Nasi przodkowie jedli zamiast ziemniaków. Zapomniane warzywo wraca do łask

Chociaż dla wielu osób wydaje się być dość egzotycznym produktem, to dawniej często gościł w polskiej kuchni. Topinambur to warzywo nie tylko zdrowe, ale i smaczne, przez co zdecydowanie zasługuje na powrót do kuchennych łask. Jak możemy go wykorzystać?

Topinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - PysznościTopinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

O dawnym znaczeniu topinamburu w Polsce świadczy wiele jego regionalnych nazw. Nasi przodkowie nazywali go między innymi bulwą ziemną, jabłkiem polnym, gruszką polną, a najczęściej słonecznikiem bulwiastym. Topinambur jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym - osiąga podobne, wysokie rozmiary (nawet do 3 metrów) i posiada żółte kwiaty. Jednak najcenniejsze skarby kryje pod ziemią, gdzie na końcach włóknistych korzeni wyrastają bulwy cenione za walory odżywcze i kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Topinambur w Polsce

Topinambur trafił do Polski już w pierwszej połowie XVIII wieku. Gościł na stołach zarówno chłopów, jak i arystokracji. Król Stanisław August Poniatowski lubił go jeść z sosem na bazie rosołu, masła i cytryny. Jednak nie wszyscy byli jego fanami. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, porównał jego smak do kartofli, ale skarżył się na jego nieprzyjemny zapach. Pomimo tego topnimabur cieszył się sporą popularnością. Chociaż o jego właściwościach nie było wiadomo tak dużo, Polacy wyczuwali w nim potencjał.

Czy topinambur jest zdrowy?
Czy topinambur jest zdrowy? © Canva | Devonyu

Jedz topinambur na zdrowie

Topinambur jest doskonałym źródłem inuliny, rodzaju błonnika, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach tkwi sekret odporności, a one same nazywane są drugim mózgiem.

Inulina zawarta w topinamburze działa korzystnie na poziom cukru we krwi, co czyni go cennym produktem dla osób z cukrzycą lub tych, które chcą utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Włączenie tego warzywa do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Topinambur
Topinambur © Adobe Stock

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur można wykorzystać na wiele sposobów. Zastępuje ziemniaki, można go przygotowywać na parze, gotować, a następnie przerabiać na purée. Świetnie komponuje się z truflową oliwą lub olejem z orzechów włoskich w sałatkach. Można go jeść na surowo, przygotować z niego frytki lub chipsy. Topinambur to także znakomita baza do zupy-krem. Można go karmelizować, piec lub dodawać do mięsnych dań.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo