Jedz zamiast ziemniaków. Ma mniej kalorii, ale szybko syci i zmniejsza apetyt

Topinambur do niedawna był praktycznie nieznany w polskiej kuchni, ale od kilkunastu lat systematycznie zyskuje popularność i coraz częściej gości na stołach. Jest ceniony za smak i wartość odżywczą. Co można przyrządzić z bulw topinamburu? Jak smakuje? Dlaczego warto go jeść?

Smażony topinamburSmażony topinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus), to warzywo pochodzące z Ameryki Północnej. W odróżnieniu od słonecznika zwyczajnego wykorzystuje się nie nasiona, lecz organy podziemne – bulwy. Z wyglądu przypominają nieco kłącza imbiru, są jednak segmentowane, m.in. właśnie po tym można je rozpoznać. Mają lekko orzechowy i słodkawy smak, kojarzący się zarówno z nasionami słonecznika, orzechami i karczochem. Topinambur to bylina, jednak najczęściej jest uprawiana jako roślina jednoroczna. To efektowna dekoracja ogrodu. Tworzy małe, ale liczne żółte kwiaty. Dorasta do ok. dwóch metrów wysokości.

Jak uprawiać topinambur w ogrodzie?

Bulwy należy sadzić jesienią lub wczesną wiosną na głębokości 10-15 cm. Najlepiej umieszczać je w rzędzie co ok. 50 cm, przy czym prawidłowa odległość pomiędzy rzędami wynosi 70-100 cm. Jednocześnie należy sadzić je w oddaleniu od innych roślin, gdyż słoneczniki bulwiaste rozrastają się ekspansywnie i mogą zagłuszać słabsze gatunki. Pod uprawę wybiera się stanowiska słoneczne do lekko zacienionych. Topinambur preferuje gleby żyzne, próchnicze i wilgotne. Należy unikać uprawy w podłożach lekkich, piaszczystych. Trzeba podlewać go w czasie susz i regularnie odchwaszczać. Warto stosować podpórki. Bulwy dojrzewają jesienią. Zbiera się je, gdy roślina zaczyna obumierać (żółknięcie liści).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Topinambur na talerzu – jak go wykorzystywać?

Topinambur wykorzystuje się w różnorodnej formie: można spożywać go na surowo (np. dodawać do sałatek), smażyć, piec i gotować. Nadaje się do przyrządzania purée jako alternatywa dla powszechnych ziemniaków. Można go piec z ziołami i traktować jako dodatek do pieczeni, drobiu (np. filetów) i innych mięs. Jest polecany także do podawania z kotletami sojowymi. To bardzo smaczna propozycja jako baza do zupy – kremu. Bulwy można wykorzystać do pieczenia w postaci czipsów, frytek bądź plastrów (tak jak przyrządza się bataty).

Dlaczego warto jeść bulwy topinamburu?

Topinambur to skarbnica witamin (A, C, E, K, witaminy z grupy B) i soli mineralnych (potas, żelazo, wapń i cynk). W skład wchodzi również błonnik i inulina. Ostatni związek aktywny pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest dla osób z cukrzycą typu 2 i stosujących dietę odchudzającą. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii. Sok z topinamburu wykorzystuje się zewnętrznie do leczenia oparzeń i zmian łuszczycowych.

Topinambur to warzywo, któremu warto dać szansę. Można go nabyć w sklepach lub samemu produkować. To drugie rozwiązanie ma więcej zalet. Raz – wiemy, co jemy. Dwa – roślina ma duże walory dekoracyjne i tym samym wzbogaca ogród.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯