Lekki i puszysty jak obłoczek. Deser idealny na upalne dni

Kto nie marzy o tym, aby w ciepły letni dzień wyjść na taras lub ogród z kawą i pysznym deserkiem truskawkowym na talerzyku? Lekka i pełna owoców pianka skutecznie poprawia nastrój nawet wtedy, gdy jesteś w pracy i nie masz możliwości wyjścia ani na taras, ani do ogrodu. Tym razem zrobiłam deser na spodzie daktylowym z płatkami górskimi.

Pyszny deser truskawkowy bez pieczeniaPyszny deser truskawkowy bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W tej piance truskawkowej jest nie tylko słodka galaretka, która imituje naturalny smak owoców. W krem na bazie śmietanki i serka mascarpone wmiksowane są świeże truskawki – to dzięki nim deser tak dobrze smakuje. Dwie uwagi – nie ubijaj śmietanki zbyt mocno i poczekaj, aż galaretka z truskawkami całkowicie wystygnie. Inaczej krem może się zważyć.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Przepis na lekki deser truskawkowy bez pieczenia

Spód do pianki możesz zrobić także z herbatników maślanych lub kakaowych. Wystarczy rozkruszyć je blenderem na proszek, a potem wymieszać z roztopionym masłem.

Składniki na spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki orzechów laskowych bez skórek,
  • szklanka suszonych daktyli,
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła.

Pianka truskawkowa:

  • 0,5 kg świeżych truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 150 g gęstego jogurtu typu greckiego,
  • 3 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane, orzechy i daktyle zmiksuj przy pomocy blendera, po chwili dodaj przetopione i przestudzone masła. Kleistą masą wylep dno tortownicy, wstaw do lodówki.
  2. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Zmiksuj blenderem na mus, po czym przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania. Gdy truskawki zaczną wrzeć, zestaw garnek z kuchenki i dokładnie wymieszaj z galaretkami. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. W dużej misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone i jogurtem greckim – nie ubijaj zbyt długo, aby nie zrobiło się masło. Odstaw mikser i wymieszaj łyżką z przestudzoną galaretką z truskawkami. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.  
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler