To wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemii

Choć Polacy słyną z umiłowania ryb, na ich talerzach królują najczęściej dorsze, łososie, śledzie i mintaje. Czas jednak na odkrycie smaków i dobrodziejstw gatunków niesłusznie pomijanych, a jednym z nich jest zębacz smugowy – ryba o imponujących walorach smakowych i zdrowotnych.

To wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemiiTo wyjątkowo mało znana ryba w Polsce. Obniża cholesterol i zapobiega anemii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Polacy od wieków cenią sobie ryby jako zdrowy i smaczny składnik diety. Jednak w naszym kraju królują przede wszystkim mintaje, śledzie, dorsze i łososie, zapominamy o innych gatunkach ryb, które mogą okazać się równie wartościowe. Jedną z takich mało znanych jest zębacz smugowy, którego spożycie nie tylko wzbogaca naszą dietę, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Zębacz smugowy: Niezwykła ryba o imponujących właściwościach

Osiągając długość od 50 do 150 cm, zębacz prezentuje ubarwienie od szaro-niebieskiego po brązowe, z charakterystycznymi ciemnymi pasami na bokach. Posiada imponujące uzębienie, ale nie należy się go bać – ryba ta nie jest agresywna. To, co czyni zębacza wyjątkowym, to jego białe, delikatne i niskokaloryczne mięso bogate w:

  • witaminy z grupy B (B1, B3, B5, B6, B12),
  • witaminę A,
  • minerały (selen, fosfor, cynk, magnez, potas, sód),
  • kwasy omega-3,
  • białko.

Z zawartością tłuszczu na poziomie 3 g i kalorycznością 100 kcal na 100 g mięsa, zębacz jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Zdrowie na talerzu – dlaczego warto jeść zębacza?

Regularne spożywanie zębacza może przynieść szereg korzyści zdrowotnych:

  • Wzmocnienie odporności: Cynk i witamina B6 wspierają układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami.
  • Zapobieganie anemii: Witamina B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed niedokrwistością.
  • Obniżenie cholesterolu: Kwasy omega-3 i niacyna regulują poziom cholesterolu, dbając o zdrowie serca.
  • Wspomaganie w walce ze stresem: Kwas pantotenowy, kwasy omega-3 i magnez pomagają regulować reakcję organizmu na stres.
  • Zachowanie zdrowej skóry: Białko zawarte w mięsie zębacza zapewnia skórze jędrność i elastyczność.
  • Zmniejszenie uczucia zmęczenia: Fosfor wzmacnia mięśnie i redukuje uczucie znużenia.

Dla kogo zębacz nie jest wskazany?

Mimo licznych zalet, zębacza należy jeść z umiarem. Osoby z alergią na ryby, nietolerancją histaminy, kobiety w ciąży i osoby z wysokim poziomem rtęci we krwi powinny całkowicie z niego zrezygnować. W przypadku przewlekłych problemów zdrowotnych przed włączeniem zębacza do diety zaleca się konsultację z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa