Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Farsz skrywa niespodziankę
11.06.2023 11:02, aktual.: 11.06.2023 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co powiesz na przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i na obiad? Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, ale nieco pracochłonna. Nie powinno to być jednak żadną przeszkodą, bo efekt końcowy naprawdę cię zaskoczy. Kurczak po zbójecku zapieczony w ziemniakach zachwyci twoją rodzinę i znajomych.
Z pewnością, niejednokrotnie przeszukujesz książki kucharskie i blogi kulinarne w poszukiwaniu przepisów na obiad. Z jednej strony zależy ci na tym, by było smacznie, z drugiej pożywnie, a z trzeciej, by przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu. Kurczak po zbójecku spełnia wszystkie te wymagania. Pomimo tego, że sam proces wymaga trochę zachodu, to przygotowanie tej potrawy możesz z powodzeniem rozłożyć na dwa dni - jednego dnia ugotować ziemniaki, a w kolejnym - przygotować farsz i zapiec. To naprawdę proste!
Kurczak po zbójecku - pyszna przekąska i propozycja na obiad
Zanim poznasz przepis na kurczaka po zbójecku, to warto byś poznał najważniejsze szczegóły związane z tą obiado-przekąską. To nic innego, jak ziemniaki faszerowane kurczakiem i zapieczone w piekarniku. Można je podać jako danie główne, z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu, czy kolacji. Pewne jest również to, że kurczak po zbójecku może być świetną przekąską na imprezę. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wybierz się do sklepu lub zabierz się do gotowania już teraz!
Kurczak po zbójecku przepis - jak zrobić to smaczne danie?
Dania z kurczaka najczęściej rozpływają się w ustach. Tak też jest i w tym przypadku. Połączenie kurczaka i ziemniaków w takiej postaci to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurczak po zbójecku to przepis, który warto wypróbować na każdą okazję. Przekonaj się, dlaczego warto go przygotować.
Składniki:
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 8 większych młodych ziemniaków
- cebula
- 200 g boczku wędzonego
- ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wyszoruj młode ziemniaki, przekrój je wzdłuż na połówki, przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
- Odcedź ziemniaki, lekko ostudź i delikatnie wydrąż środek, zachowując sporo miąższu i skórkę.
- Drobno pokrojony boczek wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Przełóż wszystko do jednej miski, a na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka.
- W chwili, gdy mięso z kurczaka straci swój surowy kolor, to dodaj je do podsmażonego wcześniej boczku z cebulą i pieczarkami, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Do farszu dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
- Wydrążone ziemniaki wypełni farszem, posyp resztą startego sera i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!