Lasagne w formie babki

Lasagne w formie babki? Czemu nie! Naszym zdaniem to idealna kombinacja, która sprawdzi się świetnie zarówno jako niedzielny obiad, jak i przekąska podczas imprezy. Same pyszności!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 800 g wołowina mielona
  2. 1 szczypta sól
  3. pietruszka do dekoracji
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 700 g sos pomidorowy
  6. 450 g ser ricotta
  7. 1/2 szkl. parmezan
  8. 1/4 szkl. bazylia posiekana
  9. 1 szt. jajko
  10. 18 szt. makaron lasagne
  11. 2 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż wołowinę. Dopraw ją solą i pieprzem. Następnie dodaj sos pomidorowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą ricottę, parmezan, bazylię oraz jajko.

Obrazek

3. Na dnie formy na babkę ułóż makaron. Następnie ułóż startą mozzarellę, sos oraz makaron.

Obrazek

4. Na kolejnej warstwie makaronu ułóż wcześniej przygotowaną mieszankę z serem ricottą i makaron.

Obrazek

5. Stwórz kilka warstw. Na samym wierzchu ułóż starty ser i włóż przyszłą babkę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 45 minut.

Obrazek

6. Lasagne w formie babki pokrój na kawałki, a w centralnej części ułóż sos.

Obrazek

7. Czyż nie wygląda genialnie?

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik