Dieta, która pomaga pozbyć się stanów zapalnych. Sięgnij po te produkty

Przejście na dietę przeciwzapalną powinno być standardową reakcją dla każdego, kogo dotknął przewlekły stan zapalny. Jej elementy nie są specjalnie wymyślne, a składniki, które podczas choroby potrafią zdziałać cuda, kupisz w większości sklepów. Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Obrazekdieta przeciwzapalna - Pyszności; foto: Canva

Świadomość żywieniowa Polaków rośnie z każdym rokiem, a wraz z nią przybywa nowych, prozdrowotnych diet. Wiemy już, jak za pomocą odpowiednich produktów radzić sobie z celiakią albo chronicznym uczuciem zmęczenia. Okazuje się, że również przeciągające się albo nawracające stany zapalne można zwalczać bardzo prostymi i łatwo dostępnymi produktami.

Obrazek
dieta przeciwzapalna - Pyszności; foto: Canva

Czy stan zapalny w ogóle trzeba zwalczać?

Podstawowe pytanie brzmi, czy zbytnio nie demonizujemy stanu zapalnego. Jest on, bądź co bądź, naturalną reakcją organizmu na zagrożenie, mechanizmem obronnym, którego celem jest zwalczenie choroby. Dlaczego w takim razie co druga reklama w telewizji czy radiu dotyczy środków przeciwzapalnych?

Kiedy nasze organizmy reagują stanem zapalnym, zwykle ma to dla nas dobre skutki. Sytuacja zmienia się jednak w przypadku przewlekłych stanów zapalnych. Te mogą powodować groźne powikłania, od cukrzycy, przez Alzheimera, aż po nowotwór. To dlatego w sytuacjach przewlekłych stanów zapalnych warto włączyć do diety kilka niezawodnych produktów.

Dieta przeciwzapalna w praktyce

Większość składników o działaniu przeciwzapalnym kupisz w każdym sklepie. Pamiętaj jednak, że dieta przeciwzapalna to tylko jeden z elementów, jakie powinieneś wdrożyć podczas takich dolegliwości. Nie zastąpi ona wizyty u lekarza i profesjonalnej konsultacji.

Kurkuma

Obrazek
dieta przeciwzapalna - Pyszności; foto: Canva

Zawarty w kurkumie organiczny związek chemiczny zwany kurkuminą wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wyjątkowo dobrze przeciwdziała stanom zapalnym wywołanym przez choroby spowodowane otyłością. Ponadto zwalcza wolne rodniki i pozytywnie oddziałuje na pracę serca.

Ryby

Cała dieta przeciwzapalna polega na dostarczaniu organizmowi antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3. Nie ma na to lepszego sposobu niż zdrowe, tłuste ryby. Pamiętaj, by unikać tych z dalekich hodowli (na przykład pangi), bo mogą mieć one odwrotne działanie.

Owoce, warzywa, orzechy i nasiona

Chociaż powinny być elementem każdego jadłospisu, to w diecie przeciwzapalnej odgrywają szczególnie ważną rolę. Zawarte w nich przeciwutleniacze, polifenole, flawonoidy i sulforafan są niezawodne podczas walki z przewlekłymi stanami zapalnymi. W przypadku orzechów warto zadbać o odpowiedni balans tłuszczów omega-3 i omega-6, który jest niezbędny do osiągnięcia pożądanych efektów.

Matcha i inne wywary

Zielona herbata doskonale wpływa na stany zapalne stawów i zawiera dużo pożytecznych polifenoli. W tym miejscu nie można nie zaznaczyć doskonałego działania szałwii, rumianku i korzeniu prawoślazu, które również mają właściwości przeciwzapalne.

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki