Leczo z cukinii - przepis. Węgierski przysmak w polskim wydaniu
Spolszczone dania to prawdziwy hit, po które sięga się coraz chętniej. Sezon na cukinię daje możliwość przygotowania niezwykłych potraw. W tym miejscu nie wypada nie wspomnieć o polsko-węgierskim klasyku. A jest nim leczo, które w Polsce najczęściej przygotowuje się na bazie cukinii. Poznaj przepis na tę potrawę i zachwyć swoją rodzinę podczas obiadu.
04.07.2023 | aktual.: 04.07.2023 07:24
Nie od dziś wiadomo, że sezonowe warzywa mogą ci posłużyć do stworzenia kulinarnego arcydzieła, w polskim i zagranicznym wydaniu. A można połączyć jedno i drugie, sięgnąć po cukinię, by przygotować leczo. W odróżnieniu, od węgierskiego dania, podstawą nie jest tu papryka, a właśnie cukinia. Warto jednak wspomnieć, że papryka też znajdzie się na liście składników. Dowiedz się, jak zrobić leczo i przygotuj je na swój rodzinny obiad.
Leczo - tradycyjny przysmak kuchni węgierskiej
Na Węgrzech, najczęściej robi się leczo z papryki. W Polsce wykorzystuje się cukinie i paprykę. To węgierskie danie o charakterystycznym smaku i aromacie, które zostało zaadaptowane i dostosowane do polskiego gustu. Jest idealne na letnie dni, kiedy masz dostęp do świeżych warzyw, w tym pysznych cukinii. Przygotowanie leczo jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw o wyrazistym smaku, to leczo z cukinii z pewnością przypadnie ci do gustu.
Zobacz koniecznie: Lepszej marynowanej cukinii nie jadłeś. Musisz tylko wybrać właściwy ocet
Leczo - przepis
Leczo z cukinii to danie, które świetnie smakuje jako główne danie lub jako dodatek do mięsa, np. kiełbasy czy grillowanej karkówki. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak fasola czy kukurydza, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy chcesz się delektować świeżymi, sezonowymi warzywami.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- cebula,
- 2 papryki (czerwona i żółta),
- 3 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka mielonej papryki,
- odrobina słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do posypania.
Leczo — przygotowanie krok po kroku
Leczo z cukinii to węgierski przysmak, który w polskiej wersji zachwyci twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Skorzystaj z sezonu na cukinię i spróbuj tego aromatycznego leczo. Zapewniam, że nie będziesz zawiedziony smakiem i zapachem tej pysznej potrawy.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i papryki również pokrój w drobną kostkę, a pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
- Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek i ewentualnie posiekaną papryczkę chili dla dodatkowej ostrości.
- Dopraw mieloną i słodką papryką, solą i pieprzem. Mieszaj wszystkie składniki i smaż na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż cukinia stanie się miękka.
- Na koniec potrawę świeżą natką pietruszki, która doda potrawie świeżości i intensywny aromat.
- Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem pieczywa, ryżu, kaszy lub makaronu. Smacznego!