Zapiecz truskawki pod kruszonką. Na sam ich widok będzie leciała ślinka

Truskawki zapiekane pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych to nie tylko kulinarna przyjemność, ale też pełnowartościowy posiłek, który można zjeść na śniadanie lub deser. To danie na słodko łączy w sobie lekkość truskawek, naturalną słodycz i wartości odżywcze, które wspierają organizm.

Truskawki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianychTruskawki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Huzaifa

Wersja z dodatkiem miodu lub syropu klonowego nie tylko nadaje naturalną słodycz, ale również dostarcza składniki o działaniu wspierającym organizm. Miód zawiera niewielkie ilości witamin, minerałów oraz enzymów, które wspomagają trawienie i odporność, a syrop klonowy dostarcza m.in. cynk, mangan i antyoksydanty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Dlaczego warto jeść truskawki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych?

Płatki owsiane to jeden z najcenniejszych składników w diecie opartej na produktach roślinnych. Są źródłem błonnika pokarmowego, w tym beta-glukanów, które wspomagają naturalną odporność, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają również aminokwasy, witaminy z grupy B (w tym B1, która wspiera pracę mózgu i pamięć) oraz składniki mineralne takie jak magnez i mangan. Ich obecność w diecie wspiera układ nerwowy, działa wyciszająco i poprawia koncentrację, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w intensywnych okresach życia.

Truskawki, oprócz tego, że są niskokaloryczne, zawierają bogactwo przeciwutleniaczy, w tym kwas elagowy i witaminę C, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. Dodatkowo dostarczają błonnik (w postaci pektyn), który wspomaga trawienie i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości antocyjanów i flawonoidów wspierają także zdrowie naczyń krwionośnych i poprawiają wygląd skóry.

Przepis na truskawki pod kruszonką

Truskawki z kruszonką to sposób na domowe, wartościowe danie, które cieszy oraz wzmacnia bez wyrzeczeń i nudy.

Składniki:

  • 2-3 duże garści truskawek (200 g),
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g),
  • 1 łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej (10 g),
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (20 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g).

Sposób przygotowania:

Truskawki pod kruszonką przepis
Kroję truskawki

Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i przekrój na pół. 

Truskawki pod kruszonką przepis
W rondelku podgrzewam olej i miód

Krok 2. W rondelku podgrzej olej kokosowy z miodem lub syropem. Wymieszaj.

Truskawki pod kruszonką przepis
Dodaję płatki owsiane i mąkę, i dokładnie mieszam

Krok 3. Dodaj płatki owsiane i mąkę. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia i sklejenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Truskawki pod kruszonką przepis
W naczyniu żaroodpornym układam truskawki i kruszonkę. Wkładam do piekarnika

Krok 4. Truskawki umieść w małym naczyniu żaroodpornym. Na górze rozłóż kruszonkę. Wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia kruszonki, czyli przez około 25-30 minut.

truskawki pod kruszonką przepis
Wyciągam gotowy deser z truskawkami

Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Całość można wzbogacić dodatkiem cynamonu, wanilii, orzechów, wiórków kokosowych lub łyżki masła orzechowego, co zwiększy sytość i podbije smak. Taki deser z truskawek smakuje najlepiej jeszcze ciepły, choć można go również przygotować wieczorem i rano zjeść na zimno lub po podgrzaniu. To doskonała opcja dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale nie mają czasu na skomplikowane przepisy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej