Łatwo pomylić z pietruszką. Robię z niego pyszne placuszki

Pasternak to zapomniane warzywo, które wygląda jak przerośnięty korzeń pietruszki. Jednak w smaku bardziej przypomina marchewkę. Jest delikatniejszy, kremowy, lekko orzechowy, co przyjemnie podkręca smak placków ziemniaczanych.

Placki z pasternakiem i jajko pochePlacki z pasternakiem i jajko poche
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasi dziadkowie często uprawiali pasternak i wykorzystywali w wielu różnych potrawach. Gotowany pasternak zastępował marchewkę lub ziemniaki. Wykorzystywano go również do produkcji cukru. Dziś wiele osób nie ma pojęcia, jak się do niego zabrać. Tymczasem warto na nowo odkryć to warzywo, które w smaku zupełnie nie przypomina ostrej pietruszki. Co więcej, świetnie smakuje zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Czym się różni pasternak od pietruszki?

Pasternak jest tańszy od pietruszki i nieco łagodniejszy w smaku. Zazwyczaj korzenie wyrastają większe, ale różnie bywa, więc łatwo można się pomylić. Największa różnica jest widoczna w miejscu, z którego wyrasta natka. W przypadku pasternaku widoczne jest wgłębienie z ciemną obwódką. Natka pietruszki wyrasta ze stożkowatego zgrubienia.

Natka pasternaku wyrasta ze wgłębienia z ciemną otoczką
Natka pasternaku wyrasta ze wgłębienia z ciemną otoczką © Adobe Stock | svetlana kolpakova

Liście pasternaku są pojedyncze, mają ząbkowane brzegi i nie należy ich spożywać – w odróżnieniu od natki pietruszki, która jest cennym dodatkiem do wielu różnych potraw. Jej liście są mięciutkie i delikatne, zazwyczaj rozgałęzione na dwie lub trzy części.

Przepis na placki ziemniaczane z pasternakiem

Do masy na placki możesz dodać szczypiorek z dymki.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 korzenie pasternaku (ok.300 g),
  • 1/4 cebuli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pasternak, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Dodaj cebulę startą na drobnych oczkach, jajka, mąkę kukurydzianą, łyżeczkę soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, zawiesistej masy.
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nakładaj okrągłe placuszki i smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
  4. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej