Nasi przodkowie jedli zamiast ziemniaków. Zapomniane warzywo wraca do łask

Chociaż dla wielu osób wydaje się być dość egzotycznym produktem, to dawniej często gościł w polskiej kuchni. Topinambur to warzywo nie tylko zdrowe, ale i smaczne, przez co zdecydowanie zasługuje na powrót do kuchennych łask. Jak możemy go wykorzystać?

Topinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - PysznościTopinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

O dawnym znaczeniu topinamburu w Polsce świadczy wiele jego regionalnych nazw. Nasi przodkowie nazywali go między innymi bulwą ziemną, jabłkiem polnym, gruszką polną, a najczęściej słonecznikiem bulwiastym. Topinambur jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym - osiąga podobne, wysokie rozmiary (nawet do 3 metrów) i posiada żółte kwiaty. Jednak najcenniejsze skarby kryje pod ziemią, gdzie na końcach włóknistych korzeni wyrastają bulwy cenione za walory odżywcze i kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Topinambur w Polsce

Topinambur trafił do Polski już w pierwszej połowie XVIII wieku. Gościł na stołach zarówno chłopów, jak i arystokracji. Król Stanisław August Poniatowski lubił go jeść z sosem na bazie rosołu, masła i cytryny. Jednak nie wszyscy byli jego fanami. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, porównał jego smak do kartofli, ale skarżył się na jego nieprzyjemny zapach. Pomimo tego topnimabur cieszył się sporą popularnością. Chociaż o jego właściwościach nie było wiadomo tak dużo, Polacy wyczuwali w nim potencjał.

Czy topinambur jest zdrowy?
Czy topinambur jest zdrowy? © Canva | Devonyu

Jedz topinambur na zdrowie

Topinambur jest doskonałym źródłem inuliny, rodzaju błonnika, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach tkwi sekret odporności, a one same nazywane są drugim mózgiem.

Inulina zawarta w topinamburze działa korzystnie na poziom cukru we krwi, co czyni go cennym produktem dla osób z cukrzycą lub tych, które chcą utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Włączenie tego warzywa do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Topinambur
Topinambur © Adobe Stock

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur można wykorzystać na wiele sposobów. Zastępuje ziemniaki, można go przygotowywać na parze, gotować, a następnie przerabiać na purée. Świetnie komponuje się z truflową oliwą lub olejem z orzechów włoskich w sałatkach. Można go jeść na surowo, przygotować z niego frytki lub chipsy. Topinambur to także znakomita baza do zupy-krem. Można go karmelizować, piec lub dodawać do mięsnych dań.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯