To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To mięso wręcz rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos kurkowy dopełnia dzieła. Chociaż rzadko gości na naszych talerzach, warto to zmienić.
Cielęcina to niedoceniane mięso, które zdecydowanie ustępuje popularności kurczakowi, wołowinie czy wieprzowinie. Jej delikatny smak i miękka konsystencja szybko podbija kubki smakowe. Dzięki temu, że młode cielęta są karmione głównie mlekiem matki, mięso jest wolne od antybiotyków, co dodatkowo podnosi jego jakość. Warto zaprosić ją do kuchni i przygotować obiad, po którym spłynie na ciebie lawina komplementów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Postaw na cielęcinę
To, co czyni cielęcinę tak zdrowym i smacznym wyborem na obiad, to jej proporcje makroskładników. W 100 gramach tego mięsa znajdziemy około 21 gramów wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, produkcji enzymów i hormonów, a także wspierania ogólnej odporności organizmu. Co więcej, cielęcina jest wyjątkowo niskotłuszczowa, zawierając zaledwie około 3 gramów tłuszczu na 100 gramów. Jest bogata w witaminy z grupy B, w tym B12, która wspiera układ nerwowy, oraz żelazo, niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii.
Cielęcina w sosie kurkowym
Kurki i cielęcina wspaniale zagrają pierwsze skrzypce na talerzu. Kruche mięso otulone śmietanowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i rodzinne obiady, gdy chcemy uraczyć bliskich czymś innym niż tradycyjny schabowy czy pieczeń w sosie własnym.
Składniki:
- 1 kg karkówki cielęcej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g oczyszczonych kurek,
- 100 g masła,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- sól, pieprz i tymianem do smaku,
- 100 ml bulionu lub rosołu (jeśli nie masz, to możesz użyć wody),
- olej.
Sposób przygotowania:
- Mięso podziel na plastry i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
- Połowę masła rozgrzej na patelni wraz z odrobiną oleju. Dodatek oleju pozwoli uniknąć przypalenia.
- Na maśle obsmaż z obu stron mięso, aż zacznie się rumienić.
- Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło z olejem.
- Wrzuć kurki, dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Podsmażone kurki dodaj do mięsa, wlej bulion i duś przez około 40 minut, aż bulion zredukuje się o połowę, a mięso będzie miękkie.
- Dodaj śmietankę i duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Cielęcinę w sosie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na kluski, ziemniaki lub ryż. Smacznego!