Latem robię co chwilę. Cała rodzina ustawia się w kolejce
Jak dobrze, że w końcu możemy się cieszyć nie tylko truskawkami ze sklepu, ale także z własnego ogródka. Kiedy słońce mocniej dogrzewa, na gałązkach czerwienią się kolejne owoce, które można zrywać codziennie. Chcesz poczuć się jak na wakacjach u babci? Przygotuj z nimi knedle.
W obiegu figuruje kilka różnych przepisów na knedle – możesz zrobić drożdżowe, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub twarogu. Do truskawek wybieram serową opcję, która jest delikatniejsza i pełna zdrowego białka. Kuleczki podaję z palonym masłem, wymieszanym z cukrem i bułką tartą, bo takie kojarzą mi się z kuchnią babci. Wiem, że to wysokokaloryczna opcja, ale raz na jakiś czas mogę sobie na to pozwolić. W lżejszej wersji podaj do nich jogurt lub mus truskawkowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z truskawkami - smakują jak u babci
Knedle z truskawkami poza sezonem
Teraz, kiedy polskie truskawki są w niskiej cenie, warto pomyśleć również o zapasach na jesień i zimę. Jeśli chcesz się cieszyć smakami lata w chłodniejsze pory roku, wrzuć truskawki do zamrażalnika i przygotuj z nich knedle poza sezonem.
Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed zawijaniem ich w ciasto, co jest wygodne, ale możliwe tyko wtedy, gdy truskawki nie są posklejane. Aby tak było, najpierw włóż jej do zamrażalnika na tacy, a dopiero potem przełóż do torebki strunowej lub pudełka ze szczelną pokrywką.
Knedle ze świeżymi lub mrożonymi owocami formuj szybko i sprawnie, aby soki nie wypłynęły na zewnątrz. Gotowe kulki od razu wrzucaj na wrzątek. W ten sposób sok z truskawek pozostanie w środku, a efekt końcowy w obydwu przypadkach spełni twoje oczekiwania.
Knedle twarogowe ze świeżymi truskawkami
Do knedli podaję słodkie palone masło z bułką tartą. Na patelni roztapiam 2 łyżki prawdziwego masła, dodaję 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę cukru. Mieszam składniki i smażę do uzyskania złotego koloru.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek.
- 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 180 g),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Z truskawek wytnij szypułki, umyj je i osusz na ręczniku papierowym.
- Rozgnieć twaróg widelcem, po czym wymieszaj z jajkiem, cukrem waniliowym i mąką i szczyptą soli.
- Zagnieć ciasto ręcznie, aby było miękkie i elastyczne.
- Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta, formuj kulki, po czym rozpłaszczaj je na okrągłe placuszki.
- Na środku każdego ułóż truskawkę i zamknij w cieście.
- Knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na durszlak do odcieknięcia.
Chcesz, aby truskawki w środku knedli były słodsze? Zanim zawiniesz je w ciasto, możesz dodatkowo obtoczyć je w cukrze.