Przygotuj duży dzbanek. Gasi pragnienie i orzeźwia bez morza cukru i zbędnej chemii

Lemoniada gasiła pragnienie już całe stulecia temu. Mimo tego napój ten nie stracił na popularności. Nadal chętnie po nią sięgamy, wybierając nie tylko klasyczne cytrusowe smaki. Jednak najlepsza lemoniada to ta domowa, przyrządzona z ulubionych owoców. Doskonale orzeźwia i jest jak spełnienie marzenia, kiedy z nieba leje się żar.

Obrazek

Lemoniada to napój, którym raczono się już w XIII i XIV-wiecznym Egipcie. Wówczas sporządzono go z cytryn i dosładzano daktylami oraz miodem. W 1676 roku firma znana jako "Compagnie de Limonadiers" sprzedawała lemoniadę w Paryżu. Sprzedawcy nosili na plecach butle z lemoniadą i rozdawali paryżanom filiżanki napoju. I mimo że napój ten pamięta zamierzchłe czasy, nadal nie maleje jego popularność. Powstaje coraz więcej wariacji na temat lemoniady. Zobaczcie naszą propozycję.

Lemoniadowy szał. Z czego można zrobić lemoniadę?

Lemoniada występuje w wielu wariantach, jednak klasyczną, domową lemoniadę sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej) z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna, limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się schłodzony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać ją również z kostkami lodu.

Jednak lemoniada to nie tylko napój stworzony na bazie cytrusów. Składnikami orzeźwiających napojów mogą być też m.in. pokrzywa, dziki bez, herbata, ogórek, truskawki, maliny, jabłka i gruszki, brzoskwinie, rabarbar czy arbuz. Lemoniada arbuzowa jest doskonałym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest przyjemnie słodka, a dodatek soku z cytryny przełamuje mdłość. Do takiego napoju świetnie sprawdzi się dodatek świeżych ziół, np. mięty lub bazylii.

Na bazie arbuzowej lemoniady z powodzeniem stworzysz też doskonałe drinki, np. z dodatkiem białego rumu, ulubionego wina czy wermutu. Wówczas do takiego napoju warto dodać wodę niegazowaną i kostki lodu. Lemoniady nie warto zbytnio dosładzać, by nie zniszczyć zdrowotnych właściwości napoju. Rzadziej niż po cukier, sięgajmy po słodkie owoce do pobicia smaku, dobrym wyborem będzie też miód, stewia, ksylitol bądź erytrytol.

Domowa lemoniada arbuzowa. Przepis

Składniki:

      
  • 1 l wody
  • 1 mały arbuz
  • sok z około 5 soczystych cytryn
  • ulubione słodzidło do smaku

Przygotowanie:

      
  1. Obierz arbuza i pokrój go na małe kawałki. Dodaj sok z cytryny i słodzidło.
  2. Zblenduj całość na gładko i przecedź przez grube sitko.
  3. Tak powstały sok rozcieńcz wodą (może być gazowana).
  4. Podawaj schłodzoną, z kostkami lodu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości