Łagodzą stany zapalne i poprawiają pracę jelit. Wystarczy kilka sztuk dziennie

Warto mieć pod ręką jedną lub dwie sztuki. Tyle wystarczy, by pokryć dziennie zapotrzebowania na selen, niezwykle ważny dla organizmu pierwiastek. Ponadto ostatnio przeprowadzone badania wykazały spory potencjał orzechów brazyljskich - przeciwzapalny i wspomagający funkcjonowanie jelit.

Orzechy brazylijskie Orzechy brazylijskie
Źródło zdjęć: © Canva | RHJ

Głównym wnioskiem badań, które poświecono orzechom brazylijskim, jest to, że regularne ich jedzenie wiązać się może ze zmniejszeniem stanów zapalnych w organizmie i lepszym zdrowiem jelit. Wyniki i wnioski opublikowane zostały we wrześniu br. w czasopiśmie "The Journal of Nutrition".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni

Orzechy brazylijskie: przeciwzapalne i poprawiające kondycję jelit

Naukowcy przeprowadzili ośmiotygodniowe kontrolowane badanie, w którym 56 kobiet z nadwagą lub otyłością podzielono na dwie grupy. Jedną grupę poproszono o spożywanie ośmiu gramów orzechów brazylijskich dziennie, oprócz stosowania diety niskokalorycznej, podczas gdy druga grupa stosowała dietę bez orzechów. Pod koniec badania okazało się, że grupa spożywająca orzechy brazylijskie miała niższe wartości różnych markerów zapalnych. Ponadto kobiety, które jadły orzechy brazylijskie, miały niższy poziom przepuszczalności jelit. To nie pierwszy raz, kiedy orzechy brazylijskie zostały powiązane z niższym poziomem stanu zapalnego organizmu.

"Orzechy brazylijskie dostarczają zdrowego tłuszczu i są dobrym źródłem selenu o działaniu antyoksydacyjnym, który jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Jeden orzech zawiera od 68 do 91 mikrogramów selenu, co stanowi więcej niż zalecane 55 mikrogramów dziennie" — wskazała dietetyczka Jessica Cording w rozmowie z womenshealthmag.com.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie © Canva | SUNGSU HAN

Ile orzechów brazylijskich jeść dziennie?

Orzechy, mimo że szalenie zdrowe, powinny być spożywane z pewnymi ograniczeniami. W przypadku orzechów brazylijskich jedzonych bez umiaru mogą rozwinąć się dolegliwości spowodowane nadmiarem selenu (nudności, wymioty, przebarwienia paznokci, zmęczenie i inne). Dietetyczka Jessica Cordinga zaleca więc, by ograniczyć się do kilku sztuk orzechów brazylijskich dziennie.

National Institutes of Health (amerykańska instytucja rządowa zajmująca się badaniami biomedycznymi i związanymi ze zdrowiem) podaje, że dopuszczalny górny limit selenu wynosi 400 mikrogramów dziennie dla większości dorosłych (a zalecana dzienna dawka to ok. 55 mikrogramów). Orzechy brazylijskie zawierają 544 mikrogramy selenu na porcję o wadze 30 gramów (sześć do ośmiu orzechów). Tym samym więc nie należy spożywać więcej niż cztery lub pięć orzechów brazylijskich dziennie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy