Jedno z najzdrowszych mięs. Polacy unikają jak ognia, bo się go boją

Dziczyzna, będąca jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa, to smaczne i zdrowe uzupełnienie diety. Niemniej jednak, wielu Polaków wyraża obawy przed jej spożyciem. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego tak się dzieje, a także podpowiemy, jak można wykorzystać to mięso w kuchni.

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - PysznościDziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov
Ewa Malinowska

Dziczyzna to mięso pochodzące od dzikich zwierząt, które żyją na wolności. Jest ono znane ze swojego wyjątkowego smaku, który nie ma porównania do mięsa hodowlanego, a także z niskiej zawartości tłuszczu. Pomimo swojego unikalnego profilu smakowego, dziczyzna jest rzadko spotykana w polskich kuchniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Postaw na dziczyznę

Dziczyzna jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.

Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso
Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso © Adobe Stock

Przygotowanie mięsa z dzika nie jest skomplikowane, ale istotne jest, aby przestrzegać pewnych kroków, które wpłyną na jakość dań. Dziczyzna jest najlepsza w smaku, kiedy zwierzę zostało upolowane w miesiącach jesiennych lub na początku sezonu zimowego. Mięso to charakteryzuje się najkorzystniejszą strukturą i smakiem w tym okresie.

Jak przyrządzić dziczyznę?

Dziczyznę można przyrządzać na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji smakowych. W Polskiej kuchni dziczyznę wykorzystuje się do przygotowywania różnych potraw, takich jak soczysta łopatka, schab pieczony z cebulką i grzybami leśnymi, kiełbasa czy soczysta pieczeń. Pieczeń po myśliwsku z sosem i młodymi ziemniaczkami to jedno z popularniejszych dań przygotowywanych z dziczyzny.

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs
Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs © Licencjodawca | wilatlak villette

Jeżeli chodzi o przygotowanie dziczyzny, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Po pierwsze, ważne jest, aby upewnić się, że mięso zostało poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Po drugie, warto wybrać sprawdzone przyprawy, takie jak czosnek, kminek, tymianek czy owoce jałowca. Po trzecie, zaleca się zamarynowanie mięsa w mieszance alkoholu, octu winnego i aromatycznych przypraw, takich jak jałowiec, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, przed obróbką termiczną.

Należy jednak pamiętać, że dziczyzna nie potrzebuje dużej ilości różnorodnych przypraw. Jej oryginalny smak jest na tyle wyrazisty, że nadmiar dodatków mógłby jedynie zagłuszyć tę wyjątkową cechę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo