Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Chociaż niedziela kojarzy się przede wszystkim ze schabowymi, to w moim domu zostały wygryzione przez krakowskie sznycle.
Sznycle znane są w austriackiej kuchni jako cienkie płaty mięsa cielęcego pod chrupiącą panierką. W Krakowie natknęłam się jednak na sznycle, które okazały się być serwowane jako kotlety mielone, w postaci mięsnych kulek. Niech jednak wzrok cię nie zmyli, bo nie są to klasyczne "mieloniaki" jak u babci. Są nieco bardziej wyrafinowane w smaku i bogatsze, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na odświętny, niedzielny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów
Krakowskie sznycle
Magda Gessler zaleca, by w przypadku mielonych łączyć ze sobą dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowinę z wieprzowiną. Podobnie jest w przypadku krakowskich sznycli, z tą drobną różnicą, że wołowinę zastępuje delikatna w smaku cielęcina. Stąd wzięła się też inna nazwa - cielęcina to charakterystyczna cecha wiedeński sznycli. Tutaj mamy polską, a konkretniej krakowską wersję tego dania.
Kotlety z cielęciny i wieprzowiny są soczyste, delikatne w smaku i lekkie. Od pierwszego kęsa przepadłam, a moja rodzina wtóruje mi w tej miłości. Na niedzielny obiad jak znalazł, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je nawet w środku tygodnia. Przygotowanie jest ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Później tylko smażenie i zajadanie się sznyclami.
Składniki:
- 300 g mielonej cielęciny,
- 200 g mięsa mielonego wołowiny,
- 1 mała cebula,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- buła tarta,
- 120 ml mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż ładnie się zeszkli. Odstaw do przestudzenia.
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aby wchłonęła płyn.
- Do miski przełóż cielęcinę oraz wieprzowinę.
- Dodaj namoczoną bułkę wraz z pozostałym mlekiem, podsmażoną cebulę, sól oraz pieprz.
- Dokładnie wyrabiaj masę, nawet przez 10-15 minut.
- Do jednej miseczki wbij jajko i rozkłóć, w drugiej umieść bułkę tartą.
- Z mięsnej masy formuj kotlety i panieruj je w jajku i bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią. Rób to na średniej mocy palnika, aby dobrze przypiekły się w środku.
Gotowe sznycle krakowskie podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić klasycznie na ziemniaki i buraczkami, albo wybrać coś mniej standardowego, jak purée z topinamburu czy surówkę z kalarepy. Smacznego!