W Polsce o niej zapomniano. Zbiory ruszają już na dniach

Wygląda jak pietruszka, a mylnie nazywa się ją skorzonerą. Można ją znaleźć w starych książkach z przepisami, ale dziś odeszła nieco w zapomnienie. Niepozorną salsefię warto zaprosić do swojej kuchni, bo to naprawdę wdzięczne i zdrowe warzywo.

Salsefia - PysznościSalsefia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Salsefia to warzywo, które w ostatnich latach powraca do łask, choć przez długi czas było nieco zapomniane. Często mylone ze skorzonerą, ma jednak zupełnie inne właściwości i nieco inny smak. Gdy znajdziesz ją w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Salsefia a skorzonera

Choć oba warzywa mają podobny kształt i uprawiane są podobnie, to istnieją między nimi wyraźne różnice. Salsefia ma jaśniejszy korzeń, który bardziej przypomina pietruszkę, podczas gdy skorzonera ma korzeń ciemniejszy, często wręcz czarny. Salsefia jest nieco słodsza i delikatniejsza w smaku niż skorzonera. Niektórzy porównują jej smak do ostryg, dlatego nazywana jest czasem "ostrygową rośliną".

Salsefia
Salsefia © Getty Images | BruceBlock

Salsefia, czyli kozibród porolistny, to warzywo o długiej historii upraw. Jej fioletowe kwiaty są piękne, ale to korzeń jest najbardziej ceniony. Ma on około 20 cm długości i przypomina pietruszkę zarówno wyglądem, jak i delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Zbiory ruszają w październiku trwają zazwyczaj do grudnia.

Dlaczego warto jeść salsefię?

Salsefia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Salsefia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i sprzyja odchudzaniu. Regularne spożywanie salsefii może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dzięki zawartości wapnia i innych minerałów salsefia pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zapobiega osteoporozie.

Kwiaty salsefii są jadalne
Kwiaty salsefii są jadalne © Pixabay

Co zrobić z salsefii?

To uniwersalne warzywo może być przygotowywane na wiele sposobów: pieczone, gotowane, smażone lub dodawane do zup i sosów. Swoją delikatną konsystencją przypomina nieco pasternak.

Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę
Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę © Adobe Stock

Pieczona salsefia z ziołami

To najprostszy przepis na to warzywo. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Składniki:

Składniki:

  • salsefia,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Salsefię dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki.
  2. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 30-40 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze