Kupuj eko i chroń planetę! Wystartował Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej w tym roku odbędzie się już po raz 4! W dniach 22-28 kwietnia w promocyjnych cenach będzie można kupić blisko 200 produktów – producenci bio zadbali, aby każdy znalazł coś dla siebie. Zielony Tydzień to idealna okazja, aby kupić żywność ekologiczną w promocyjnych cenach – można wziąć coś na próbę lub wyposażyć się na zapas.
18.04.2024 | aktual.: 19.04.2024 10:22
Czym jest Zielony Tydzień?
Zielony Tydzień to ogólnopolska akcja, podczas której ekoprodukty można kupić w promocyjnych cenach. Ekologiczna żywność pochodzi z rolnictwa, w którym nie używa się środków ochrony roślin, a zwierzęta hodowane są w dobrostanie. Kupując takie produkty, dba się więc o dobro całej planety. Akcja rusza wraz z Międzynarodowym Dniem Ziemi – czyli 22 kwietnia! W ten sposób Polska Izba Żywności Ekologicznej zwraca uwagę na troskę o środowisko naturalne i przybliża ludziom nawyki, które pozwolą chronić Ziemię. Dlaczego jeszcze warto wybierać żywność ekologiczną? Izba przygotowała film "10 powodów, dla których warto sięgać po ekoprodukty".
Jak kupować w ramach Zielonego Tygodnia?
Kupowanie eko jest proste. Ekoprodukty – z symbolem euroliścia, czyli zielonym prostokątem, na którym umieszczone są białe gwiazdki tworzące liść – można znaleźć teraz w każdym markecie. Gdzie i jakich, przecenionych w ramach Zielonego Tygodnia, produktów szukać? Tu z pomocą przychodzi strona www.jemyeko.com/zielony-tydzien/. Można na niej znaleźć:
● Listę sklepów (stacjonarnych, jak i online) z żywnością ekologiczną, oferujących promocyjne artykuły
● Produkty, które będzie można nabyć w promocyjnych cenach.
W tym roku do akcji zgłosiły się sklepy online oraz sklepy stacjonarne z całej Polski! Partnerami są również producenci żywności ekologicznej, którzy specjalnie na tę okazję proponują zakup swoich produktów w obniżonych cenach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 powodów, dlaczego rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla naszej planety
Czym dokładnie jest żywność ekologiczna?
Certyfikowany artykuł ekologiczny to produkt, który został wyprodukowany bez użycia substancji chemicznych, które powodują maksymalizację plonów. Żywność ekologiczna jest wyrabiana w ramach systemu rolnictwa ekologicznego, który obejmuje nie tylko produkcję surowców, ale także cały proces "od pola do stołu" – włączając przetwarzanie, pakowanie, a nawet importowanie produktów lub surowców z krajów trzecich, które spełniają wymagania unijnych przepisów w tym zakresie.
Produkcja rolnictwa ekologicznego podlega obligatoryjnej kontroli, która warunkuje uzyskanie certyfikacji. Posiadanie certyfikatu umożliwia wprowadzenie produktów na rynek żywności ekologicznej oraz uprawnia do oznakowania ich unijnym symbolem Euroliścia, który jest symbolem rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej. Kontrole przeprowadzane przez upoważnione jednostki certyfikujące są obowiązkowe dla producentów rolnych, przetwórców, magazynów, a nawet dystrybutorów surowców rolnych oraz hurtowni, które dostarczają produkty do sklepów. Jedynie sklepy detaliczne sprzedające opakowane produkty ekologiczne dla ostatecznego konsumenta są zwolnione z obowiązku posiadania certyfikacji.
Akcja Zielony Tydzień jest finansowana przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.