Leczo z cukinii - przepis. Węgierski przysmak w polskim wydaniu
04.07.2023 07:00, aktual.: 04.07.2023 07:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Spolszczone dania to prawdziwy hit, po które sięga się coraz chętniej. Sezon na cukinię daje możliwość przygotowania niezwykłych potraw. W tym miejscu nie wypada nie wspomnieć o polsko-węgierskim klasyku. A jest nim leczo, które w Polsce najczęściej przygotowuje się na bazie cukinii. Poznaj przepis na tę potrawę i zachwyć swoją rodzinę podczas obiadu.
Nie od dziś wiadomo, że sezonowe warzywa mogą ci posłużyć do stworzenia kulinarnego arcydzieła, w polskim i zagranicznym wydaniu. A można połączyć jedno i drugie, sięgnąć po cukinię, by przygotować leczo. W odróżnieniu, od węgierskiego dania, podstawą nie jest tu papryka, a właśnie cukinia. Warto jednak wspomnieć, że papryka też znajdzie się na liście składników. Dowiedz się, jak zrobić leczo i przygotuj je na swój rodzinny obiad.
Leczo - tradycyjny przysmak kuchni węgierskiej
Na Węgrzech, najczęściej robi się leczo z papryki. W Polsce wykorzystuje się cukinie i paprykę. To węgierskie danie o charakterystycznym smaku i aromacie, które zostało zaadaptowane i dostosowane do polskiego gustu. Jest idealne na letnie dni, kiedy masz dostęp do świeżych warzyw, w tym pysznych cukinii. Przygotowanie leczo jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw o wyrazistym smaku, to leczo z cukinii z pewnością przypadnie ci do gustu.
Zobacz koniecznie: Lepszej marynowanej cukinii nie jadłeś. Musisz tylko wybrać właściwy ocet
Leczo - przepis
Leczo z cukinii to danie, które świetnie smakuje jako główne danie lub jako dodatek do mięsa, np. kiełbasy czy grillowanej karkówki. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak fasola czy kukurydza, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy chcesz się delektować świeżymi, sezonowymi warzywami.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- cebula,
- 2 papryki (czerwona i żółta),
- 3 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka mielonej papryki,
- odrobina słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do posypania.
Leczo — przygotowanie krok po kroku
Leczo z cukinii to węgierski przysmak, który w polskiej wersji zachwyci twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Skorzystaj z sezonu na cukinię i spróbuj tego aromatycznego leczo. Zapewniam, że nie będziesz zawiedziony smakiem i zapachem tej pysznej potrawy.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i papryki również pokrój w drobną kostkę, a pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
- Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek i ewentualnie posiekaną papryczkę chili dla dodatkowej ostrości.
- Dopraw mieloną i słodką papryką, solą i pieprzem. Mieszaj wszystkie składniki i smaż na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż cukinia stanie się miękka.
- Na koniec potrawę świeżą natką pietruszki, która doda potrawie świeżości i intensywny aromat.
- Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem pieczywa, ryżu, kaszy lub makaronu. Smacznego!