Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne

Chociaż niedziela kojarzy się przede wszystkim ze schabowymi, to w moim domu zostały wygryzione przez krakowskie sznycle.

Te kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonychTe kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sznycle znane są w austriackiej kuchni jako cienkie płaty mięsa cielęcego pod chrupiącą panierką. W Krakowie natknęłam się jednak na sznycle, które okazały się być serwowane jako kotlety mielone, w postaci mięsnych kulek. Niech jednak wzrok cię nie zmyli, bo nie są to klasyczne "mieloniaki" jak u babci. Są nieco bardziej wyrafinowane w smaku i bogatsze, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na odświętny, niedzielny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Krakowskie sznycle

Magda Gessler zaleca, by w przypadku mielonych łączyć ze sobą dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowinę z wieprzowiną. Podobnie jest w przypadku krakowskich sznycli, z tą drobną różnicą, że wołowinę zastępuje delikatna w smaku cielęcina. Stąd wzięła się też inna nazwa - cielęcina to charakterystyczna cecha wiedeński sznycli. Tutaj mamy polską, a konkretniej krakowską wersję tego dania.

Kotlety mielone- Pyszności
Sznycle krakowskie zaskoczą delikatnością © Canva

Kotlety z cielęciny i wieprzowiny są soczyste, delikatne w smaku i lekkie. Od pierwszego kęsa przepadłam, a moja rodzina wtóruje mi w tej miłości. Na niedzielny obiad jak znalazł, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je nawet w środku tygodnia. Przygotowanie jest ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Później tylko smażenie i zajadanie się sznyclami.

Składniki:

  • 300 g mielonej cielęciny,
  • 200 g mięsa mielonego wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • buła tarta,
  • 120 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż ładnie się zeszkli. Odstaw do przestudzenia.
  2. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aby wchłonęła płyn.
  3. Do miski przełóż cielęcinę oraz wieprzowinę.
  4. Dodaj namoczoną bułkę wraz z pozostałym mlekiem, podsmażoną cebulę, sól oraz pieprz.
  5. Dokładnie wyrabiaj masę, nawet przez 10-15 minut.
  6. Do jednej miseczki wbij jajko i rozkłóć, w drugiej umieść bułkę tartą.
  7. Z mięsnej masy formuj kotlety i panieruj je w jajku i bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią. Rób to na średniej mocy palnika, aby dobrze przypiekły się w środku.

Gotowe sznycle krakowskie podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki i buraczkami, albo wybrać coś mniej standardowego, jak purée z topinamburu czy surówkę z kalarepy. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇