Lniana mizeria - przepis. Jest dużo lepsza od tradycyjnej

Nie da się ukryć, że sezon na ogórki pozwala stworzyć nie tylko znakomite przetwory, ale również smaczne przekąski i dodatki do dań, które zachwycają smakiem. Do tych najpopularniejszych opcji należy bez wątpienia mizeria. Jest prosta w przygotowaniu, jednak istnieją pewne unikalne receptury. Jedną z nich jest lniana mizeria. Zobacz, jak ją zrobić.

ObrazekLniana mizeria - Pyszności; Foto Fanfo - AdobeStock
Karol Wiak

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie lato bez sezonu ogórkowego. To, obok pomidorów, najpopularniejsze letnie sezonowe warzywa, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Dodaj na ulubione kanapki, ukiś lub zakonserwuj, czy też przygotuj pyszną mizerię. Tym razem nie będzie to standardowa mizeria. Oprócz ogórków, śmietany i cebuli, jej podstawę stanowi pewien składnik, wyróżniający się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Lniana mizeria przepis pozytywnie cię zaskoczy!

Lniana mizeria

Siemię lniane to jedno z rodzimych superfoods, które jest niezwykle korzystne dla organizmu. Regularne spożywanie tego produktu ma pozytywny wpływ na wiele funkcji twojego ciała. Niestety, niektórym osobom kojarzy się ono głównie z nieapetycznym, galaretowatym naparem lub jedynie jako dodatek do koktajli czy jogurtu. Jednakże warto zaznaczyć, że nasiona lnu, zarówno w całości, jak i w formie mielonej, mogą być dodawane do wielu potraw, co wzbogaca ich smak, teksturę i wartości odżywcze. Świetnym przykładem jest tu mizeria z siemieniem lnianym, potocznie określana jako lniana mizeria. Można pokusić się o stwierdzenie, że bije na głowę wszystkie inne wersje tego dania.

Obrazek
Pamiętaj, by odpowiednio pokroić ogórki na mizerię - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na lnianą mizerię

Przepis na tradycyjną mizerię jest niezwykle prosty, wymaga jedynie jędrnych ogórków, kleksa śmietany i odrobiny soli. Niektórzy dodają do niego także ocet i cukier, a inni nie wyobrażają sobie go bez pieprzu ziołowego. Każda z tych wersji jest pyszna i zasługuje na wypróbowanie. Jednak istnieje mniej znany przepis, który bije na głowę wszystkie inne — zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Polecamy spróbować mizerii lnianej, która przyniesie wiele korzyści dla całego organizmu.

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 2 łyżki śmietany,
  • mała cebulka,
  • pół pęczka koperku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • opcjonalnie: odrobina cukru.
Obrazek
Ogórki i siemię lniane to niezwykle zdrowe połączenie - Pyszności; Foto Canva.com

Lniana mizeria — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie takiej mizerii zajmie ci około 15 minut. To prawdziwy hit!  Połączenie siemienia lnianego z ogórkami zapewnia mieszankę witamin, błonnika i minerałów. Pamiętaj, by wcześniej lekko zmielić nasiona lnu, co spowoduje uwolnienie wszystkich najważniejszych substancji z tego dodatku. Lniana mizeria poleca się na każdą okazję!

  1. Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Koperek i cebulkę drobno posiekaj.
  3. Wrzuć składniki do miski i połącz ze śmietaną, sokiem z cytryny.
  4. Dopraw wszystko solą i odrobiną cukru i dokładnie wymieszaj.
  5. Na sam koniec posyp mizerię siemieniem lnianym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej