Łososia nacinam i faszeruję. O kurczaku już wszyscy zapomnieli

Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Zamiast jednak po raz kolejny piec go lub smażyć, postaw na wersję faszerowaną.

Faszerowany łosoś to ciekawy pomysł na obiadFaszerowany łosoś to ciekawy pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sergiomarketprof
Ewa Malinowska

Obok dorsza, to właśnie łosoś cieszy się największą popularnością. Biorąc pod uwagę fakt, że ryby na naszych talerzach goszczą za rzadko, warto sięgać po niego znacznie częściej niż tylko od święta. W wersji z pysznym farszem ze szpinaku, pomidorków oraz fety zamieni się w elegancki i smaczny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Faszerowany łosoś ze szpinakiem

To danie to idealne połączenie delikatnego, pełnego smaku mięsa łososia z kremowym, aromatycznym farszem. Jest eleganckie, smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Serwuję go zarówno na codzienne, rodzinne obiady, jak i specjalne okazje, za każdym razem zgarniając same pochwały.

Składniki:

  • 400 gramów filetów z łososia (po ok. 200 g jeden, powinny być dość grube),
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 80 g sera feta,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku (świetnie sprawdzi się pieprz cytrynowy),
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund, uważając, by się nie przypalił.
  2. Dodaj świeży szpinak i duś, aż liście będą miękkie.
  3. Dorzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmaż chwilę.
  4. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw do przestudzenia.
  5. W misce rozkrusz ser feta i dodaj przestudzony szpinak.
  6. Dopraw pieprzem. Feta jest słona, więc solą doprawiaj ostrożnie, dopiero po spróbowaniu. Delikatnie wymieszaj farsz.
  7. Każdy filet natnij wzdłuż dłuższego boku, tworząc w ten sposób kieszonkę na farsz. Uważaj, aby nie przeciąć go na wylot.
  8. Filety skrop oliwą z oliwek, natrzyj solą i pieprzem.
  9. Wypełnij kieszonki przygotowanym wcześniej farszem ze szpinaku i fety.
  10. Ułóż faszerowane filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub przełóż do żaroodpornego naczynia.
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 20-25 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego, jak grube będą filety z łososia.
  12. Wyjmij łososia z piekarnika i skropl sokiem z cytryny.

Tak przygotowanie danie podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ryżem, kuskusem lub lekką sałatką z zielonych liści i sosu winegret. Smacznego!

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś jest jednym z najcenniejszych źródeł składników odżywczych, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Bogaty w kwasy omega-3, łosoś wspiera zdrowie serca i mózgu. Kwasy te pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, redukują ryzyko arytmii oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Mają działanie przeciwzapalne, chroniąc naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.

Łosoś
Łosoś © Adobe Stock | oleg_doroshenko

Łosoś zawiera również witaminy z grupy B, witaminę D, a także minerały takie jak selen, magnez i potas. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. To prosta i smaczna droga do wspierania ogólnego stanu zdrowia i profilaktyki wielu chorób.

Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu