Lekki i puszysty jak obłoczek. Deser idealny na upalne dni
Kto nie marzy o tym, aby w ciepły letni dzień wyjść na taras lub ogród z kawą i pysznym deserkiem truskawkowym na talerzyku? Lekka i pełna owoców pianka skutecznie poprawia nastrój nawet wtedy, gdy jesteś w pracy i nie masz możliwości wyjścia ani na taras, ani do ogrodu. Tym razem zrobiłam deser na spodzie daktylowym z płatkami górskimi.
W tej piance truskawkowej jest nie tylko słodka galaretka, która imituje naturalny smak owoców. W krem na bazie śmietanki i serka mascarpone wmiksowane są świeże truskawki – to dzięki nim deser tak dobrze smakuje. Dwie uwagi – nie ubijaj śmietanki zbyt mocno i poczekaj, aż galaretka z truskawkami całkowicie wystygnie. Inaczej krem może się zważyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak
Przepis na lekki deser truskawkowy bez pieczenia
Spód do pianki możesz zrobić także z herbatników maślanych lub kakaowych. Wystarczy rozkruszyć je blenderem na proszek, a potem wymieszać z roztopionym masłem.
Składniki na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki orzechów laskowych bez skórek,
- szklanka suszonych daktyli,
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła.
Pianka truskawkowa:
- 0,5 kg świeżych truskawek,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki kremówki,
- 150 g gęstego jogurtu typu greckiego,
- 3 galaretki truskawkowe.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, orzechy i daktyle zmiksuj przy pomocy blendera, po chwili dodaj przetopione i przestudzone masła. Kleistą masą wylep dno tortownicy, wstaw do lodówki.
- Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Zmiksuj blenderem na mus, po czym przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania. Gdy truskawki zaczną wrzeć, zestaw garnek z kuchenki i dokładnie wymieszaj z galaretkami. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W dużej misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone i jogurtem greckim – nie ubijaj zbyt długo, aby nie zrobiło się masło. Odstaw mikser i wymieszaj łyżką z przestudzoną galaretką z truskawkami. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.