Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak

Mięso mielone to baza do szybkiego makaronu czy też makaronowej zapiekanki. Pozornie wydaje się proste w obróbce, ale wiele osób wciąż popełnia błąd. To przez to podchodzi wodą i traci smak.

Przez ten błąd mięso podchodzi wodąPrzez ten błąd mięso podchodzi wodą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Patelnia rozgrzana, wyciągasz tackę z mięsem mielonym, zabierasz się za smażenie. Po chwili na patelni zbiera się woda, a apetycznie wyglądające wcześniej mięso zamienia się szarą, niesmaczną breję. Nie jest to wina marketowej jakości, a jedynie kwestia zbyt dużego pośpiechu. Jeśli marzysz o rumianym, chrupiącym na zewnątrz i mięciutkim w środku mięsie, zadbaj o odpowiednią temperaturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron w sosie orzechowym

Błąd przy smażeniu mielonego

Sekret idealnie usmażonego mięsa to utrzymanie wysokiej temperatury na powierzchni patelni. Wydaje się to być naprawdę proste, ot trzeba ustawić odpowiednią moc palnika. To jednak tylko część tego, co potrzebne do sukcesu. Kiedy cała paczka mięsa, często zimnego i wyciągniętego prosto z lodówki, trafia na patelnię, od razu przejmuje całe ciepło. W rezultacie temperatura patelni spada.

Mięso, zamiast apetycznie się ściąć i zarumienić, zaczyna dusić się w we własnym sosie. Cała wilgoć wydostaje się na zewnątrz w postaci soków. Te soki, zalegające na patelni, obniżają temperaturę jeszcze bardziej i tworzą środowisko przypominające gotowanie, a nie smażenie.

Mięso mielone.
Mięso mielone. © Pexels

Gotowanie to fizyka, a jedno z najbardziej pożądanych zjawisk to reakcja Maillarda. Ten złożony proces chemiczny, zachodzący między aminokwasami a cukrami, odpowiada za złocistobrązowy kolor, głęboki aromat i smak, który tak bardzo kochamy w smażonym mięsie. Gdy nie ma odpowiedniej temperatury, nie ma też tej reakcji. W rezultacie mięso mielone pozostaje blade, ma mniej intensywny smak i często gumowatą lub rozmiękłą konsystencję.

Jak smażyć mielone?

Chociaż wspomniane wcześniej smażenie w za niskiej temperaturze jest bardzo częstym błędem, to w prosty sposób można go wyeliminować. Jeśli chcesz usmażyć większą ilość mięsa, smaż je partiami, nie tworząc na patelni górki. Im więcej przestrzeni ma mięso, tym lepiej się usmaży. Zawsze zaczynaj smażenie na patelni, która jest już solidnie rozgrzana.

Przykrywkę zostaw w szafce. Przykrycie patelni powoduje zatrzymanie pary wodnej, co sprzyja duszeniu, a nie smażeniu. Pozostaw patelnię odkrytą, aby wilgoć mogła swobodnie odparować, a mięso mogło się równomiernie zarumienić.

Wybrane dla Ciebie

Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam