Lasagne w formie babki? Czemu nie! Naszym zdaniem to idealna kombinacja, która sprawdzi się świetnie zarówno jako niedzielny obiad, jak i przekąska podczas imprezy. Same pyszności!
Pyszności
03.09.2017 18:32
Składniki:
800 g wołowina mielona
1 szczypta sól
pietruszka do dekoracji
1 szczypta pieprz
700 g sos pomidorowy
450 g ser ricotta
1/2 szkl. parmezan
1/4 szkl. bazylia posiekana
1 szt. jajko
18 szt. makaron lasagne
2 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podsmaż wołowinę. Dopraw ją solą i pieprzem. Następnie dodaj sos pomidorowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. W misce połącz ze sobą ricottę, parmezan, bazylię oraz jajko.
3. Na dnie formy na babkę ułóż makaron. Następnie ułóż startą mozzarellę, sos oraz makaron.
4. Na kolejnej warstwie makaronu ułóż wcześniej przygotowaną mieszankę z serem ricottą i makaron.
5. Stwórz kilka warstw. Na samym wierzchu ułóż starty ser i włóż przyszłą babkę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 45 minut.
6. Lasagne w formie babki pokrój na kawałki, a w centralnej części ułóż sos.