PrzepisLepszej marynowanej cukinii nie jadłeś. Musisz tylko wybrać właściwy ocet

Lepszej marynowanej cukinii nie jadłeś. Musisz tylko wybrać właściwy ocet

Cukinia marynowana - Pyszności; Foto Canva.com
Cukinia marynowana - Pyszności; Foto Canva.com
29.06.2023 08:17

Cukinia to jedno z popularnych sezonowych warzyw. Możesz ją przygotować na kilka ciekawych sposobów. Ale wersji marynowanej, z pewnością nie znałeś. Czas nadrobić zaległości i sięgnąć po najlepszą recepturę na marynowaną cukinię. Jej podstawą będzie jeden konkretny składnik. Co to takiego?

Cukinia jest niezwykłym skarbem, cenionym za swoją lekkostrawną naturę i łagodny smak, a także wysoką wartość dietetyczną. Zawiera niewiele kalorii, co sprawia, że można się nią rozkoszować bez wyrzutów sumienia. Świetnie smakuje grillowania cukinia, jak i faszerowana, ale dzisiaj warto poznać przepis na marynowaną cukinię. Połączenie octu i aromatycznych przypraw wspaniale podkreśla jej smak. Ważne jest jednak, aby użyć odpowiedniego octu, odpowiedniego rodzaju.

Marynowana cukinia

Dlaczego warto jeść cukinię? Oprócz tego, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, to jest bogata w różnorodne witaminy, takie jak witamina C, K i PP, oraz mikroelementy, w tym magnez, żelazo i potas. Co istotne, jest to bezpieczne do spożycia warzywo, bo nie gromadzi metali ciężkich, dlatego nawet półroczne dzieci mogą ją jeść. Spożywanie cukinii powinno znaleźć się w letnim menu osób dbających o sylwetkę.

Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com
Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com

W okresie letnim najczęściej podaje się cukinię w postaci grillowanej lub faszerowanej, ale warto również spróbować zamarynować świeże cukinie. Dzięki aromatycznej marynacie uzyskasz pyszną i wyrazistą przekąskę, którą można jeść samodzielnie lub dodawać do potraw z grilla i różnych sałatek. Cukinia w marynacie świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, domowych burgerów czy tortilli.

Przepis na marynowaną cukinię - kluczowy jest właściwy rodzaj octu

Kluczem do sukcesu w przypadku marynowanej cukinii jest oczywiście odpowiednia zalewa. Najlepiej jest stworzyć ją na bazie octu jabłkowego, który posiada nieco delikatniejszy smak w porównaniu do octu spirytusowego, czy winnego. Dzięki temu marynata będzie miała łagodniejszy charakter. Ocet jabłkowy ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych, takich jak obniżanie poziomu cukru we krwi, wzmocnienie serca, wspomaganie procesu odchudzania i poprawa kondycji skóry. Dodając do niego przyprawy, takie jak curry i chilli, delikatna cukinia nabierze mocniejszego, wręcz zachwycającego smaku.

Składniki:

  • cebula posiekana w piórka,
  • około 3 kg cukinii,
  • 0,5 l octu jabłkowego,
  • kilka kawałków marchewki,
  • 350 g cukru,
  • litr wody,
  • 4 łyżki przyprawy curry,
  • łyżka soli,
  • gorczyca,
  • pieprz cytrynowy.
Marynowanie cukinii jest niezwykle proste - Pyszności; Foto Canva.com
Marynowanie cukinii jest niezwykle proste - Pyszności; Foto Canva.com

Marynowana cukinia - przygotowanie

Przygotowanie marynowanej cukinii jest niezwykle proste. Podstawą będą tu świeże cukinie, wspomniany ocet jabłkowy oraz przyprawy i dodatki. Takie przetwory będą zachwycać smakiem, nie tylko w sezonie zimowym. Poznaj najlepszą recepturę i zaskocz swoim najbliższych, podczas przygotowania przetworów.

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
  2. Na dno każdego z słoików wsyp łyżeczkę gorczycy.
  3. Dodaj umytą i pokrojoną w grube plastry cukinię.
  4. Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i przyprawy.
  5. Mieszaj zalewę, aż cukier się rozpuści.
  6. Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią.
  7. Szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem, tak aby zakrętki się zassały.
  8. Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także