Dodaj do wątróbki. Będzie smakować jak najlepszy gulasz

Wątróbka z cebulką to klasyk polskiej kuchni. Podroby są naprawdę zdrowe, a do tego bardzo tanie. Można wykorzystać je do przygotowania genialnego gulaszu, który w smaku przypomina węgierski oryginał. Wyjaśniam, jak go przygotować.

Wątróbka po żydowskuWątróbka po żydowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SADIQ ALKHATER

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu podroby cieszyły się ogromną popularnością. Zdaje się, że trochę o nich zapomnieliśmy, a szkoda. To niskokaloryczne źródło białka, cennych pierwiastków i witamin.

Wątróbka to jeden z najwartościowszych i najsmaczniejszych rodzajów mięsa. Obfituje w białko, witaminy z grupy B, a także witaminę A, D, E i K. Jest naprawdę pożywna i łatwa w przygotowaniu, a do tego, tania. Kilogram wątróbki drobiowej kosztuje ok. 14 złotych. Możesz wykorzystać ją do przygotowania gulaszu, który przypomina... wołowinę po burgundzku. Wypróbuj przepis na wykwintną wątróbkę, bo naprawdę warto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Wykwintna wątróbka z trzema dodatkami. Zakochasz się od pierwszego kęsa

Wątróbka była niezwykle popularnym podrobem w czasach PRL-u i chociaż można było przyrządzić ją na kilkadziesiąt różnych sposobów — jak większość z nas zapewne przyzna — najlepiej smakowała podawana z cebulką. W niektórych regionach do tej potrawy dodawało się nieco kwaśnego jabłka, które przełamywało smak.

Kilkanaście lat temu wątróbka została uznana za niezdrową. Twierdzono, że podwyższa poziom "złego" cholesterolu i zawiera substancje o potencjale rakotwórczym. Czy to prawda? Nie. Wątróbka zawiera witaminy, a także żelazo. Jest niskokaloryczna (130 kcal w 100 g) i bogata w łatwoprzyswajalne białko. Wraca do łask, więc warto jeść ją co najmniej raz w tygodniu.

Nie jesteś fanem wątróbki? Po wypróbowaniu poniższego przepisu zmienisz zdanie. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i przypomina pieprzną wersję wołowiny po burgundzku. Poznaj przepis na wątróbkę po żydowsku, która przekona do siebie nawet największego sceptyka.

Wątróbka po żydowsku — przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: smalec gęsi, natka pietruszki, łyżka octu winnego.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w małe kawałki.
  2. Cebulę obierz i poszatkuj w pióra. Pieczarki oczyść i pokrój w grubą kostkę.
  3. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej smalec (można zastąpić olejem). Wsyp na nią cebulę i smaż tak długo, aż stanie się lekko rumiana. Następnie dodaj do niej pieczarki.
  4. Wyciągnij drugą patelnię i rozpuść na niej łyżkę smalcu. Podsmaż na niej wątróbkę z każdej ze stron.
  5. Podsmażone podroby przełóż na patelnię z cebulą i pieczarkami. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
  6. Dodaj miód oraz łyżkę octu winnego.
  7. Pod koniec smażenia dopraw danie do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯