WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Łączę dwa sosy i marynuję kotlety. Wychodzą mięciutkie i pyszne jak od Magdy Gessler

Zamiast tradycyjnej wersji z samej panierki, zrobiłam je w marynacie z dwóch bardzo ciekawych składników, które każdy ma w lodówce. Efekt? Kotlety schabowe mięciutkie, soczyste i pełne smaku. I wcale nie trzeba być Magdą Gessler, żeby je dobrze zrobić.

W czym marynować schabowe?W czym marynować schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety schabowe to prawdziwa ikona polskiej kuchni. Obok bigosu, pierogów czy żurku to danie zna i ceni prawie każdy. Klasyczna wersja jest wszystkim dobrze znana, ale dziś proponuję coś świeżego: schabowe w aromatycznej marynacie na bazie dwóch prostych sosów. Są miękkie, soczyste i naprawdę wyjątkowe. W sam raz na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Jeśli znudziły ci się schabowe "jak u mamy", koniecznie przetestuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Te kotlety schabowe to klasyka w nowym wydaniu

Dla jednych najlepsze są mielone, dla innych z piersi kurczaka. Ale kotlety schabowe to zupełnie inna liga. Soczyste mięso, chrupiąca panierka i dobrze dobrana marynata to klucz do sukcesu. Tradycyjnie doprawiane jedynie solą i pieprzem, teraz mogą zaskoczyć smakiem, który na długo zapadnie w pamięć. Wystarczy zmienić jeden krok, by wydobyć z nich pełnię aromatu.

Składniki na kotlety:

  • 5 plastrów schabu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na marynatę do kotletów:

  • 2 łyżki ketchupu,
  • łyżka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane),
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij tłuczkiem (niezbyt cienko, by zachować soczystość).
  2. Oprósz mięso z obu stron solą i pieprzem.
  3. W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty: ketchup, musztardę, świeży i suszony czosnek oraz majeranek.
  4. Włóż kotlety do marynaty, dokładnie obtaczając każdy plaster. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (można też zostawić na całą noc).
  5. Przygotuj trzy talerze: z mąką, rozbełtanymi jajkami i bułką tartą.
  6. Wyjmij kotlety z marynaty. Obtocz każdy plaster najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  7. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron – około 3–4 minuty na stronę.

Gotowe kotlety schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, najlepiej z kiszoną kapustą lub świeżymi warzywami. Świetnie pasuje też orzeźwiająca mizeria.

To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką. Kotlety schabowe w marynacie są delikatne, aromatyczne i znikają z talerzy w mgnieniu oka. Smakują jak domowe jedzenie w najlepszym wydaniu, niczym z kuchni Magdy Gessler.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze