Ten owoc spowalnia starzenie. Działa lepiej niż botoks
Liczi to mało popularny owoc w Polsce. Jest jednak ceniony na całym świecie ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Wśród nich wyróżnia się jego zdolność do spowalniania procesów starzenia. Ponadto owoc ten ma niemałe zastosowanie w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do deserów, ale i dań głównych, może być również słodko-kwaśną bazą kompotu. Sprawdź, co kryje w sobie ten egzotyczny owoc.
28.03.2023 11:32
Liczi, zwane także śliwką chińską, pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, ale jest uprawiane w wielu krajach o ciepłym klimacie. W Chinach znane jest od około 2000 lat. Owoce dojrzewają na drzewach, zbierane są w momencie, kiedy nadają się do jedzenia. W Polsce kupimy je zarówno świeże, jak i obrane i wypestkowane w puszce. Owoc liczi - skryty pod stwardniałą, brązowo-czerwoną skórką - ma miękki, delikatny miąższ oraz niejadalną pestkę.
Zobacz także
Na wieczność młodość. Właściwości prozdrowotne liczi
Trudno wymienić wszystkie drogocenne właściwości chińskiej śliwki. Jest m.in. źródłem witamin E, K, B6 oraz C i tej ostatniej ma więcej niż cytrusy - 100 gramów cytryny zawiera jej 53 mg, natomiast taka sama ilość liczi - 71,5 mg. Witamina C zaś wspiera produkcję kolagenu, odpowiadającego za spowalnianie procesu starzenia się skóry. Owoc ten, jako źródło roślinnych antyoksydantów, może poszczycić się właściwościami odmładzającymi, a konkretniej - zapobiegającymi degeneracji.
Warto wspomnieć również, że ekstrakt z owocni liczi może być wykorzystywany do walki z nowotworami. Jak wskazali naukowcy z West China Hospital i Sichuan University w badaniach opublikowanych w "Toxicology and Applied Pharmacology", wykazuje on silne działanie przeciwutleniające dzięki bogactwu w związki polifenolowe. Te zaś mają usuwać z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za stres oksydacyjny i w efekcie rozwój np. nowotworów.
Dzięki wysokiej zawartości potasu chińska śliwka reguluje ciśnienie krwi, a ze względu na obecny w owocach błonnik - wspomaga układ pokarmowy i sprawdzi się przy zaparciach. Ponadto, w liczi znajdziemy również tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Mimo tak wielu prozdrowotnych właściwości, po owoc ten nie powinni sięgać zbyt często diabetycy i osoby z insulinoopornością, ponieważ indeks glikmemiczny świeżego liczi wynosi 50.
Jak jeść liczi? Zastosowanie w kuchni
Chińska śliwka ma słodki, lekko różany, orzeźwiający smak. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów, deserów czy sałatek, jak również ryb i owoców morza. To również idealny składnik soków, kompotów czy koktajli. 100 gramów owoców liczi dostarcza ok. 66 kcal, czyli mniej niż jabłko (52) czy banan (88). Co ważne, owoc ten zawiera w składzie hipoglicynę i toksynę MPCG, które w przypadku konsumpcji na pusty żołądek mogą prowadzić do wystąpienia zjawiska hipoglikemii. Dlatego też nie zaleca się jedzenia liczi na czczo.
Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube: