Ścieram zamiast marchewki i dodaję do młodej kapusty. Surówka lepsza niż z garmażerki
Niektóre smaki kojarzą się z dzieciństwem, inne z wakacjami, ale są też takie, które pachną pierwszym ciepłym dniem bez kurtki, drewnianym stołem na tarasie i chrupiącym ogórkiem prosto ze słoika. Właśnie taka jest ta surówka. Prosta, sezonowa, a jednak wyrazista i niebanalna – z młodej kapusty, ogórków małosolnych, dymki i słodkiej kukurydzy. Z dodatkiem lekkiego sosu, który wszystko spaja, ale nie dominuje.
To danie to kwintesencja polskiej wiosny i wczesnego lata. Chrupkość młodej kapusty, kwaskowy akcent ogórka, słodycz kukurydzy i świeżość szczypiorku – zrównoważone, a zarazem odważne w smaku. Idealna surówka, kiedy nie chcesz się napracować, ale marzysz o czymś więcej niż liść sałaty z pomidorem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Chrupiąca surówka z młodej kapusty
Składniki (na ok. 4 porcje):
- ok. ½ małej główki młodej kapusty,
- 2-3 ogórki małosolne, starte na tarce o grubych oczkach,
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 140 g po odsączeniu),
- 2-3 cebulki dymki (razem ze szczypiorem),
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- opcjonalnie: sok z cytryny lub posiekany koperek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkuj i lekko posól. Odstaw na kilka minut, aż zmięknie i puści trochę soku. Możesz ją delikatnie ugnieść dłonią, żeby przyspieszyć ten proces.
- Ogórki zetrzyj na tarce (grube oczka), a następnie odciśnij nadmiar płynu – inaczej surówka może się rozwodnić.
- Dymkę pokrój w cienkie plasterki, razem ze szczypiorem.
- W dużej misce wymieszaj kapustę, ogórki, kukurydzę i dymkę.
- W osobnej miseczce połącz majonez z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem i – jeśli lubisz – odrobiną soku z cytryny.
- Dodaj sos do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Surówkę warto odstawić na 10-15 minut, by smaki się przegryzły. Jeszcze lepiej smakuje po godzinie w lodówce.
Z czym podać tę surówkę?
To uniwersalna bohaterka stołu – pasuje zarówno do pieczonych ziemniaków z masłem, jak i do grillowanej karkówki, kurczaka z patelni, czy nawet kotletów z kalafiora. Jej świeżość dobrze kontrastuje z daniami tłustszymi i bardziej sycącymi, a słodycz kukurydzy i ostrość dymki świetnie balansują klasyczne smaki kuchni domowej.
Na pikniku będzie idealna do kiełbasek z ogniska, w pudełku do pracy – jako szybki dodatek do kanapki z serem i jajkiem. Świetnie sprawdza się też jako szybka kolacja z kromką chleba na zakwasie i twarożkiem.
Jak jeszcze można ją zmienić?
- Zioła: zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki, estragon albo świeżą kolendrę.
- Sos: jogurt możesz zastąpić kwaśną śmietaną, a dla wersji wegańskiej – roślinnym majonezem i gęstym jogurtem kokosowym.
- Dodatki: sprawdzi się też tarta rzodkiewka, starta marchewka, a nawet starta kalarepa – dla większej chrupkości i koloru.
- Pikantna nuta: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę musztardy dijon lub szczyptę chili.
To surówka, która żyje razem z sezonem. Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta i słoiki z ogórkami małosolnymi ustawiają się w kolejkach na bazarkach – czas ją zrobić. I robić potem znowu. I jeszcze raz. Aż do końca lata.