Dieta, która pomaga pozbyć się stanów zapalnych. Sięgnij po te produkty
Przejście na dietę przeciwzapalną powinno być standardową reakcją dla każdego, kogo dotknął przewlekły stan zapalny. Jej elementy nie są specjalnie wymyślne, a składniki, które podczas choroby potrafią zdziałać cuda, kupisz w większości sklepów. Na czym polega dieta przeciwzapalna?
12.03.2023 21:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świadomość żywieniowa Polaków rośnie z każdym rokiem, a wraz z nią przybywa nowych, prozdrowotnych diet. Wiemy już, jak za pomocą odpowiednich produktów radzić sobie z celiakią albo chronicznym uczuciem zmęczenia. Okazuje się, że również przeciągające się albo nawracające stany zapalne można zwalczać bardzo prostymi i łatwo dostępnymi produktami.
Czy stan zapalny w ogóle trzeba zwalczać?
Podstawowe pytanie brzmi, czy zbytnio nie demonizujemy stanu zapalnego. Jest on, bądź co bądź, naturalną reakcją organizmu na zagrożenie, mechanizmem obronnym, którego celem jest zwalczenie choroby. Dlaczego w takim razie co druga reklama w telewizji czy radiu dotyczy środków przeciwzapalnych?
Kiedy nasze organizmy reagują stanem zapalnym, zwykle ma to dla nas dobre skutki. Sytuacja zmienia się jednak w przypadku przewlekłych stanów zapalnych. Te mogą powodować groźne powikłania, od cukrzycy, przez Alzheimera, aż po nowotwór. To dlatego w sytuacjach przewlekłych stanów zapalnych warto włączyć do diety kilka niezawodnych produktów.
Dieta przeciwzapalna w praktyce
Większość składników o działaniu przeciwzapalnym kupisz w każdym sklepie. Pamiętaj jednak, że dieta przeciwzapalna to tylko jeden z elementów, jakie powinieneś wdrożyć podczas takich dolegliwości. Nie zastąpi ona wizyty u lekarza i profesjonalnej konsultacji.
Kurkuma
Zawarty w kurkumie organiczny związek chemiczny zwany kurkuminą wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wyjątkowo dobrze przeciwdziała stanom zapalnym wywołanym przez choroby spowodowane otyłością. Ponadto zwalcza wolne rodniki i pozytywnie oddziałuje na pracę serca.
Ryby
Cała dieta przeciwzapalna polega na dostarczaniu organizmowi antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3. Nie ma na to lepszego sposobu niż zdrowe, tłuste ryby. Pamiętaj, by unikać tych z dalekich hodowli (na przykład pangi), bo mogą mieć one odwrotne działanie.
Owoce, warzywa, orzechy i nasiona
Chociaż powinny być elementem każdego jadłospisu, to w diecie przeciwzapalnej odgrywają szczególnie ważną rolę. Zawarte w nich przeciwutleniacze, polifenole, flawonoidy i sulforafan są niezawodne podczas walki z przewlekłymi stanami zapalnymi. W przypadku orzechów warto zadbać o odpowiedni balans tłuszczów omega-3 i omega-6, który jest niezbędny do osiągnięcia pożądanych efektów.
Matcha i inne wywary
Zielona herbata doskonale wpływa na stany zapalne stawów i zawiera dużo pożytecznych polifenoli. W tym miejscu nie można nie zaznaczyć doskonałego działania szałwii, rumianku i korzeniu prawoślazu, które również mają właściwości przeciwzapalne.
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.