Łatwo pomylić z pietruszką. Robię z niego pyszne placuszki
Pasternak to zapomniane warzywo, które wygląda jak przerośnięty korzeń pietruszki. Jednak w smaku bardziej przypomina marchewkę. Jest delikatniejszy, kremowy, lekko orzechowy, co przyjemnie podkręca smak placków ziemniaczanych.
Nasi dziadkowie często uprawiali pasternak i wykorzystywali w wielu różnych potrawach. Gotowany pasternak zastępował marchewkę lub ziemniaki. Wykorzystywano go również do produkcji cukru. Dziś wiele osób nie ma pojęcia, jak się do niego zabrać. Tymczasem warto na nowo odkryć to warzywo, które w smaku zupełnie nie przypomina ostrej pietruszki. Co więcej, świetnie smakuje zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad
Czym się różni pasternak od pietruszki?
Pasternak jest tańszy od pietruszki i nieco łagodniejszy w smaku. Zazwyczaj korzenie wyrastają większe, ale różnie bywa, więc łatwo można się pomylić. Największa różnica jest widoczna w miejscu, z którego wyrasta natka. W przypadku pasternaku widoczne jest wgłębienie z ciemną obwódką. Natka pietruszki wyrasta ze stożkowatego zgrubienia.
Liście pasternaku są pojedyncze, mają ząbkowane brzegi i nie należy ich spożywać – w odróżnieniu od natki pietruszki, która jest cennym dodatkiem do wielu różnych potraw. Jej liście są mięciutkie i delikatne, zazwyczaj rozgałęzione na dwie lub trzy części.
Przepis na placki ziemniaczane z pasternakiem
Do masy na placki możesz dodać szczypiorek z dymki.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 korzenie pasternaku (ok.300 g),
- 1/4 cebuli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pasternak, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Dodaj cebulę startą na drobnych oczkach, jajka, mąkę kukurydzianą, łyżeczkę soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, zawiesistej masy.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nakładaj okrągłe placuszki i smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
- Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.