Lasagne i spaghetti w jednym

Oto pomysł na pyszną zapiekankę makaronową, w której połączyliśmy 2 wersje - lasagne i spaghetti ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g makaron spaghetti ugotowany
  2. 700 g sos pomidorowy
  3. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  4. 1/3 kostki masło
  5. 1 szkl. mozzarella
  6. 1/2 szt. cebula posiekana drobno
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 400 g mięso mielone
  9. 1 szczypta sól
  10. 1 szczypta pieprz
  11. 250 g ricotta
  12. 250 g serek śmietankowy
  13. 1/3 szkl. śmietanka 18%

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą ugotowany makaron i sos pomidorowy (400 g). Odstaw na bok.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż cebulę, czosnek, mięso mielone i sos pomidorowy (300 g). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

3. W misce przygotuj serową mieszankę, łącząc ze sobą ricottę, serek śmietankowy oraz śmietankę. Dodaj zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż kawałki masła. Następnie stwórz warstwę z makaronu, sera i ponownie makaronu.

Obrazek

5. Na wierzchu ułóż mięsną mieszankę i posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser