To ciasto bez pieczenia było hitem PRL. Lodowiec pojawiał się na każdej imprezie

Lodowiec to ciasto bez pieczenia, na widok którego wielu osobom kręci się łza w oku. Pod galaretką ukryte są aż dwie kremowe warstwy, które możesz dodatkowo wymieszać z owocami lub pokruszoną czekoladą. Każda łyżka to prawdziwa rozkosz.

Każda łyżka kremowego ciasta przywołuje wspomnieniaKażda łyżka kremowego ciasta przywołuje wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kremowy deser jest idealny do czarnej i gorzkiej kawy. Jeśli zazwyczaj pijesz ją z mlekiem i cukrem, tym razem możesz śmiało zrezygnować z tych dodatków – ciasto lodowiec z powodzeniem je zastąpi. Jedna uwaga – nie podejmuj się zrobienia deseru na ostatnią chwilę. Lodowiec potrzebuje porządnego schłodzenia, inaczej się rozpłynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Nostalgia za słodkościami z PRL-u

W czasach, kiedy półki w sklepach wielokrotnie świeciły pustkami, gospodynie tworzyły słodkości z dostępnych składników, takich jak mąka, cukier czy mleko w proszku. Oprócz lodowca do dziś sentyment budzą takie desery jak wuzetka, blok czekoladowy czy chałwa.

Dziś, kiedy możemy kupić praktycznie wszystko, te klasyczne smaki nadal mają swoich wiernych fanów. Wspomnienia z dzieciństwa i prostota wykonania sprawiają, że desery z PRL-u wciąż cieszą się popularnością. Przygotowaniom ciasta często towarzyszą opowieści o zabawach na trzepaku i oranżadzie z saturatora.

Przepis na lodowiec jak z PRL-u

Do ciasta możesz wybrać galaretkę w dowolnym smaku, ale jeśli chcesz poczuć klimat PRL-u, brzoskwiniowa sprawdzi się znakomicie.

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 150 g okrągłych biszkoptów,
  • 1 galaretka owocowa,
  • opcjonalnie: brzoskwinie z puszki.

Wykonanie:

  1. Galaretkę wymieszaj z 400 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
  2. W kubku wymieszaj żółtka z cukrem i budyniem w proszku.
  3. W garnku zagotuj 1 szklankę mleka. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zawartość kubka i wymieszaj energicznie do powstania gęstej i gładkiej masy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzyj mikserem na krem, a następnie stopniowo wmiksuj ostudzony budyń. Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a jeśli masz ochotę – również pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Obydwa kremy wstaw do lodówki.
  5. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż na nie biały krem i wstaw do lodówki.
  6. Po ok. 15 minutach połóż na biały krem warstwę kakaową i ponownie umieść w lodówce.
  7. Po kolejnych 15 minutach połóż na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe