Leczo z cukinii - przepis. Węgierski przysmak w polskim wydaniu

Spolszczone dania to prawdziwy hit, po które sięga się coraz chętniej. Sezon na cukinię daje możliwość przygotowania niezwykłych potraw. W tym miejscu nie wypada nie wspomnieć o polsko-węgierskim klasyku. A jest nim leczo, które w Polsce najczęściej przygotowuje się na bazie cukinii. Poznaj przepis na tę potrawę i zachwyć swoją rodzinę podczas obiadu.

ObrazekLeczo - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że sezonowe warzywa mogą ci posłużyć do stworzenia kulinarnego arcydzieła, w polskim i zagranicznym wydaniu. A można połączyć jedno i drugie, sięgnąć po cukinię, by przygotować leczo. W odróżnieniu, od węgierskiego dania, podstawą nie jest tu papryka, a właśnie cukinia. Warto jednak wspomnieć, że papryka też znajdzie się na liście składników. Dowiedz się, jak zrobić leczo i przygotuj je na swój rodzinny obiad.

Leczo - tradycyjny przysmak kuchni węgierskiej

Na Węgrzech, najczęściej robi się leczo z papryki. W Polsce wykorzystuje się cukinie i paprykę. To węgierskie danie o charakterystycznym smaku i aromacie, które zostało zaadaptowane i dostosowane do polskiego gustu. Jest idealne na letnie dni, kiedy masz dostęp do świeżych warzyw, w tym pysznych cukinii. Przygotowanie leczo jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw o wyrazistym smaku, to leczo z cukinii z pewnością przypadnie ci do gustu.

Obrazek
Przygotowanie lecza wymaga pokrojenia cukinii - Pyszności; Foto Canva.com

Leczo - przepis

Leczo z cukinii to danie, które świetnie smakuje jako główne danie lub jako dodatek do mięsa, np. kiełbasy czy grillowanej karkówki. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak fasola czy kukurydza, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy chcesz się delektować świeżymi, sezonowymi warzywami.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • cebula,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 3 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • odrobina słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do posypania.
Obrazek
W leczo powinna się znaleźć również czerwona papryka - Pyszności; Foto Canva.com

Leczo — przygotowanie krok po kroku

Leczo z cukinii to węgierski przysmak, który w polskiej wersji zachwyci twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Skorzystaj z sezonu na cukinię i spróbuj tego aromatycznego leczo. Zapewniam, że nie będziesz zawiedziony smakiem i zapachem tej pysznej potrawy.

  1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i papryki również pokrój w drobną kostkę, a pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
  3. Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek i ewentualnie posiekaną papryczkę chili dla dodatkowej ostrości.
  5. Dopraw mieloną i słodką papryką, solą i pieprzem. Mieszaj wszystkie składniki i smaż na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż cukinia stanie się miękka.
  6. Na koniec potrawę świeżą natką pietruszki, która doda potrawie świeżości i intensywny aromat.
  7. Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem pieczywa, ryżu, kaszy lub makaronu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci