To ciasto bez pieczenia było hitem PRL. Lodowiec pojawiał się na każdej imprezie

Lodowiec to ciasto bez pieczenia, na widok którego wielu osobom kręci się łza w oku. Pod galaretką ukryte są aż dwie kremowe warstwy, które możesz dodatkowo wymieszać z owocami lub pokruszoną czekoladą. Każda łyżka to prawdziwa rozkosz.

Każda łyżka kremowego ciasta przywołuje wspomnieniaKażda łyżka kremowego ciasta przywołuje wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kremowy deser jest idealny do czarnej i gorzkiej kawy. Jeśli zazwyczaj pijesz ją z mlekiem i cukrem, tym razem możesz śmiało zrezygnować z tych dodatków – ciasto lodowiec z powodzeniem je zastąpi. Jedna uwaga – nie podejmuj się zrobienia deseru na ostatnią chwilę. Lodowiec potrzebuje porządnego schłodzenia, inaczej się rozpłynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Nostalgia za słodkościami z PRL-u

W czasach, kiedy półki w sklepach wielokrotnie świeciły pustkami, gospodynie tworzyły słodkości z dostępnych składników, takich jak mąka, cukier czy mleko w proszku. Oprócz lodowca do dziś sentyment budzą takie desery jak wuzetka, blok czekoladowy czy chałwa.

Dziś, kiedy możemy kupić praktycznie wszystko, te klasyczne smaki nadal mają swoich wiernych fanów. Wspomnienia z dzieciństwa i prostota wykonania sprawiają, że desery z PRL-u wciąż cieszą się popularnością. Przygotowaniom ciasta często towarzyszą opowieści o zabawach na trzepaku i oranżadzie z saturatora.

Przepis na lodowiec jak z PRL-u

Do ciasta możesz wybrać galaretkę w dowolnym smaku, ale jeśli chcesz poczuć klimat PRL-u, brzoskwiniowa sprawdzi się znakomicie.

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 150 g okrągłych biszkoptów,
  • 1 galaretka owocowa,
  • opcjonalnie: brzoskwinie z puszki.

Wykonanie:

  1. Galaretkę wymieszaj z 400 ml gorącej wody. Odstaw do lekkiego stężenia.
  2. W kubku wymieszaj żółtka z cukrem i budyniem w proszku.
  3. W garnku zagotuj 1 szklankę mleka. Gdy zacznie wrzeć, dodaj zawartość kubka i wymieszaj energicznie do powstania gęstej i gładkiej masy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzyj mikserem na krem, a następnie stopniowo wmiksuj ostudzony budyń. Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a jeśli masz ochotę – również pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Obydwa kremy wstaw do lodówki.
  5. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż na nie biały krem i wstaw do lodówki.
  6. Po ok. 15 minutach połóż na biały krem warstwę kakaową i ponownie umieść w lodówce.
  7. Po kolejnych 15 minutach połóż na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy