Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne

Chociaż niedziela kojarzy się przede wszystkim ze schabowymi, to w moim domu zostały wygryzione przez krakowskie sznycle.

Te kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonychTe kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sznycle znane są w austriackiej kuchni jako cienkie płaty mięsa cielęcego pod chrupiącą panierką. W Krakowie natknęłam się jednak na sznycle, które okazały się być serwowane jako kotlety mielone, w postaci mięsnych kulek. Niech jednak wzrok cię nie zmyli, bo nie są to klasyczne "mieloniaki" jak u babci. Są nieco bardziej wyrafinowane w smaku i bogatsze, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na odświętny, niedzielny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Krakowskie sznycle

Magda Gessler zaleca, by w przypadku mielonych łączyć ze sobą dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowinę z wieprzowiną. Podobnie jest w przypadku krakowskich sznycli, z tą drobną różnicą, że wołowinę zastępuje delikatna w smaku cielęcina. Stąd wzięła się też inna nazwa - cielęcina to charakterystyczna cecha wiedeński sznycli. Tutaj mamy polską, a konkretniej krakowską wersję tego dania.

Kotlety mielone- Pyszności
Sznycle krakowskie zaskoczą delikatnością © Canva

Kotlety z cielęciny i wieprzowiny są soczyste, delikatne w smaku i lekkie. Od pierwszego kęsa przepadłam, a moja rodzina wtóruje mi w tej miłości. Na niedzielny obiad jak znalazł, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je nawet w środku tygodnia. Przygotowanie jest ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Później tylko smażenie i zajadanie się sznyclami.

Składniki:

  • 300 g mielonej cielęciny,
  • 200 g mięsa mielonego wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • buła tarta,
  • 120 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż ładnie się zeszkli. Odstaw do przestudzenia.
  2. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aby wchłonęła płyn.
  3. Do miski przełóż cielęcinę oraz wieprzowinę.
  4. Dodaj namoczoną bułkę wraz z pozostałym mlekiem, podsmażoną cebulę, sól oraz pieprz.
  5. Dokładnie wyrabiaj masę, nawet przez 10-15 minut.
  6. Do jednej miseczki wbij jajko i rozkłóć, w drugiej umieść bułkę tartą.
  7. Z mięsnej masy formuj kotlety i panieruj je w jajku i bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią. Rób to na średniej mocy palnika, aby dobrze przypiekły się w środku.

Gotowe sznycle krakowskie podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki i buraczkami, albo wybrać coś mniej standardowego, jak purée z topinamburu czy surówkę z kalarepy. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem