Lniana mizeria - przepis. Jest dużo lepsza od tradycyjnej
Nie da się ukryć, że sezon na ogórki pozwala stworzyć nie tylko znakomite przetwory, ale również smaczne przekąski i dodatki do dań, które zachwycają smakiem. Do tych najpopularniejszych opcji należy bez wątpienia mizeria. Jest prosta w przygotowaniu, jednak istnieją pewne unikalne receptury. Jedną z nich jest lniana mizeria. Zobacz, jak ją zrobić.
05.07.2023 09:15
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie lato bez sezonu ogórkowego. To, obok pomidorów, najpopularniejsze letnie sezonowe warzywa, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Dodaj na ulubione kanapki, ukiś lub zakonserwuj, czy też przygotuj pyszną mizerię. Tym razem nie będzie to standardowa mizeria. Oprócz ogórków, śmietany i cebuli, jej podstawę stanowi pewien składnik, wyróżniający się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Lniana mizeria przepis pozytywnie cię zaskoczy!
Lniana mizeria
Siemię lniane to jedno z rodzimych superfoods, które jest niezwykle korzystne dla organizmu. Regularne spożywanie tego produktu ma pozytywny wpływ na wiele funkcji twojego ciała. Niestety, niektórym osobom kojarzy się ono głównie z nieapetycznym, galaretowatym naparem lub jedynie jako dodatek do koktajli czy jogurtu. Jednakże warto zaznaczyć, że nasiona lnu, zarówno w całości, jak i w formie mielonej, mogą być dodawane do wielu potraw, co wzbogaca ich smak, teksturę i wartości odżywcze. Świetnym przykładem jest tu mizeria z siemieniem lnianym, potocznie określana jako lniana mizeria. Można pokusić się o stwierdzenie, że bije na głowę wszystkie inne wersje tego dania.
Przepis na lnianą mizerię
Przepis na tradycyjną mizerię jest niezwykle prosty, wymaga jedynie jędrnych ogórków, kleksa śmietany i odrobiny soli. Niektórzy dodają do niego także ocet i cukier, a inni nie wyobrażają sobie go bez pieprzu ziołowego. Każda z tych wersji jest pyszna i zasługuje na wypróbowanie. Jednak istnieje mniej znany przepis, który bije na głowę wszystkie inne — zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Polecamy spróbować mizerii lnianej, która przyniesie wiele korzyści dla całego organizmu.
Składniki:
- 500 g ogórków,
- 2 łyżki śmietany,
- mała cebulka,
- pół pęczka koperku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- łyżka siemienia lnianego,
- opcjonalnie: odrobina cukru.
Zobacz także
Lniana mizeria — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie takiej mizerii zajmie ci około 15 minut. To prawdziwy hit! Połączenie siemienia lnianego z ogórkami zapewnia mieszankę witamin, błonnika i minerałów. Pamiętaj, by wcześniej lekko zmielić nasiona lnu, co spowoduje uwolnienie wszystkich najważniejszych substancji z tego dodatku. Lniana mizeria poleca się na każdą okazję!
- Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Koperek i cebulkę drobno posiekaj.
- Wrzuć składniki do miski i połącz ze śmietaną, sokiem z cytryny.
- Dopraw wszystko solą i odrobiną cukru i dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec posyp mizerię siemieniem lnianym. Smacznego!