PrzepisProste przepisyKurczaka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci to kochają

Kurczaka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci to kochają

Kurczak w coli- Pyszności
Kurczak w coli- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

05.10.2023 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pałki z kurczaka to prosty przepis na ekspresowy obiad dla całej rodziny. W połączeniu z marynatą z dodatkiem coli smakują jeszcze lepiej. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoi bliscy będą zajadać ze smakiem.

Chociaż cola kojarzy się oczywiście z napojem i to na dodatek niezbyt zdrowym, to ma również inne zastosowania. Można upiec z nią ciasto, wykorzystać do domowych porządków lub dodać jako składnik marynaty do mięsa. Świetnie zmiękcza strukturę włókien i nadaje karmelowy posmak całości. Najczęściej marynuję w niej pałki z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po skrzydełka. Moje dzieci uwielbiają, gdy serwuję ten obiad- w końcu sama nazwa brzmi dla tych najmłodszych domowników całkiem zachęcająco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w coli

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie cola, pepsi czy inny podobny napój, to zdradzę, że nie ma to większej różnicy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać zarówno klasyczną wersję napoju, jak i tę bez dodatku cukru. W każdej z nich znajdziemy karmel, czyli barwnik, który odpowiada za głęboką, ciemną barwę napoju. To właśnie on wpłynie na to, że kurczak będzie miękki i delikatnie skarmelizowany.

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Marynata:

  • 250 ml napoju typa cola
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 3 łyżki miodu
Pałki w coli- Pyszności
Pałki w coli- Pyszności© YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka doprawiam solą i pieprzem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Możesz zamienić ją również na ostrą lub chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.
  2. W rondelku łączę ketchup, colę oraz miód. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam przyprawione wcześniej pałki z kurczaka i zalewam marynatą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas ostrożnie odwracam mięso.


Gotowe pałki przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu i ulubionej sałatki- w szczególności polecam tutaj colesław. Ten przepis szybko stanie się hitem na twoim stole, moja rodzina wprost za nim przepada. Chociaż cola nie należy do zdrowych produktów, to w tej odsłonie można sobie raz na jakiś czas na nią pozwolić. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także