Łączę dwa sosy i marynuję kotlety. Wychodzą mięciutkie i pyszne jak od Magdy Gessler

Zamiast tradycyjnej wersji z samej panierki, zrobiłam je w marynacie z dwóch bardzo ciekawych składników, które każdy ma w lodówce. Efekt? Kotlety schabowe mięciutkie, soczyste i pełne smaku. I wcale nie trzeba być Magdą Gessler, żeby je dobrze zrobić.

W czym marynować schabowe?W czym marynować schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety schabowe to prawdziwa ikona polskiej kuchni. Obok bigosu, pierogów czy żurku to danie zna i ceni prawie każdy. Klasyczna wersja jest wszystkim dobrze znana, ale dziś proponuję coś świeżego: schabowe w aromatycznej marynacie na bazie dwóch prostych sosów. Są miękkie, soczyste i naprawdę wyjątkowe. W sam raz na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Jeśli znudziły ci się schabowe "jak u mamy", koniecznie przetestuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Te kotlety schabowe to klasyka w nowym wydaniu

Dla jednych najlepsze są mielone, dla innych z piersi kurczaka. Ale kotlety schabowe to zupełnie inna liga. Soczyste mięso, chrupiąca panierka i dobrze dobrana marynata to klucz do sukcesu. Tradycyjnie doprawiane jedynie solą i pieprzem, teraz mogą zaskoczyć smakiem, który na długo zapadnie w pamięć. Wystarczy zmienić jeden krok, by wydobyć z nich pełnię aromatu.

Składniki na kotlety:

  • 5 plastrów schabu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na marynatę do kotletów:

  • 2 łyżki ketchupu,
  • łyżka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane),
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij tłuczkiem (niezbyt cienko, by zachować soczystość).
  2. Oprósz mięso z obu stron solą i pieprzem.
  3. W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty: ketchup, musztardę, świeży i suszony czosnek oraz majeranek.
  4. Włóż kotlety do marynaty, dokładnie obtaczając każdy plaster. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (można też zostawić na całą noc).
  5. Przygotuj trzy talerze: z mąką, rozbełtanymi jajkami i bułką tartą.
  6. Wyjmij kotlety z marynaty. Obtocz każdy plaster najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  7. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron – około 3–4 minuty na stronę.

Gotowe kotlety schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, najlepiej z kiszoną kapustą lub świeżymi warzywami. Świetnie pasuje też orzeźwiająca mizeria.

To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką. Kotlety schabowe w marynacie są delikatne, aromatyczne i znikają z talerzy w mgnieniu oka. Smakują jak domowe jedzenie w najlepszym wydaniu, niczym z kuchni Magdy Gessler.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥