Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre

Mrożenie truskawek to świetny sposób na przedłużenie ich trwałości. Jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad, owoce w pełni zachowają smak lata. Wtedy dodane – nawet w środku zimy – do deserów, ciast i koktajli będą przywoływać najpiękniejsze wspomnienia.

Nadwyżkę truskawek warto zamrozić, aby cieszyć się nimi późniejNadwyżkę truskawek warto zamrozić, aby cieszyć się nimi później
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mrożenie owoców to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie ich terminu ważności. Ujemna temperatura wstrzymuje aktywność enzymów i rozwój bakterii, które prowadzą do zepsucia żywności. Jednocześnie straty wartości odżywczych są minimalne. Po rozmrożeniu, w truskawkach znajduje się podobna ilość błonnika, składników mineralnych i antyoksydantów co przed zamrożeniem. Spadek jest odczuwalny jedynie w przypadku witaminy C i witamin z grupy B, jednak i one mają szansę zachować się w dużym stopniu, jeśli zadbasz o kilka prostych rzeczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Jakie truskawki przeznaczyć do mrożenia?

Nie czekaj do ostatniej chwili – aby cieszyć się cudownym smakiem i jak największą ilością wartości odżywczych, przeznacz do mrożenia jeszcze jędrne i nieprzejrzałe truskawki. Z bardziej miękkich i lekko uszkodzonych owoców zrób konfiturę. Niektórzy mylnie twierdzą, że mrożenie poprawi jakość owoców, ale niestety tak nie jest. Niska temperatura zatrzymuje procesy gnicia, ale w magiczny sposób nie przywraca im "młodości".

Najczęstszy błąd przy mrożeniu truskawek

Żeby mrożone truskawki były praktyczne i gotowe do użycia od razu po wyjęciu z zamrażalnika, należy je umyć i pozbawić szypułek. Przy czym niezwykle ważna jest kolejność tych działań. Wiele osób najpierw wycina szypułki, a dopiero potem myje owoce i to może być zgubne.

Pozbawiona szypułki truskawka o wiele szybciej chłonie wodę i nasiąka nią, co prowadzi do utraty jędrności i smaku po rozmrożeniu. Szypułki należy usuwać dopiero po umyciu truskawek.

Tak najlepiej mrozić truskawki

Umyte owoce przełóż na ręcznik papierowy i pozostaw do wyschnięcia. Następnie rozłóż je płasko na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, aby truskawki się nie posklejały. Ostrożnie wstaw tacę do zamrażalnika i dopiero, gdy zrobią się twarde, przełóż je do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego.

Wybrane dla Ciebie

O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta