Pierogi z truskawkami robię tak, jak uczyła babcia. Są kosmicznie smaczne
Zamiast wymyślać skomplikowane dania z truskawkami, sięgam do wspomnień i zarażam rodzinę smakami z mojego dzieciństwa. Pierogi z truskawkami były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Ciasto robię zgodnie ze wskazówkami babci, która nadal jest mistrzynią w robieniu pierogów.
Cena za truskawki spadła do 10 zł za kilogram, więc nie trzeba już dawkować sobie przyjemności. W końcu można zaszaleć z pierogami, kluskami, a jak starczy sił – również przetworami, które pozwolą doświadczyć smaku lata poza sezonem. Masz ochotę na coś prostego i tradycyjnego? Pierogi z truskawkami to będzie strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi
Niektórzy dodają jajko, inni śmietaną lub maślankę. Jak robię ciasto z prostego przepisu mojej babci, która do tej pory robi najlepsze pierogi na świecie. Sekretem miękkiego i delikatnego ciasta jest wrzątek – babcia dodaje wodę, która naprawę parzy w dłonie. Ale spokojnie, w pierwszym etapie możesz zarobić ciasto nożem lub wymieszać w misce łyżką, a dopiero gdy trochę przestygnie, zagnieść w kulę.
Do ciasta na pierogi z truskawkami zawsze dodaję trochę roztopionego i przestudzonego masła, aby ciasto było bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Dzięki temu mam pewność, że pierogi nie porozrywają się podczas lepienia i gotowania.
Jak zrobić pierogi z truskawkami?
Moja babcia podawała do pierogów na słodko śmietanę wymieszaną z cukrem i cynamonem.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 50 g roztopionego masła,
- 300 g świeżych truskawek,
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Wysyp mąkę na stolnicę i wymieszaj ze szczyptą soli. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i zarabiaj ciasto na pierogi. Gdy będzie można zagnieść je w kulę, dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrób ciasto, przykryj szklaną miską i ostaw na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj truskawki – umyj je i oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki, ułóż w misce i opcjonalnie wymieszaj z cukrem.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką kółka, na środek każdego nakładaj po kilka kawałków truskawek i złóż w pierogi. Dokładnie zabezpiecz krawędź, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął na zewnątrz – możesz zrobić falbankę lub odcisnąć wzór widelcem.
- Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.