Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne

Chociaż niedziela kojarzy się przede wszystkim ze schabowymi, to w moim domu zostały wygryzione przez krakowskie sznycle.

Te kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonychTe kotlety to pyszna alternatywa dla zwykłych mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sznycle znane są w austriackiej kuchni jako cienkie płaty mięsa cielęcego pod chrupiącą panierką. W Krakowie natknęłam się jednak na sznycle, które okazały się być serwowane jako kotlety mielone, w postaci mięsnych kulek. Niech jednak wzrok cię nie zmyli, bo nie są to klasyczne "mieloniaki" jak u babci. Są nieco bardziej wyrafinowane w smaku i bogatsze, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na odświętny, niedzielny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Krakowskie sznycle

Magda Gessler zaleca, by w przypadku mielonych łączyć ze sobą dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowinę z wieprzowiną. Podobnie jest w przypadku krakowskich sznycli, z tą drobną różnicą, że wołowinę zastępuje delikatna w smaku cielęcina. Stąd wzięła się też inna nazwa - cielęcina to charakterystyczna cecha wiedeński sznycli. Tutaj mamy polską, a konkretniej krakowską wersję tego dania.

Kotlety mielone- Pyszności
Sznycle krakowskie zaskoczą delikatnością © Canva

Kotlety z cielęciny i wieprzowiny są soczyste, delikatne w smaku i lekkie. Od pierwszego kęsa przepadłam, a moja rodzina wtóruje mi w tej miłości. Na niedzielny obiad jak znalazł, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je nawet w środku tygodnia. Przygotowanie jest ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Później tylko smażenie i zajadanie się sznyclami.

Składniki:

  • 300 g mielonej cielęciny,
  • 200 g mięsa mielonego wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • buła tarta,
  • 120 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż ładnie się zeszkli. Odstaw do przestudzenia.
  2. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aby wchłonęła płyn.
  3. Do miski przełóż cielęcinę oraz wieprzowinę.
  4. Dodaj namoczoną bułkę wraz z pozostałym mlekiem, podsmażoną cebulę, sól oraz pieprz.
  5. Dokładnie wyrabiaj masę, nawet przez 10-15 minut.
  6. Do jednej miseczki wbij jajko i rozkłóć, w drugiej umieść bułkę tartą.
  7. Z mięsnej masy formuj kotlety i panieruj je w jajku i bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią. Rób to na średniej mocy palnika, aby dobrze przypiekły się w środku.

Gotowe sznycle krakowskie podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki i buraczkami, albo wybrać coś mniej standardowego, jak purée z topinamburu czy surówkę z kalarepy. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety