Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Mrożenie truskawek to świetny sposób na przedłużenie ich trwałości. Jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad, owoce w pełni zachowają smak lata. Wtedy dodane – nawet w środku zimy – do deserów, ciast i koktajli będą przywoływać najpiękniejsze wspomnienia.
Mrożenie owoców to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie ich terminu ważności. Ujemna temperatura wstrzymuje aktywność enzymów i rozwój bakterii, które prowadzą do zepsucia żywności. Jednocześnie straty wartości odżywczych są minimalne. Po rozmrożeniu, w truskawkach znajduje się podobna ilość błonnika, składników mineralnych i antyoksydantów co przed zamrożeniem. Spadek jest odczuwalny jedynie w przypadku witaminy C i witamin z grupy B, jednak i one mają szansę zachować się w dużym stopniu, jeśli zadbasz o kilka prostych rzeczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Jakie truskawki przeznaczyć do mrożenia?
Nie czekaj do ostatniej chwili – aby cieszyć się cudownym smakiem i jak największą ilością wartości odżywczych, przeznacz do mrożenia jeszcze jędrne i nieprzejrzałe truskawki. Z bardziej miękkich i lekko uszkodzonych owoców zrób konfiturę. Niektórzy mylnie twierdzą, że mrożenie poprawi jakość owoców, ale niestety tak nie jest. Niska temperatura zatrzymuje procesy gnicia, ale w magiczny sposób nie przywraca im "młodości".
Najczęstszy błąd przy mrożeniu truskawek
Żeby mrożone truskawki były praktyczne i gotowe do użycia od razu po wyjęciu z zamrażalnika, należy je umyć i pozbawić szypułek. Przy czym niezwykle ważna jest kolejność tych działań. Wiele osób najpierw wycina szypułki, a dopiero potem myje owoce i to może być zgubne.
Pozbawiona szypułki truskawka o wiele szybciej chłonie wodę i nasiąka nią, co prowadzi do utraty jędrności i smaku po rozmrożeniu. Szypułki należy usuwać dopiero po umyciu truskawek.
Tak najlepiej mrozić truskawki
Umyte owoce przełóż na ręcznik papierowy i pozostaw do wyschnięcia. Następnie rozłóż je płasko na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, aby truskawki się nie posklejały. Ostrożnie wstaw tacę do zamrażalnika i dopiero, gdy zrobią się twarde, przełóż je do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego.