiono szpikulcem otwór, do którego następnie wkładano farsz z masy cebulowo-pieczarkowej, mocno doprawionej solą i pieprzem. W drugiej połowie lat 80. bułkę z pieczarkami można było kupić w niemal w każdym większym mieście w Polsce. Dzisiaj popularnością cieszą się bułki serwowane w lokalu Murzynek w Warszawie, a sam specjał uważa się, że jest wizytówką Gorzowa Wielkopolskiego.

Bułka z pieczarkami nadal jest obecna na kulinarnej mapie Polski
Bułka z pieczarkami nadal jest obecna na kulinarnej mapie Polski © arch. prywatne

Bułki z pieczarkami jak za komuny. Przepis

Składniki:

  • 4 bułki pszenne,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 100 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj.
  2. Na patelni podgrzej lekko masło, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
  3. Pieczarki najlepiej podsmażyć na oddzielnej patelni partiami - tak by nabrały złocistego koloru.
  4. Cebulę i pieczarki połącz, dopraw solą i pieprzem. Grzyby puszczą wodę, możesz całość nieco odparować. Dobrze jednak, by farsz miał nieco wody, w przeciwnym razie całość może stać się za sucha.
  5. Bułki wydrąż, a następnie podgrzej w piekarniku, by nabrały nieco chrupkości.
  6. Następnie wypełnij bułki gotowym farszem.
  7. Możesz podać je z sosem czosnkowym czy śmietanowym z ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok