To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam

To mięso wręcz rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos kurkowy dopełnia dzieła. Chociaż rzadko gości na naszych talerzach, warto to zmienić.

Mięso w sosie kurkowym rozpływa się w ustachMięso w sosie kurkowym rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cielęcina to niedoceniane mięso, które zdecydowanie ustępuje popularności kurczakowi, wołowinie czy wieprzowinie. Jej delikatny smak i miękka konsystencja szybko podbija kubki smakowe. Dzięki temu, że młode cielęta są karmione głównie mlekiem matki, mięso jest wolne od antybiotyków, co dodatkowo podnosi jego jakość. Warto zaprosić ją do kuchni i przygotować obiad, po którym spłynie na ciebie lawina komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Postaw na cielęcinę

To, co czyni cielęcinę tak zdrowym i smacznym wyborem na obiad, to jej proporcje makroskładników. W 100 gramach tego mięsa znajdziemy około 21 gramów wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, produkcji enzymów i hormonów, a także wspierania ogólnej odporności organizmu. Co więcej, cielęcina jest wyjątkowo niskotłuszczowa, zawierając zaledwie około 3 gramów tłuszczu na 100 gramów. Jest bogata w witaminy z grupy B, w tym B12, która wspiera układ nerwowy, oraz żelazo, niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii.

Cielęcina to niedoceniane mięso
Cielęcina to niedoceniane mięso © Adobe Stock

Cielęcina w sosie kurkowym

Kurki i cielęcina wspaniale zagrają pierwsze skrzypce na talerzu. Kruche mięso otulone śmietanowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i rodzinne obiady, gdy chcemy uraczyć bliskich czymś innym niż tradycyjny schabowy czy pieczeń w sosie własnym.

Składniki:

  • 1 kg karkówki cielęcej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g oczyszczonych kurek,
  • 100 g masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • sól, pieprz i tymianem do smaku,
  • 100 ml bulionu lub rosołu (jeśli nie masz, to możesz użyć wody),
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podziel na plastry i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Połowę masła rozgrzej na patelni wraz z odrobiną oleju. Dodatek oleju pozwoli uniknąć przypalenia.
  3. Na maśle obsmaż z obu stron mięso, aż zacznie się rumienić.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło z olejem.
  5. Wrzuć kurki, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
  6. Podsmażone kurki dodaj do mięsa, wlej bulion i duś przez około 40 minut, aż bulion zredukuje się o połowę, a mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj śmietankę i duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Cielęcinę w sosie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na kluski, ziemniaki lub ryż. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥