Latem robię co chwilę. Cała rodzina ustawia się w kolejce
Jak dobrze, że w końcu możemy się cieszyć nie tylko truskawkami ze sklepu, ale także z własnego ogródka. Kiedy słońce mocniej dogrzewa, na gałązkach czerwienią się kolejne owoce, które można zrywać codziennie. Chcesz poczuć się jak na wakacjach u babci? Przygotuj z nimi knedle.
W obiegu figuruje kilka różnych przepisów na knedle – możesz zrobić drożdżowe, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub twarogu. Do truskawek wybieram serową opcję, która jest delikatniejsza i pełna zdrowego białka. Kuleczki podaję z palonym masłem, wymieszanym z cukrem i bułką tartą, bo takie kojarzą mi się z kuchnią babci. Wiem, że to wysokokaloryczna opcja, ale raz na jakiś czas mogę sobie na to pozwolić. W lżejszej wersji podaj do nich jogurt lub mus truskawkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Knedle z truskawkami poza sezonem
Teraz, kiedy polskie truskawki są w niskiej cenie, warto pomyśleć również o zapasach na jesień i zimę. Jeśli chcesz się cieszyć smakami lata w chłodniejsze pory roku, wrzuć truskawki do zamrażalnika i przygotuj z nich knedle poza sezonem.
Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed zawijaniem ich w ciasto, co jest wygodne, ale możliwe tyko wtedy, gdy truskawki nie są posklejane. Aby tak było, najpierw włóż jej do zamrażalnika na tacy, a dopiero potem przełóż do torebki strunowej lub pudełka ze szczelną pokrywką.
Knedle ze świeżymi lub mrożonymi owocami formuj szybko i sprawnie, aby soki nie wypłynęły na zewnątrz. Gotowe kulki od razu wrzucaj na wrzątek. W ten sposób sok z truskawek pozostanie w środku, a efekt końcowy w obydwu przypadkach spełni twoje oczekiwania.
Knedle twarogowe ze świeżymi truskawkami
Do knedli podaję słodkie palone masło z bułką tartą. Na patelni roztapiam 2 łyżki prawdziwego masła, dodaję 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę cukru. Mieszam składniki i smażę do uzyskania złotego koloru.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek.
- 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 180 g),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Z truskawek wytnij szypułki, umyj je i osusz na ręczniku papierowym.
- Rozgnieć twaróg widelcem, po czym wymieszaj z jajkiem, cukrem waniliowym i mąką i szczyptą soli.
- Zagnieć ciasto ręcznie, aby było miękkie i elastyczne.
- Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta, formuj kulki, po czym rozpłaszczaj je na okrągłe placuszki.
- Na środku każdego ułóż truskawkę i zamknij w cieście.
- Knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na durszlak do odcieknięcia.
Chcesz, aby truskawki w środku knedli były słodsze? Zanim zawiniesz je w ciasto, możesz dodatkowo obtoczyć je w cukrze.