Kurczak w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami

Poniżej znajduje się przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie serowo-śmietanowo-cytrynowym z cebulą i szparagami.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 2 szt. pierś z kurczaka
  3. 2 łyżki sok z cytryny
  4. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  5. 3/4 szklanki mozzarella starta
  6. 1/2 szklanki parmezan starty
  7. 1 szt. cytryna kilka przekrojonych na pół plastrów
  8. 1 kg makaron ugotowany
  9. natka pietruszki posiekana
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz
  12. zioła prowansalskie
  13. 2 łyżki masło
  14. 1 szt. czerwona cebula posiekana
  15. 1 kg szparagi
  16. 3/4 szklanki śmietanka 30%
  17. 1/2 szklanki bulion rosołowy
Sposób przygotowania:

1. Dopraw piersi z kurczaka z obydwóch stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż z obydwóch stron. Kiedy mięso będzie dosmażone, zdejmij patelnię z ognia.

Obrazek

2. Na osobnej patelni roztop masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj szparagi i dopraw wszystko solą oraz pieprzem.

Obrazek

3. Po ok. 10 minutach dodaj śmietankę, bulion rosołowy, sok z cytryny i czosnek. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj mozzarellę, parmezan (zostaw trochę do wykończenia) i cytrynę. Kiedy ser się roztopi dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.

Obrazek

4. Na wierzchu połóż usmażonego wcześniej kurczaka. Posyp go resztką parmezanu oraz natką pietruszki.

Obrazek

5. Gotowe danie przełóż na talerze.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach