Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Farsz skrywa niespodziankę

Co powiesz na przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i na obiad? Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, ale nieco pracochłonna. Nie powinno to być jednak żadną przeszkodą, bo efekt końcowy naprawdę cię zaskoczy. Kurczak po zbójecku zapieczony w ziemniakach zachwyci twoją rodzinę i znajomych.

ObrazekKurczak po zbójecku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Z pewnością, niejednokrotnie przeszukujesz książki kucharskie i blogi kulinarne w poszukiwaniu przepisów na obiad. Z jednej strony zależy ci na tym, by było smacznie, z drugiej pożywnie, a z trzeciej, by przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu. Kurczak po zbójecku spełnia wszystkie te wymagania. Pomimo tego, że sam proces wymaga trochę zachodu, to przygotowanie tej potrawy możesz z powodzeniem rozłożyć na dwa dni - jednego dnia ugotować ziemniaki, a w kolejnym - przygotować farsz i zapiec. To naprawdę proste!

Kurczak po zbójecku - pyszna przekąska i propozycja na obiad

Zanim poznasz przepis na kurczaka po zbójecku, to warto byś poznał najważniejsze szczegóły związane z tą obiado-przekąską. To nic innego, jak ziemniaki faszerowane kurczakiem i zapieczone w piekarniku. Można je podać jako danie główne, z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu, czy kolacji. Pewne jest również to, że kurczak po zbójecku może być świetną przekąską na imprezę. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wybierz się do sklepu lub zabierz się do gotowania już teraz!

Obrazek
Wydrążanie ziemniaków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kurczak po zbójecku przepis - jak zrobić to smaczne danie?

Dania z kurczaka najczęściej rozpływają się w ustach. Tak też jest i w tym przypadku. Połączenie kurczaka i ziemniaków w takiej postaci to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurczak po zbójecku to przepis, który warto wypróbować na każdą okazję. Przekonaj się, dlaczego warto go przygotować.

Składniki:

  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 8 większych młodych ziemniaków
  • cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia.
Obrazek
Przygotowanie ziemniaków do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj młode ziemniaki, przekrój je wzdłuż na połówki, przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź ziemniaki, lekko ostudź i delikatnie wydrąż środek, zachowując sporo miąższu i skórkę.
  3. Drobno pokrojony boczek wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Przełóż wszystko do jednej miski, a na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka.
  5. W chwili, gdy mięso z kurczaka straci swój surowy kolor, to dodaj je do podsmażonego wcześniej boczku z cebulą i pieczarkami, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  6. Do farszu dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
  7. Wydrążone ziemniaki wypełni farszem, posyp resztą startego sera i ułóż na blaszce do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
  9. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥