Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra

Dziś widok tego mięsa w menu może powodować u wielu osób dreszcze i budzić spore kontrowersje etyczne. Przed wiekami pojawiało się ono jednak regularnie na polskich stołach, a Litwini do dziś mogą zamówić je w wybranych restauracjach jako symbol dawnych tradycji myśliwskich.

Mięso bobra to dawny litewski przysmakMięso bobra to dawny litewski przysmak
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Jedzenie mięsa z bobra może wydawać się dziś ekscentrycznym pomysłem, ale przed laty nikogo specjalnie nie dziwiło. Chociaż obecnie w krajach bałtyckich ten produkt nieco odszedł w zapomnienie, wciąż można go znaleźć w miejscach kultywujących kuchnię myśliwską, takich jak słynna wileńska restauracja Lokys.

Kartacze - przepis na regionalne danie

Mięso z bobra

Historia obecności bobra na stołach jest związana z rygorystycznym przestrzeganiem postu przez dawną szlachtę. Kościół nakazywał wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątki oraz okresy postne, co dla uprzywilejowanych warstw społecznych było trudne do zaakceptowania. Szukano więc kreatywnych sposobów na obejście przepisów bez narażanie się hańbie.

Skoro zwierzę spędza większość czasu w wodzie i posiada charakterystyczny, płaski ogon, zaczęto traktować je jak rybę. Kluczowym argumentem był fakt, że ogon bobra pokryty jest łuską. Dzięki tej sprytnej, choć biologicznie błędnej interpretacji, szlachta nie musiała w piątki zadowalać się ziemniakami jak chłopi. Zamiast skromnego, bezmięsnego posiłku, na pańskich półmiskach lądował pieczony bóbr, który oficjalnie figurował w jadłospisie jako danie rybne.

Jak smakuje mięso bobra?

Ci, którzy przełamią opory, mogą odkryć w mięsie bobra ciekawe urozmaicenie diety. Jako dziczyzna żyjąca na wolności w naturalnych warunkach, jest to mięso czyste, wolne od sztucznych pasz i antybiotyków. W smaku przypomina ono tradycyjną dziczyznę lub wołowinę, jednak z wyraźnym, leśnym aromatem. Dzięki specyficznej, roślinnej diecie gryzonia, jego mięso posiada charakterystyczny, słodkawy posmak, który wyróżnia je na tle innych gatunków dziczyzny.

Kiełbasa z bobra w wileńskiej restauracji
Kiełbasa z bobra w wileńskiej restauracji © Pyszności

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B. Po usunięciu podskórnej warstwy tłuszczu, samo mięso jest stosunkowo chude i dostarcza pełnowartościowego białka.

Na Litwie mięso to wykorzystuje się na wiele sposobów, od pieczeni i gulaszów, przez pasztety, aż po wędzone kiełbasy czy szarpane mięso do burgerów. Można je znaleźć także w formie suszonej lub jako mięsną konserwę.

Konserwa z mięsa bobra
Konserwa z mięsa bobra © Pyszności

W Polsce bóbr jest gatunkiem objętym częściową ochroną. Pozyskanie mięsa jest możliwe tylko w ramach legalnych, regulowanych polowań. Każda porcja mięsa musi zostać przebadana przez weterynarza pod kątem obecności groźnych chorób i pasożytów.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀