Łagodzą stany zapalne i poprawiają pracę jelit. Wystarczy kilka sztuk dziennie
Warto mieć pod ręką jedną lub dwie sztuki. Tyle wystarczy, by pokryć dziennie zapotrzebowania na selen, niezwykle ważny dla organizmu pierwiastek. Ponadto ostatnio przeprowadzone badania wykazały spory potencjał orzechów brazyljskich - przeciwzapalny i wspomagający funkcjonowanie jelit.
10.10.2024 09:50
Głównym wnioskiem badań, które poświecono orzechom brazylijskim, jest to, że regularne ich jedzenie wiązać się może ze zmniejszeniem stanów zapalnych w organizmie i lepszym zdrowiem jelit. Wyniki i wnioski opublikowane zostały we wrześniu br. w czasopiśmie "The Journal of Nutrition".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzechy brazylijskie: przeciwzapalne i poprawiające kondycję jelit
Naukowcy przeprowadzili ośmiotygodniowe kontrolowane badanie, w którym 56 kobiet z nadwagą lub otyłością podzielono na dwie grupy. Jedną grupę poproszono o spożywanie ośmiu gramów orzechów brazylijskich dziennie, oprócz stosowania diety niskokalorycznej, podczas gdy druga grupa stosowała dietę bez orzechów. Pod koniec badania okazało się, że grupa spożywająca orzechy brazylijskie miała niższe wartości różnych markerów zapalnych. Ponadto kobiety, które jadły orzechy brazylijskie, miały niższy poziom przepuszczalności jelit. To nie pierwszy raz, kiedy orzechy brazylijskie zostały powiązane z niższym poziomem stanu zapalnego organizmu.
"Orzechy brazylijskie dostarczają zdrowego tłuszczu i są dobrym źródłem selenu o działaniu antyoksydacyjnym, który jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Jeden orzech zawiera od 68 do 91 mikrogramów selenu, co stanowi więcej niż zalecane 55 mikrogramów dziennie" — wskazała dietetyczka Jessica Cording w rozmowie z womenshealthmag.com.
Ile orzechów brazylijskich jeść dziennie?
Orzechy, mimo że szalenie zdrowe, powinny być spożywane z pewnymi ograniczeniami. W przypadku orzechów brazylijskich jedzonych bez umiaru mogą rozwinąć się dolegliwości spowodowane nadmiarem selenu (nudności, wymioty, przebarwienia paznokci, zmęczenie i inne). Dietetyczka Jessica Cordinga zaleca więc, by ograniczyć się do kilku sztuk orzechów brazylijskich dziennie.
National Institutes of Health (amerykańska instytucja rządowa zajmująca się badaniami biomedycznymi i związanymi ze zdrowiem) podaje, że dopuszczalny górny limit selenu wynosi 400 mikrogramów dziennie dla większości dorosłych (a zalecana dzienna dawka to ok. 55 mikrogramów). Orzechy brazylijskie zawierają 544 mikrogramy selenu na porcję o wadze 30 gramów (sześć do ośmiu orzechów). Tym samym więc nie należy spożywać więcej niż cztery lub pięć orzechów brazylijskich dziennie.