To wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemii

Choć Polacy słyną z umiłowania ryb, na ich talerzach królują najczęściej dorsze, łososie, śledzie i mintaje. Czas jednak na odkrycie smaków i dobrodziejstw gatunków niesłusznie pomijanych, a jednym z nich jest zębacz smugowy – ryba o imponujących walorach smakowych i zdrowotnych.

To wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemiiTo wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Polacy od wieków cenią sobie ryby jako zdrowy i smaczny składnik diety. Jednak w naszym kraju królują przede wszystkim mintaje, śledzie, dorsze i łososie, zapominamy o innych gatunkach ryb, które mogą okazać się równie wartościowe. Jedną z takich mało znanych jest zębacz smugowy, którego spożycie nie tylko wzbogaca naszą dietę, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Zębacz smugowy: Niezwykła ryba o imponujących właściwościach

Osiągając długość od 50 do 150 cm, zębacz prezentuje ubarwienie od szaro-niebieskiego po brązowe, z charakterystycznymi ciemnymi pasami na bokach. Posiada imponujące uzębienie, ale nie należy się go bać – ryba ta nie jest agresywna. To, co czyni zębacza wyjątkowym, to jego białe, delikatne i niskokaloryczne mięso bogate w:

  • witaminy z grupy B (B1, B3, B5, B6, B12),
  • witaminę A,
  • minerały (selen, fosfor, cynk, magnez, potas, sód),
  • kwasy omega-3,
  • białko.

Z zawartością tłuszczu na poziomie 3 g i kalorycznością 100 kcal na 100 g mięsa, zębacz jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Zdrowie na talerzu – dlaczego warto jeść zębacza?

Regularne spożywanie zębacza może przynieść szereg korzyści zdrowotnych:

  • Wzmocnienie odporności: Cynk i witamina B6 wspierają układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami.
  • Zapobieganie anemii: Witamina B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed niedokrwistością.
  • Obniżenie cholesterolu: Kwasy omega-3 i niacyna regulują poziom cholesterolu, dbając o zdrowie serca.
  • Wspomaganie w walce ze stresem: Kwas pantotenowy, kwasy omega-3 i magnez pomagają regulować reakcję organizmu na stres.
  • Zachowanie zdrowej skóry: Białko zawarte w mięsie zębacza zapewnia skórze jędrność i elastyczność.
  • Zmniejszenie uczucia zmęczenia: Fosfor wzmacnia mięśnie i redukuje uczucie znużenia.

Dla kogo zębacz nie jest wskazany?

Mimo licznych zalet, zębacza należy jeść z umiarem. Osoby z alergią na ryby, nietolerancją histaminy, kobiety w ciąży i osoby z wysokim poziomem rtęci we krwi powinny całkowicie z niego zrezygnować. W przypadku przewlekłych problemów zdrowotnych przed włączeniem zębacza do diety zaleca się konsultację z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej