Ścieram zamiast marchewki i dodaję do młodej kapusty. Surówka lepsza niż z garmażerki

Niektóre smaki kojarzą się z dzieciństwem, inne z wakacjami, ale są też takie, które pachną pierwszym ciepłym dniem bez kurtki, drewnianym stołem na tarasie i chrupiącym ogórkiem prosto ze słoika. Właśnie taka jest ta surówka. Prosta, sezonowa, a jednak wyrazista i niebanalna – z młodej kapusty, ogórków małosolnych, dymki i słodkiej kukurydzy. Z dodatkiem lekkiego sosu, który wszystko spaja, ale nie dominuje.

Surówka z młodej kapustySurówka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

To danie to kwintesencja polskiej wiosny i wczesnego lata. Chrupkość młodej kapusty, kwaskowy akcent ogórka, słodycz kukurydzyświeżość szczypiorku – zrównoważone, a zarazem odważne w smaku. Idealna surówka, kiedy nie chcesz się napracować, ale marzysz o czymś więcej niż liść sałaty z pomidorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • ok. ½ małej główki młodej kapusty,
  • 2-3 ogórki małosolne, starte na tarce o grubych oczkach,
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok. 140 g po odsączeniu),
  • 2-3 cebulki dymki (razem ze szczypiorem),
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: sok z cytryny lub posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i lekko posól. Odstaw na kilka minut, aż zmięknie i puści trochę soku. Możesz ją delikatnie ugnieść dłonią, żeby przyspieszyć ten proces.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce (grube oczka), a następnie odciśnij nadmiar płynu – inaczej surówka może się rozwodnić.
  3. Dymkę pokrój w cienkie plasterki, razem ze szczypiorem.
  4. W dużej misce wymieszaj kapustę, ogórki, kukurydzę i dymkę.
  5. W osobnej miseczce połącz majonez z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem i – jeśli lubisz – odrobiną soku z cytryny.
  6. Dodaj sos do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Surówkę warto odstawić na 10-15 minut, by smaki się przegryzły. Jeszcze lepiej smakuje po godzinie w lodówce.

Z czym podać tę surówkę?

To uniwersalna bohaterka stołu – pasuje zarówno do pieczonych ziemniaków z masłem, jak i do grillowanej karkówki, kurczaka z patelni, czy nawet kotletów z kalafiora. Jej świeżość dobrze kontrastuje z daniami tłustszymi i bardziej sycącymi, a słodycz kukurydzy i ostrość dymki świetnie balansują klasyczne smaki kuchni domowej.

Na pikniku będzie idealna do kiełbasek z ogniska, w pudełku do pracy – jako szybki dodatek do kanapki z serem i jajkiem. Świetnie sprawdza się też jako szybka kolacja z kromką chleba na zakwasie i twarożkiem.

Jak jeszcze można ją zmienić?

  • Zioła: zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki, estragon albo świeżą kolendrę.
  • Sos: jogurt możesz zastąpić kwaśną śmietaną, a dla wersji wegańskiej – roślinnym majonezem i gęstym jogurtem kokosowym.
  • Dodatki: sprawdzi się też tarta rzodkiewka, starta marchewka, a nawet starta kalarepa – dla większej chrupkości i koloru.
  • Pikantna nuta: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę musztardy dijon lub szczyptę chili.

To surówka, która żyje razem z sezonem. Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta i słoiki z ogórkami małosolnymi ustawiają się w kolejkach na bazarkach – czas ją zrobić. I robić potem znowu. I jeszcze raz. Aż do końca lata.

Wybrane dla Ciebie

Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Marzenie każdego grzybiarza. Tak odróżnisz rydza od krowiaka
Marzenie każdego grzybiarza. Tak odróżnisz rydza od krowiaka