Przygotuj duży dzbanek. Gasi pragnienie i orzeźwia bez morza cukru i zbędnej chemii
Lemoniada gasiła pragnienie już całe stulecia temu. Mimo tego napój ten nie stracił na popularności. Nadal chętnie po nią sięgamy, wybierając nie tylko klasyczne cytrusowe smaki. Jednak najlepsza lemoniada to ta domowa, przyrządzona z ulubionych owoców. Doskonale orzeźwia i jest jak spełnienie marzenia, kiedy z nieba leje się żar.
22.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 12:52
Lemoniada to napój, którym raczono się już w XIII i XIV-wiecznym Egipcie. Wówczas sporządzono go z cytryn i dosładzano daktylami oraz miodem. W 1676 roku firma znana jako "Compagnie de Limonadiers" sprzedawała lemoniadę w Paryżu. Sprzedawcy nosili na plecach butle z lemoniadą i rozdawali paryżanom filiżanki napoju. I mimo że napój ten pamięta zamierzchłe czasy, nadal nie maleje jego popularność. Powstaje coraz więcej wariacji na temat lemoniady. Zobaczcie naszą propozycję.
Lemoniadowy szał. Z czego można zrobić lemoniadę?
Lemoniada występuje w wielu wariantach, jednak klasyczną, domową lemoniadę sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej) z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna, limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się schłodzony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać ją również z kostkami lodu.
Jednak lemoniada to nie tylko napój stworzony na bazie cytrusów. Składnikami orzeźwiających napojów mogą być też m.in. pokrzywa, dziki bez, herbata, ogórek, truskawki, maliny, jabłka i gruszki, brzoskwinie, rabarbar czy arbuz. Lemoniada arbuzowa jest doskonałym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest przyjemnie słodka, a dodatek soku z cytryny przełamuje mdłość. Do takiego napoju świetnie sprawdzi się dodatek świeżych ziół, np. mięty lub bazylii.
Na bazie arbuzowej lemoniady z powodzeniem stworzysz też doskonałe drinki, np. z dodatkiem białego rumu, ulubionego wina czy wermutu. Wówczas do takiego napoju warto dodać wodę niegazowaną i kostki lodu. Lemoniady nie warto zbytnio dosładzać, by nie zniszczyć zdrowotnych właściwości napoju. Rzadziej niż po cukier, sięgajmy po słodkie owoce do pobicia smaku, dobrym wyborem będzie też miód, stewia, ksylitol bądź erytrytol.
Domowa lemoniada arbuzowa. Przepis
Składniki:
- 1 l wody
- 1 mały arbuz
- sok z około 5 soczystych cytryn
- ulubione słodzidło do smaku
Przygotowanie:
- Obierz arbuza i pokrój go na małe kawałki. Dodaj sok z cytryny i słodzidło.
- Zblenduj całość na gładko i przecedź przez grube sitko.
- Tak powstały sok rozcieńcz wodą (może być gazowana).
- Podawaj schłodzoną, z kostkami lodu.