W Polsce o niej zapomniano. Zbiory ruszają już na dniach

Wygląda jak pietruszka, a mylnie nazywa się ją skorzonerą. Można ją znaleźć w starych książkach z przepisami, ale dziś odeszła nieco w zapomnienie. Niepozorną salsefię warto zaprosić do swojej kuchni, bo to naprawdę wdzięczne i zdrowe warzywo.

Salsefia - PysznościSalsefia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Salsefia to warzywo, które w ostatnich latach powraca do łask, choć przez długi czas było nieco zapomniane. Często mylone ze skorzonerą, ma jednak zupełnie inne właściwości i nieco inny smak. Gdy znajdziesz ją w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Salsefia a skorzonera

Choć oba warzywa mają podobny kształt i uprawiane są podobnie, to istnieją między nimi wyraźne różnice. Salsefia ma jaśniejszy korzeń, który bardziej przypomina pietruszkę, podczas gdy skorzonera ma korzeń ciemniejszy, często wręcz czarny. Salsefia jest nieco słodsza i delikatniejsza w smaku niż skorzonera. Niektórzy porównują jej smak do ostryg, dlatego nazywana jest czasem "ostrygową rośliną".

Salsefia
Salsefia © Getty Images | BruceBlock

Salsefia, czyli kozibród porolistny, to warzywo o długiej historii upraw. Jej fioletowe kwiaty są piękne, ale to korzeń jest najbardziej ceniony. Ma on około 20 cm długości i przypomina pietruszkę zarówno wyglądem, jak i delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Zbiory ruszają w październiku trwają zazwyczaj do grudnia.

Dlaczego warto jeść salsefię?

Salsefia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Salsefia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i sprzyja odchudzaniu. Regularne spożywanie salsefii może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dzięki zawartości wapnia i innych minerałów salsefia pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zapobiega osteoporozie.

Kwiaty salsefii są jadalne
Kwiaty salsefii są jadalne © Pixabay

Co zrobić z salsefii?

To uniwersalne warzywo może być przygotowywane na wiele sposobów: pieczone, gotowane, smażone lub dodawane do zup i sosów. Swoją delikatną konsystencją przypomina nieco pasternak.

Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę
Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę © Adobe Stock

Pieczona salsefia z ziołami

To najprostszy przepis na to warzywo. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Składniki:

Składniki:

  • salsefia,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Salsefię dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki.
  2. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 30-40 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki