Cukinia po indyjsku - przepis na najlepsze przetwory. Jak ją zrobić?

Masz nadmiar cukinii w swoim domu i nie wiesz, co z nich zrobić? Możliwości jest całkiem sporo, ale każdy sezon na cukinie powinien upłynąć pod znakiem popularnych przetworów. Zalicza się do nich na pewno cukinia po indyjsku. Będziesz mógł ją spożywać o każdej porze roku, a przygotowana w takiej wersji będzie kulinarnym dziełem sztuki. Przekonaj się sam!

ObrazekCukinia po indyjsku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy sezon na cukinie powoduje, że te warzywa sezonowe odmieniane są przez wszystkie przypadki. To nie tylko leczo, czy faszerowana cukinia, ale również liczne możliwości, związane z przygotowaniem przetworów. A zalicza się do nich bez wątpienia cukinia po indyjsku przepis. Jej sekret tkwi w przyprawach i dodatków, które zapewniają najlepsze smaki orientu. Będzie smaczna, chrupka i aromatyczna i zdecydowanie jest to przepis dla osób, które szukają pewnej alternatywy dla tradycyjnego marynowania cukinii.

Cukinia po indyjsku

Cukinia, popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji, może być używana w różnorodnych daniach. Jednym z fascynujących sposobów na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie przetworów w stylu indyjskim. Indyjska kuchnia słynie z bogactwa aromatów i przypraw, które nadają daniom niepowtarzalny smak. W tym artykule przedstawiamy przepis na cukinię po indyjsku, który pozwoli ci stworzyć wyjątkowe przetwory o intensywnym smaku i aromacie. Dowiedz się, jak to zrobić!

Obrazek
Ze świeżej cukinii przygotujesz naprawdę smaczne przetwory - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na cukinię po indyjsku

Przetwory z cukinii to doskonały sposób na zachowanie świeżości tego warzywa przez dłuższy czas oraz na cieszenie się jego smakiem w różnych sezonach. Cukinia po indyjsku może być przygotowana jako pikantny i aromatyczny chutney lub jako smaczne i chrupiące marynowane plastry. Oto przepis na te wspaniałe przetwory. Warto eksperymentować z ilością przypraw i stopniem ostrości, aby dopasować przepis do swoich preferencji smakowych.

Składniki:

  • papryczka chilli,
  • 1 kg cukinii,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki octu,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżeczka przyprawy curry.
Obrazek
Przetwory z cukinii w wersji indyjskiej staną się twoimi ulubionymi - Pyszności; Foto Canva.com

Cukinia po indyjsku - przygotowanie krok po kroku

Pamiętaj, że indyjska kuchnia jest znana z intensywnych smaków, więc nie bój się dodawać więcej przypraw, jeśli lubisz ostre i aromatyczne dania. Spróbuj tego przepisu i odkryj magię indyjskich przypraw w swojej kuchni!

  1. Umieść składniki zalewy w garnku i doprowadź do wrzenia.
  2. Umyj cukinie, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w nieduże kostki.
  3. Dokładnie umyj papryczki chili, przekrój je, usuń pestki i pokrój na małe kawałki.
  4. Do czystych i wyparzonych słoików włóż cukinię i niewielką ilość pokrojonego chili.
  5. Zalej słoiki gorącą zalewą, przykryj je i umieść w garnku wyłożonym ściereczką.
  6. Wlej ciepłą wodę do wysokości 2/3 słoików i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania.
  7. Wyjmij słoiki, dokładnie zakręć je i ustawić do góry dnem, aby wystygły. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥