Wiele osób omija szerokim łukiem. Możesz jeść zamiast ziemniaków

Jest podobny zupełnie do niczego i z tego też powodu wiele osób woli ominąć go w sklepie. Niektórzy uważają go za nowomodny w polskiej kuchni produkt i wrzucają do worka o nazwie "wydziwianie". Warto jednak wiedzieć, że niegdyś, zanim inne warzywa rozgościły się u nas na dobre, jedzono właśnie topinambur. Dzisiaj wiadomo, że te różnokształtne bulwy wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. regulują pracę układu trawiennego, pomagają przy zaparciach oraz obniżają poziomu cukru we krwi.

Topinambur Topinambur
Źródło zdjęć: © Canva | joannawnuk

Ojczyzną topinamburu (słonecznika bulwiastego) jest Ameryka Północna. Bulwy te wywędrowały do Polski w XVIII wieku, rozgaszczając się w menu na dość krótko, bo wkrótce wyparło je, całkiem skutecznie, inne warzywo. Skutecznie na tyle, że dzisiaj mało kto wie, czym jest topinambur i że był obecny w naszej kuchni już setki lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Ziemniaki przecież nie były z nami od zawsze. Zanim zajęto się ich uprawą na całego, to tym wszechstronnym warzywem do zadań specjalnych była m.in. rzepa. Zresztą sposoby wykorzystania rzepy były wzorcem dla późniejszego użycia ziemniaka.

– Kolejną ofiarą ziemniaka był pasternak, roślina podobna do pietruszki, ale o większym korzeniu i bardziej delikatnym, słodkawym smaku. Podobnie z menu Polaków znikały kucmerka, skorzonera czy pochodzący z Ameryki topinambur, początkowo zdecydowanie bardziej popularny – wylicza prof. Jarosław Dumanowski w rozmowie z portalem Pyszności.pl.

Topinmabur - czy jest zdrowy?

Tak, i to nawet bardzo, a szczególną uwagę powinny zwrócić na niego diabetycy. Topinambur jest źródłem inuliny (stanowi pokaźne 17 proc. bulwy), czyli naturalnego cukru z grupy fruktanów. Inulina działa jak naturalny prebiotyk, a więc pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, również po kuracji antybiotykami. Co istotne, inulina normalizuje glikemię w przebiegu cukrzycy typu 2 i zmniejsza insulinooporność.

To jednak nie koniec służących zdrowiu właściwości topinamburu. Bulwy te są warte uwagi również ze względu na to, że wspomagają pracę układu pokarmowego i przemianę materii, pomogą podczas zaparć oraz eliminują bakterie odpowiedzialne za biegunkę. Warto wiedzieć, że topinambur ułatwia przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza.

Topinambur wykazuje działanie obniżające cholesterol LDL, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze, a także sprawdza się w przypadku osób na diecie odchudzającej. Topinambur zawiera dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje procesy metaboliczne.

Czy topinambur jest zdrowy?
Czy topinambur jest zdrowy? © Canva | Devonyu

Jak jeść topinambur?

Topinambur znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, można m.in. zastąpić nim ziemniaki. Wystarczy ugotować bulwy na parze albo we wrzątku, a przed warto zanurzyć je na chwilę w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Obróbka cieplna powinna być krótka, gdyż warzywo łatwo rozgotować.

Z bulw topinamburu można przygotować domowe frytki, krojąc warzywo na paski i smażąc na złoty kolor w głębokim tłuszczu z dodatkiem kilku ząbków czosnku. Można też zrobić chipsy, krojąc topinambur na cienkie plasterki, lub placki na wzór placków ziemniaczanych. Duszone na maśle bulwy są smacznym dodatkiem do potraw z mięsa i ryb.

Topinambur można również jeść na surowo. Jego smak jest słodki, nieco orzechowy, podobny do karczocha i orzechów brazylijskich.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo