Kultowy fast food z czasów PRL. Zapiekankę zostawia daleko w tyle
Zapewne wiele osób przyzna, że najlepsze hot dogi jadało się w PRL-u. Były, co prawda, wegetariańskie, ale chrupiące i wypełnione farszem, który do dzisiaj wspominany jest z sentymentem. Z biegiem lat bułki z pieczarkami ustąpiły miejsca zapiekankom, ale całe szczęście są jeszcze miejsca, które przetrwały zmiany systemowe i inwazje fast foodu z Zachodu, i nadal serwują peerelowskie paluchy z grzybami.
20.05.2024 08:26
Bułki z pieczarkami wracają w wielkim stylu, zostawiając zapiekanki daleko w tyle. Ta bardzo prosta i niegdyś szalenie popularna przekąska ma w sobie coś, co przyciąga jak magnes. Dla młodszych jest ciekawostką, dla starszych sentymentalną podróżą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułki z pieczarkami. Fast food z czasów PRL
Faszerowane pieczarkami bułki na stołach w domach były obecne już w latach 50. Był to okres odbudowy po II światowej, kraj mierzył się z brakami żywnościowymi i trudnościami gospodarczymi. Pieczarki zaś były tanie i łatwo dostępne, a bułki, ogólnie pieczywo, stanowiło podstawowy element diety większości Polaków.
Pierwsze bułki z pieczarkami w sprzedaży pojawiły się w najpewniej Warszawie w latach 60., w działającej do tej pory restauracji Murzynek. Jak zdradziła córka pierwszej właścicielki lokalu w rozmowie z magazyn-kuchnia.pl, to właśnie jej mama wraz z kobietą, z którą współprowadziła lokal, sprzedawały bułki nadziewane jajecznicą z cebulką albo z sosem pieczarkowym. Te drugie zrobiły karierę w PRL-u. Specjał stał się tak popularny, że dzisiaj, po ponad 60 latach, nadal tkwi w pamięci wielu osób.
Hot dog z pieczarkami był szczególnie propagowany w latach 80. z powodu notorycznych kłopotów z zaopatrzeniem w wędliny. Specjał znany był również pod nazwą "bułka z farszem". W podgrzanej na parze bułce robiono szpikulcem otwór, do którego następnie wkładano farsz z masy cebulowo-pieczarkowej, mocno doprawionej solą i pieprzem. W drugiej połowie lat 80. bułkę z pieczarkami można było kupić w niemal w każdym większym mieście w Polsce. Dzisiaj popularnością cieszą się bułki serwowane w lokalu Murzynek w Warszawie, a sam specjał uważa się, że jest wizytówką Gorzowa Wielkopolskiego.
Zobacz także
Bułki z pieczarkami jak za komuny. Przepis
Składniki:
- 4 bułki pszenne,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 100 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj.
- Na patelni podgrzej lekko masło, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
- Pieczarki najlepiej podsmażyć na oddzielnej patelni partiami - tak by nabrały złocistego koloru.
- Cebulę i pieczarki połącz, dopraw solą i pieprzem. Grzyby puszczą wodę, możesz całość nieco odparować. Dobrze jednak, by farsz miał nieco wody, w przeciwnym razie całość może stać się za sucha.
- Bułki wydrąż, a następnie podgrzej w piekarniku, by nabrały nieco chrupkości.
- Następnie wypełnij bułki gotowym farszem.
- Możesz podać je z sosem czosnkowym czy śmietanowym z ziołami.