Ten deser w PRL-u zajadali wszyscy. Ja dorzucam do niego truskawki i każdy się zachwyca
Pamiętam jak mama ucierała łyżką na szybko krem jajeczny, kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a szafki świeciły pustkami. Mówiła też, że surowe jajka są dobre na gardło. Niektórzy dodawali kakao, aby otrzymać krem czekoladowy. Dodatek świeżych truskawek sprawia, że prosta słodkość z PRL-u może śmiało konkurować z włoskimi deserami.
Pomysłowość naszych mam i babć, którym przypadło żyć w czasach PRL-u, nie znała granic. Mistrzostwem kuchni kombinowanej były desery i ciasta, które powstawały z prostych składników, a smakiem dorównywały słodkościom z Europy Zachodniej. Kogel mogel to sztandarowy przykład na "coś z niczego", podobnie jak blok czekoladowy, krówki czy bajaderki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Deser bogaty w składniki odżywcze
Kogel mogel nie tylko zaspokaja słodkie pragnienia, ale także dostarcza mnóstwa wartości odżywczych. Trudno znaleźć bardziej pożądany składnik diety od żółtek jajek, które są bogactwem witamin A, K, E oraz minerałów takich jak żelazo czy cynk. Dzięki temu kogel mogel skutecznie wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.
Co więcej, regularne spożywanie deseru może przyczynić się do poprawy nastroju, ponieważ zawarte w żółtkach aminokwasy wpływają na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Czy deser z surowych jajek jest bezpieczny?
Niektórzy obawiają się spożywania surowych jajek ze względu na ryzyko zakażenia Salmonellą. Zagrożenie jest realne, ale stosunkowo niskie. Salmonella to bakteria, która może znajdować się na skorupce jajka lub w jego wnętrzu, a zakażenie nią prowadzi do salmonellozy, objawiającej się biegunką, gorączką i bólami brzucha.
Aby zminimalizować ryzyko, zaleca się dokładne mycie jajek i ich sparzenie przed użyciem, co pomaga zredukować obecność bakterii na skorupce. Jajka, które trafiają do sklepów, muszą być przebadane i naświetlane, co minimalizuje ryzyko.
Przepis na kogel mogel z truskawkami
Jeśli chcesz wzmocnić aromat waniliowy, zamiast cukru z małą domieszką przyprawy, dodaj prawdziwe ziarenka wyłuskane z laski wanilii.
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 4 żółtka jajek,
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- kilka listków mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Umyj truskawki i wykrój z nich szypułki.
- Pokrój je na ćwiartki i ułóż w pucharkach, po czym zalej masą jajeczną.
- Możesz udekorować deser listkami świeżej mięty.