Jedno z najzdrowszych mięs. Polacy unikają jak ognia, bo się go boją

Dziczyzna, będąca jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa, to smaczne i zdrowe uzupełnienie diety. Niemniej jednak, wielu Polaków wyraża obawy przed jej spożyciem. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego tak się dzieje, a także podpowiemy, jak można wykorzystać to mięso w kuchni.

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - PysznościDziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov
Ewa Malinowska

Dziczyzna to mięso pochodzące od dzikich zwierząt, które żyją na wolności. Jest ono znane ze swojego wyjątkowego smaku, który nie ma porównania do mięsa hodowlanego, a także z niskiej zawartości tłuszczu. Pomimo swojego unikalnego profilu smakowego, dziczyzna jest rzadko spotykana w polskich kuchniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Postaw na dziczyznę

Dziczyzna jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.

Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso
Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso © Adobe Stock

Przygotowanie mięsa z dzika nie jest skomplikowane, ale istotne jest, aby przestrzegać pewnych kroków, które wpłyną na jakość dań. Dziczyzna jest najlepsza w smaku, kiedy zwierzę zostało upolowane w miesiącach jesiennych lub na początku sezonu zimowego. Mięso to charakteryzuje się najkorzystniejszą strukturą i smakiem w tym okresie.

Jak przyrządzić dziczyznę?

Dziczyznę można przyrządzać na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji smakowych. W Polskiej kuchni dziczyznę wykorzystuje się do przygotowywania różnych potraw, takich jak soczysta łopatka, schab pieczony z cebulką i grzybami leśnymi, kiełbasa czy soczysta pieczeń. Pieczeń po myśliwsku z sosem i młodymi ziemniaczkami to jedno z popularniejszych dań przygotowywanych z dziczyzny.

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs
Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs © Licencjodawca | wilatlak villette

Jeżeli chodzi o przygotowanie dziczyzny, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Po pierwsze, ważne jest, aby upewnić się, że mięso zostało poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Po drugie, warto wybrać sprawdzone przyprawy, takie jak czosnek, kminek, tymianek czy owoce jałowca. Po trzecie, zaleca się zamarynowanie mięsa w mieszance alkoholu, octu winnego i aromatycznych przypraw, takich jak jałowiec, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, przed obróbką termiczną.

Należy jednak pamiętać, że dziczyzna nie potrzebuje dużej ilości różnorodnych przypraw. Jej oryginalny smak jest na tyle wyrazisty, że nadmiar dodatków mógłby jedynie zagłuszyć tę wyjątkową cechę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik