To ciasto bez pieczenia było hitem PRL. Lodowiec pojawiał się na każdej imprezie
Lodowiec to ciasto bez pieczenia, na widok którego wielu osobom kręci się łza w oku. Pod galaretką ukryte są aż dwie kremowe warstwy, które możesz dodatkowo wymieszać z owocami lub pokruszoną czekoladą. Każda łyżka to prawdziwa rozkosz.
Kremowy deser jest idealny do czarnej i gorzkiej kawy. Jeśli zazwyczaj pijesz ją z mlekiem i cukrem, tym razem możesz śmiało zrezygnować z tych dodatków – ciasto lodowiec z powodzeniem je zastąpi. Jedna uwaga – nie podejmuj się zrobienia deseru na ostatnią chwilę. Lodowiec potrzebuje porządnego schłodzenia, inaczej się rozpłynie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend
Nostalgia za słodkościami z PRL-u
W czasach, kiedy półki w sklepach wielokrotnie świeciły pustkami, gospodynie tworzyły słodkości z dostępnych składników, takich jak mąka, cukier czy mleko w proszku. Oprócz lodowca do dziś sentyment budzą takie desery jak wuzetka, blok czekoladowy czy chałwa.
Dziś, kiedy możemy kupić praktycznie wszystko, te klasyczne smaki nadal mają swoich wiernych fanów. Wspomnienia z dzieciństwa i prostota wykonania sprawiają, że desery z PRL-u wciąż cieszą się popularnością. Przygotowaniom ciasta często towarzyszą opowieści o zabawach na trzepaku i oranżadzie z saturatora.
Przepis na lodowiec jak z PRL-u
Do ciasta możesz wybrać galaretkę w dowolnym smaku, ale jeśli chcesz poczuć klimat PRL-u, brzoskwiniowa sprawdzi się znakomicie.
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 2-3 łyżki kakao,
- 150 g okrągłych biszkoptów,
- 1 galaretka owocowa,
- opcjonalnie: brzoskwinie z puszki.
Wykonanie:
- Galaretkę wymieszaj z 400 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
- W kubku wymieszaj żółtka z cukrem i budyniem w proszku.
- W garnku zagotuj 1 szklankę mleka. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zawartość kubka i wymieszaj energicznie do powstania gęstej i gładkiej masy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Masło utrzyj mikserem na krem, a następnie stopniowo wmiksuj ostudzony budyń. Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a jeśli masz ochotę – również pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Obydwa kremy wstaw do lodówki.
- Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż na nie biały krem i wstaw do lodówki.
- Po ok. 15 minutach połóż na biały krem warstwę kakaową i ponownie umieść w lodówce.
- Po kolejnych 15 minutach połóż na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.