Wiele osób omija szerokim łukiem. Możesz jeść zamiast ziemniaków

Jest podobny zupełnie do niczego i z tego też powodu wiele osób woli ominąć go w sklepie. Niektórzy uważają go za nowomodny w polskiej kuchni produkt i wrzucają do worka o nazwie "wydziwianie". Warto jednak wiedzieć, że niegdyś, zanim inne warzywa rozgościły się u nas na dobre, jedzono właśnie topinambur. Dzisiaj wiadomo, że te różnokształtne bulwy wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. regulują pracę układu trawiennego, pomagają przy zaparciach oraz obniżają poziomu cukru we krwi.

Topinambur Topinambur
Źródło zdjęć: © Canva | joannawnuk

Ojczyzną topinamburu (słonecznika bulwiastego) jest Ameryka Północna. Bulwy te wywędrowały do Polski w XVIII wieku, rozgaszczając się w menu na dość krótko, bo wkrótce wyparło je, całkiem skutecznie, inne warzywo. Skutecznie na tyle, że dzisiaj mało kto wie, czym jest topinambur i że był obecny w naszej kuchni już setki lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Ziemniaki przecież nie były z nami od zawsze. Zanim zajęto się ich uprawą na całego, to tym wszechstronnym warzywem do zadań specjalnych była m.in. rzepa. Zresztą sposoby wykorzystania rzepy były wzorcem dla późniejszego użycia ziemniaka.

– Kolejną ofiarą ziemniaka był pasternak, roślina podobna do pietruszki, ale o większym korzeniu i bardziej delikatnym, słodkawym smaku. Podobnie z menu Polaków znikały kucmerka, skorzonera czy pochodzący z Ameryki topinambur, początkowo zdecydowanie bardziej popularny – wylicza prof. Jarosław Dumanowski w rozmowie z portalem Pyszności.pl.

Topinmabur - czy jest zdrowy?

Tak, i to nawet bardzo, a szczególną uwagę powinny zwrócić na niego diabetycy. Topinambur jest źródłem inuliny (stanowi pokaźne 17 proc. bulwy), czyli naturalnego cukru z grupy fruktanów. Inulina działa jak naturalny prebiotyk, a więc pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, również po kuracji antybiotykami. Co istotne, inulina normalizuje glikemię w przebiegu cukrzycy typu 2 i zmniejsza insulinooporność.

To jednak nie koniec służących zdrowiu właściwości topinamburu. Bulwy te są warte uwagi również ze względu na to, że wspomagają pracę układu pokarmowego i przemianę materii, pomogą podczas zaparć oraz eliminują bakterie odpowiedzialne za biegunkę. Warto wiedzieć, że topinambur ułatwia przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza.

Topinambur wykazuje działanie obniżające cholesterol LDL, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze, a także sprawdza się w przypadku osób na diecie odchudzającej. Topinambur zawiera dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje procesy metaboliczne.

Czy topinambur jest zdrowy?
Czy topinambur jest zdrowy? © Canva | Devonyu

Jak jeść topinambur?

Topinambur znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, można m.in. zastąpić nim ziemniaki. Wystarczy ugotować bulwy na parze albo we wrzątku, a przed warto zanurzyć je na chwilę w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Obróbka cieplna powinna być krótka, gdyż warzywo łatwo rozgotować.

Z bulw topinamburu można przygotować domowe frytki, krojąc warzywo na paski i smażąc na złoty kolor w głębokim tłuszczu z dodatkiem kilku ząbków czosnku. Można też zrobić chipsy, krojąc topinambur na cienkie plasterki, lub placki na wzór placków ziemniaczanych. Duszone na maśle bulwy są smacznym dodatkiem do potraw z mięsa i ryb.

Topinambur można również jeść na surowo. Jego smak jest słodki, nieco orzechowy, podobny do karczocha i orzechów brazylijskich.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują