Ścieram zamiast marchewki i dodaję do młodej kapusty. Surówka lepsza niż z garmażerki

Niektóre smaki kojarzą się z dzieciństwem, inne z wakacjami, ale są też takie, które pachną pierwszym ciepłym dniem bez kurtki, drewnianym stołem na tarasie i chrupiącym ogórkiem prosto ze słoika. Właśnie taka jest ta surówka. Prosta, sezonowa, a jednak wyrazista i niebanalna – z młodej kapusty, ogórków małosolnych, dymki i słodkiej kukurydzy. Z dodatkiem lekkiego sosu, który wszystko spaja, ale nie dominuje.

Surówka z młodej kapustySurówka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

To danie to kwintesencja polskiej wiosny i wczesnego lata. Chrupkość młodej kapusty, kwaskowy akcent ogórka, słodycz kukurydzyświeżość szczypiorku – zrównoważone, a zarazem odważne w smaku. Idealna surówka, kiedy nie chcesz się napracować, ale marzysz o czymś więcej niż liść sałaty z pomidorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • ok. ½ małej główki młodej kapusty,
  • 2-3 ogórki małosolne, starte na tarce o grubych oczkach,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 140 g po odsączeniu),
  • 2-3 cebulki dymki (razem ze szczypiorem),
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: sok z cytryny lub posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i lekko posól. Odstaw na kilka minut, aż zmięknie i puści trochę soku. Możesz ją delikatnie ugnieść dłonią, żeby przyspieszyć ten proces.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce (grube oczka), a następnie odciśnij nadmiar płynu – inaczej surówka może się rozwodnić.
  3. Dymkę pokrój w cienkie plasterki, razem ze szczypiorem.
  4. W dużej misce wymieszaj kapustę, ogórki, kukurydzę i dymkę.
  5. W osobnej miseczce połącz majonez z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem i – jeśli lubisz – odrobiną soku z cytryny.
  6. Dodaj sos do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Surówkę warto odstawić na 10-15 minut, by smaki się przegryzły. Jeszcze lepiej smakuje po godzinie w lodówce.

Z czym podać tę surówkę?

To uniwersalna bohaterka stołu – pasuje zarówno do pieczonych ziemniaków z masłem, jak i do grillowanej karkówki, kurczaka z patelni, czy nawet kotletów z kalafiora. Jej świeżość dobrze kontrastuje z daniami tłustszymi i bardziej sycącymi, a słodycz kukurydzy i ostrość dymki świetnie balansują klasyczne smaki kuchni domowej.

Na pikniku będzie idealna do kiełbasek z ogniska, w pudełku do pracy – jako szybki dodatek do kanapki z serem i jajkiem. Świetnie sprawdza się też jako szybka kolacja z kromką chleba na zakwasie i twarożkiem.

Jak jeszcze można ją zmienić?

  • Zioła: zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki, estragon albo świeżą kolendrę.
  • Sos: jogurt możesz zastąpić kwaśną śmietaną, a dla wersji wegańskiej – roślinnym majonezem i gęstym jogurtem kokosowym.
  • Dodatki: sprawdzi się też tarta rzodkiewka, starta marchewka, a nawet starta kalarepa – dla większej chrupkości i koloru.
  • Pikantna nuta: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę musztardy dijon lub szczyptę chili.

To surówka, która żyje razem z sezonem. Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta i słoiki z ogórkami małosolnymi ustawiają się w kolejkach na bazarkach – czas ją zrobić. I robić potem znowu. I jeszcze raz. Aż do końca lata.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀