Latem robię co chwilę. Cała rodzina ustawia się w kolejce

Jak dobrze, że w końcu możemy się cieszyć nie tylko truskawkami ze sklepu, ale także z własnego ogródka. Kiedy słońce mocniej dogrzewa, na gałązkach czerwienią się kolejne owoce, które można zrywać codziennie. Chcesz poczuć się jak na wakacjach u babci? Przygotuj z nimi knedle.

Knedle podaję tradycyjnie z palonym masłem i bułką tartąKnedle podaję tradycyjnie z palonym masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W obiegu figuruje kilka różnych przepisów na knedle – możesz zrobić drożdżowe, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub twarogu. Do truskawek wybieram serową opcję, która jest delikatniejsza i pełna zdrowego białka. Kuleczki podaję z palonym masłem, wymieszanym z cukrem i bułką tartą, bo takie kojarzą mi się z kuchnią babci. Wiem, że to wysokokaloryczna opcja, ale raz na jakiś czas mogę sobie na to pozwolić. W lżejszej wersji podaj do nich jogurt lub mus truskawkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Knedle z truskawkami poza sezonem

Teraz, kiedy polskie truskawki są w niskiej cenie, warto pomyśleć również o zapasach na jesień i zimę. Jeśli chcesz się cieszyć smakami lata w chłodniejsze pory roku, wrzuć truskawki do zamrażalnika i przygotuj z nich knedle poza sezonem.

Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed zawijaniem ich w ciasto, co jest wygodne, ale możliwe tyko wtedy, gdy truskawki nie są posklejane. Aby tak było, najpierw włóż jej do zamrażalnika na tacy, a dopiero potem przełóż do torebki strunowej lub pudełka ze szczelną pokrywką.

Knedle ze świeżymi lub mrożonymi owocami formuj szybko i sprawnie, aby soki nie wypłynęły na zewnątrz. Gotowe kulki od razu wrzucaj na wrzątek. W ten sposób sok z truskawek pozostanie w środku, a efekt końcowy w obydwu przypadkach spełni twoje oczekiwania.

Knedle twarogowe ze świeżymi truskawkami

Do knedli podaję słodkie palone masło z bułką tartą. Na patelni roztapiam 2 łyżki prawdziwego masła, dodaję 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę cukru. Mieszam składniki i smażę do uzyskania złotego koloru.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek.
  • 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 180 g),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z truskawek wytnij szypułki, umyj je i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Rozgnieć twaróg widelcem, po czym wymieszaj z jajkiem, cukrem waniliowym i mąką i szczyptą soli.
  3. Zagnieć ciasto ręcznie, aby było miękkie i elastyczne.
  4. Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta, formuj kulki, po czym rozpłaszczaj je na okrągłe placuszki.
  5. Na środku każdego ułóż truskawkę i zamknij w cieście.
  6. Knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na durszlak do odcieknięcia.

Chcesz, aby truskawki w środku knedli były słodsze? Zanim zawiniesz je w ciasto, możesz dodatkowo obtoczyć je w cukrze.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟