Kurczaka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci to kochają

Pałki z kurczaka to prosty przepis na ekspresowy obiad dla całej rodziny. W połączeniu z marynatą z dodatkiem coli smakują jeszcze lepiej. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoi bliscy będą zajadać ze smakiem.

Kurczak w coli- PysznościKurczak w coli- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż cola kojarzy się oczywiście z napojem i to na dodatek niezbyt zdrowym, to ma również inne zastosowania. Można upiec z nią ciasto, wykorzystać do domowych porządków lub dodać jako składnik marynaty do mięsa. Świetnie zmiękcza strukturę włókien i nadaje karmelowy posmak całości. Najczęściej marynuję w niej pałki z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po skrzydełka. Moje dzieci uwielbiają, gdy serwuję ten obiad- w końcu sama nazwa brzmi dla tych najmłodszych domowników całkiem zachęcająco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

Kurczak w coli

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie cola, pepsi czy inny podobny napój, to zdradzę, że nie ma to większej różnicy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać zarówno klasyczną wersję napoju, jak i tę bez dodatku cukru. W każdej z nich znajdziemy karmel, czyli barwnik, który odpowiada za głęboką, ciemną barwę napoju. To właśnie on wpłynie na to, że kurczak będzie miękki i delikatnie skarmelizowany.

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Marynata:

  • 250 ml napoju typa cola
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 3 łyżki miodu
Pałki w coli- Pyszności
Pałki w coli- Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka doprawiam solą i pieprzem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Możesz zamienić ją również na ostrą lub chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.
  2. W rondelku łączę ketchup, colę oraz miód. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam przyprawione wcześniej pałki z kurczaka i zalewam marynatą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas ostrożnie odwracam mięso.


Gotowe pałki przekładam na talerz. Serwuję w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu i ulubionej sałatki- w szczególności polecam tutaj colesław. Ten przepis szybko stanie się hitem na twoim stole, moja rodzina wprost za nim przepada. Chociaż cola nie należy do zdrowych produktów, to w tej odsłonie można sobie raz na jakiś czas na nią pozwolić. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇