WAŻNE
TERAZ

Trump przemawia w ONZ. Na początku uderzył w organizację

Nie kapuśniak i nie surówka. Sięgam po wiosenne warzywo i robię kotlety lepsze niż mielone

Gdy w sklepach i na straganach pojawia się młoda kapusta, większość z nas od razu myśli o klasycznym kapuśniaku albo lekkiej surówce do obiadu. Ale to warzywo potrafi znacznie więcej. Zamiast tradycyjnych rozwiązań, sięgam po coś zaskakująco pysznego — kotlety z młodej kapusty, które bez problemu mogą konkurować z klasycznymi mielonymi. Są lekkie, delikatne, a jednocześnie sycące i pełne wiosennych smaków.

Kotlety z młodej kapusty są smaczniejsze niż zwykłe mieloneKotlety z młodej kapusty są smaczniejsze niż zwykłe mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | -Quantum Pixels-

Choć dziś młoda kapusta kojarzy się głównie z lekkimi, wiosennymi daniami, dawniej była prawdziwym skarbem po zimie. W czasach, gdy dostęp do świeżych warzyw był ograniczony, młoda kapusta uważana była za jeden z pierwszych wiosennych superfoods. Pojawiała się na stołach, by uzupełnić niedobory witamin i minerałów po długich, surowych miesiącach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Przepis na kotlety z młodej kapusty

Kotlety z młodej kapusty to prawdziwy hit wiosennej kuchni. Są lekkie, aromatyczne i zaskakująco sycące, a do tego proste w przygotowaniu. Sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych — zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 mała kapusta młoda,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • ⅓ łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkuję i sparzam wrzątkiem. Odstawiam do ostygnięcia i dokładnie odciskam z nadmiaru wody.
  2. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, cebulę siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa łączę w dużej misce, dodaję jajka, cząber, tymianek, sól i pieprz.
  4. Dokładnie mieszam na jednolitą masę i formuję niewielkie kotleciki.
  5. Obtaczam je w bułce tartej, a następnie smażę na maśle z obu stron na złoty kolor.

Dlaczego warto sięgać po młodą kapustę?

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni — nie tylko ze względu na swój delikatny smak i kruchość, ale także bogactwo składników odżywczych. W porównaniu do kapusty zbieranej późnym latem lub jesienią, ma bardziej subtelny aromat, cieńsze liście i zawiera więcej wody, co sprawia, że jest lekkostrawna i świetnie nadaje się do szybkiego gotowania, duszenia czy smażenia.

To także doskonałe źródło witamin — szczególnie witaminy C, która wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie i pomaga w przyswajaniu żelaza. Młoda kapusta dostarcza również witaminę K, ważną dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz błonnik, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Co ważne, to warzywo ma bardzo mało kalorii, dlatego idealnie wpisuje się w dietę osób dbających o linię. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika świetnie sprawdza się w lekkich daniach, takich jak właśnie kotlety z młodej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko