Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Farsz skrywa niespodziankę

Co powiesz na przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i na obiad? Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, ale nieco pracochłonna. Nie powinno to być jednak żadną przeszkodą, bo efekt końcowy naprawdę cię zaskoczy. Kurczak po zbójecku zapieczony w ziemniakach zachwyci twoją rodzinę i znajomych.

ObrazekKurczak po zbójecku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Z pewnością, niejednokrotnie przeszukujesz książki kucharskie i blogi kulinarne w poszukiwaniu przepisów na obiad. Z jednej strony zależy ci na tym, by było smacznie, z drugiej pożywnie, a z trzeciej, by przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu. Kurczak po zbójecku spełnia wszystkie te wymagania. Pomimo tego, że sam proces wymaga trochę zachodu, to przygotowanie tej potrawy możesz z powodzeniem rozłożyć na dwa dni - jednego dnia ugotować ziemniaki, a w kolejnym - przygotować farsz i zapiec. To naprawdę proste!

Kurczak po zbójecku - pyszna przekąska i propozycja na obiad

Zanim poznasz przepis na kurczaka po zbójecku, to warto byś poznał najważniejsze szczegóły związane z tą obiado-przekąską. To nic innego, jak ziemniaki faszerowane kurczakiem i zapieczone w piekarniku. Można je podać jako danie główne, z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu, czy kolacji. Pewne jest również to, że kurczak po zbójecku może być świetną przekąską na imprezę. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wybierz się do sklepu lub zabierz się do gotowania już teraz!

Obrazek
Wydrążanie ziemniaków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kurczak po zbójecku przepis - jak zrobić to smaczne danie?

Dania z kurczaka najczęściej rozpływają się w ustach. Tak też jest i w tym przypadku. Połączenie kurczaka i ziemniaków w takiej postaci to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurczak po zbójecku to przepis, który warto wypróbować na każdą okazję. Przekonaj się, dlaczego warto go przygotować.

Składniki:

  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 8 większych młodych ziemniaków
  • cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia.
Obrazek
Przygotowanie ziemniaków do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj młode ziemniaki, przekrój je wzdłuż na połówki, przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź ziemniaki, lekko ostudź i delikatnie wydrąż środek, zachowując sporo miąższu i skórkę.
  3. Drobno pokrojony boczek wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Przełóż wszystko do jednej miski, a na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka.
  5. W chwili, gdy mięso z kurczaka straci swój surowy kolor, to dodaj je do podsmażonego wcześniej boczku z cebulą i pieczarkami, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  6. Do farszu dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
  7. Wydrążone ziemniaki wypełni farszem, posyp resztą startego sera i ułóż na blaszce do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
  9. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni