Kurczaka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci to kochają

Pałki z kurczaka to prosty przepis na ekspresowy obiad dla całej rodziny. W połączeniu z marynatą z dodatkiem coli smakują jeszcze lepiej. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoi bliscy będą zajadać ze smakiem.

Kurczak w coli- PysznościKurczak w coli- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż cola kojarzy się oczywiście z napojem i to na dodatek niezbyt zdrowym, to ma również inne zastosowania. Można upiec z nią ciasto, wykorzystać do domowych porządków lub dodać jako składnik marynaty do mięsa. Świetnie zmiękcza strukturę włókien i nadaje karmelowy posmak całości. Najczęściej marynuję w niej pałki z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po skrzydełka. Moje dzieci uwielbiają, gdy serwuję ten obiad- w końcu sama nazwa brzmi dla tych najmłodszych domowników całkiem zachęcająco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

Kurczak w coli

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie cola, pepsi czy inny podobny napój, to zdradzę, że nie ma to większej różnicy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać zarówno klasyczną wersję napoju, jak i tę bez dodatku cukru. W każdej z nich znajdziemy karmel, czyli barwnik, który odpowiada za głęboką, ciemną barwę napoju. To właśnie on wpłynie na to, że kurczak będzie miękki i delikatnie skarmelizowany.

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Marynata:

  • 250 ml napoju typa cola
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 3 łyżki miodu
Pałki w coli- Pyszności
Pałki w coli- Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka doprawiam solą i pieprzem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Możesz zamienić ją również na ostrą lub chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.
  2. W rondelku łączę ketchup, colę oraz miód. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam przyprawione wcześniej pałki z kurczaka i zalewam marynatą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas ostrożnie odwracam mięso.


Gotowe pałki przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu i ulubionej sałatki- w szczególności polecam tutaj colesław. Ten przepis szybko stanie się hitem na twoim stole, moja rodzina wprost za nim przepada. Chociaż cola nie należy do zdrowych produktów, to w tej odsłonie można sobie raz na jakiś czas na nią pozwolić. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯