To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam

To mięso wręcz rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos kurkowy dopełnia dzieła. Chociaż rzadko gości na naszych talerzach, warto to zmienić.

Mięso w sosie kurkowym rozpływa się w ustachMięso w sosie kurkowym rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cielęcina to niedoceniane mięso, które zdecydowanie ustępuje popularności kurczakowi, wołowinie czy wieprzowinie. Jej delikatny smak i miękka konsystencja szybko podbija kubki smakowe. Dzięki temu, że młode cielęta są karmione głównie mlekiem matki, mięso jest wolne od antybiotyków, co dodatkowo podnosi jego jakość. Warto zaprosić ją do kuchni i przygotować obiad, po którym spłynie na ciebie lawina komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Postaw na cielęcinę

To, co czyni cielęcinę tak zdrowym i smacznym wyborem na obiad, to jej proporcje makroskładników. W 100 gramach tego mięsa znajdziemy około 21 gramów wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, produkcji enzymów i hormonów, a także wspierania ogólnej odporności organizmu. Co więcej, cielęcina jest wyjątkowo niskotłuszczowa, zawierając zaledwie około 3 gramów tłuszczu na 100 gramów. Jest bogata w witaminy z grupy B, w tym B12, która wspiera układ nerwowy, oraz żelazo, niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii.

Cielęcina to niedoceniane mięso
Cielęcina to niedoceniane mięso © Adobe Stock

Cielęcina w sosie kurkowym

Kurki i cielęcina wspaniale zagrają pierwsze skrzypce na talerzu. Kruche mięso otulone śmietanowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i rodzinne obiady, gdy chcemy uraczyć bliskich czymś innym niż tradycyjny schabowy czy pieczeń w sosie własnym.

Składniki:

  • 1 kg karkówki cielęcej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g oczyszczonych kurek,
  • 100 g masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • sól, pieprz i tymianem do smaku,
  • 100 ml bulionu lub rosołu (jeśli nie masz, to możesz użyć wody),
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podziel na plastry i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Połowę masła rozgrzej na patelni wraz z odrobiną oleju. Dodatek oleju pozwoli uniknąć przypalenia.
  3. Na maśle obsmaż z obu stron mięso, aż zacznie się rumienić.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło z olejem.
  5. Wrzuć kurki, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
  6. Podsmażone kurki dodaj do mięsa, wlej bulion i duś przez około 40 minut, aż bulion zredukuje się o połowę, a mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj śmietankę i duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Cielęcinę w sosie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na kluski, ziemniaki lub ryż. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety