Nasi przodkowie jedli zamiast ziemniaków. Zapomniane warzywo wraca do łask

Chociaż dla wielu osób wydaje się być dość egzotycznym produktem, to dawniej często gościł w polskiej kuchni. Topinambur to warzywo nie tylko zdrowe, ale i smaczne, przez co zdecydowanie zasługuje na powrót do kuchennych łask. Jak możemy go wykorzystać?

Topinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - PysznościTopinambur dawniej często gościł na stołach Polaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

O dawnym znaczeniu topinamburu w Polsce świadczy wiele jego regionalnych nazw. Nasi przodkowie nazywali go między innymi bulwą ziemną, jabłkiem polnym, gruszką polną, a najczęściej słonecznikiem bulwiastym. Topinambur jest blisko spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym - osiąga podobne, wysokie rozmiary (nawet do 3 metrów) i posiada żółte kwiaty. Jednak najcenniejsze skarby kryje pod ziemią, gdzie na końcach włóknistych korzeni wyrastają bulwy cenione za walory odżywcze i kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Topinambur w Polsce

Topinambur trafił do Polski już w pierwszej połowie XVIII wieku. Gościł na stołach zarówno chłopów, jak i arystokracji. Król Stanisław August Poniatowski lubił go jeść z sosem na bazie rosołu, masła i cytryny. Jednak nie wszyscy byli jego fanami. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, porównał jego smak do kartofli, ale skarżył się na jego nieprzyjemny zapach. Pomimo tego topnimabur cieszył się sporą popularnością. Chociaż o jego właściwościach nie było wiadomo tak dużo, Polacy wyczuwali w nim potencjał.

Czy topinambur jest zdrowy?
Czy topinambur jest zdrowy? © Canva | Devonyu

Jedz topinambur na zdrowie

Topinambur jest doskonałym źródłem inuliny, rodzaju błonnika, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w jelitach tkwi sekret odporności, a one same nazywane są drugim mózgiem.

Inulina zawarta w topinamburze działa korzystnie na poziom cukru we krwi, co czyni go cennym produktem dla osób z cukrzycą lub tych, które chcą utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Włączenie tego warzywa do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Topinambur
Topinambur © Adobe Stock

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur można wykorzystać na wiele sposobów. Zastępuje ziemniaki, można go przygotowywać na parze, gotować, a następnie przerabiać na purée. Świetnie komponuje się z truflową oliwą lub olejem z orzechów włoskich w sałatkach. Można go jeść na surowo, przygotować z niego frytki lub chipsy. Topinambur to także znakomita baza do zupy-krem. Można go karmelizować, piec lub dodawać do mięsnych dań.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟