Pierogi z truskawkami robię tak, jak uczyła babcia. Są kosmicznie smaczne

Zamiast wymyślać skomplikowane dania z truskawkami, sięgam do wspomnień i zarażam rodzinę smakami z mojego dzieciństwa. Pierogi z truskawkami były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Ciasto robię zgodnie ze wskazówkami babci, która nadal jest mistrzynią w robieniu pierogów.

W moim domu wielki półmisek z pierogami znika w kilka minutW moim domu wielki półmisek z pierogami znika w kilka minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cena za truskawki spadła do 10 zł za kilogram, więc nie trzeba już dawkować sobie przyjemności. W końcu można zaszaleć z pierogami, kluskami, a jak starczy sił – również przetworami, które pozwolą doświadczyć smaku lata poza sezonem. Masz ochotę na coś prostego i tradycyjnego? Pierogi z truskawkami to będzie strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi

Niektórzy dodają jajko, inni śmietaną lub maślankę. Jak robię ciasto z prostego przepisu mojej babci, która do tej pory robi najlepsze pierogi na świecie. Sekretem miękkiego i delikatnego ciasta jest wrzątek – babcia dodaje wodę, która naprawę parzy w dłonie. Ale spokojnie, w pierwszym etapie możesz zarobić ciasto nożem lub wymieszać w misce łyżką, a dopiero gdy trochę przestygnie, zagnieść w kulę.

Do ciasta na pierogi z truskawkami zawsze dodaję trochę roztopionego i przestudzonego masła, aby ciasto było bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Dzięki temu mam pewność, że pierogi nie porozrywają się podczas lepienia i gotowania.

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Moja babcia podawała do pierogów na słodko śmietanę wymieszaną z cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 300 g świeżych truskawek,
  • opcjonalnie: 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wysyp mąkę na stolnicę i wymieszaj ze szczyptą soli. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i zarabiaj ciasto na pierogi. Gdy będzie można zagnieść je w kulę, dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrób ciasto, przykryj szklaną miską i ostaw na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj truskawki – umyj je i oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki, ułóż w misce i opcjonalnie wymieszaj z cukrem.
  3. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką kółka, na środek każdego nakładaj po kilka kawałków truskawek i złóż w pierogi. Dokładnie zabezpiecz krawędź, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął na zewnątrz – możesz zrobić falbankę lub odcisnąć wzór widelcem.
  4. Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu