Lubisz śliwki w czekoladzie? To ciasto jest o niebo lepsze

Nikogo nie trzeba przekonywać, że czekolada i śliwki to dobre połączenie. Właśnie pralinki o takim smaku cieszą się wielką popularnością od lat. Postanowiłam go odtworzyć w cieście i wyszło nawet lepiej, niż się spodziewałam.

Czekolada i śliwki to pyszne połączenieCzekolada i śliwki to pyszne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zaczyna się sezon na ciasta ze świeżymi owocami, a tymczasem w zamrażarce odkryłam ostatni woreczek ze śliwkami. Postanowiłam jak najszybciej zużyć je i wybór padł oczywiście na słodki wypiek. Mrożone owoce sprawdzają się w nich doskonale.

Dlaczego śliwki są idealne do wypieków?

Co tu zaproponować o tej porze ze śliwkami, kiedy konkurencja sezonowych owoców jest bardzo silna? Postawiłam na znane połączenie z pralinek, czyli śliwki w czekoladowym cieście. Słodka czekolada i aromatyczne owoce to duet, który zawsze się sprawdza.

W dodatku śliwki, także te mrożone, są idealne do wypieków. Nie rozpadają się podczas pieczenia, ani nie zatapiają w cieście, tylko zostają na wierzchu. Tworzą misterny fioletowy wzór. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby rozkładać je przekrojoną stroną do góry, by sok nie spływał do ciasta. Dzięki temu owoce nie stracą go zbyt dużo i pozostaną miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Jak wzbogacić smak czekoladowego ciasta?

Jesienią wykorzystuję śliwki przede wszystkim do ciasta kruchego czy drożdżowego. Teraz postawiłam na coś innego, a inspiracją były znane pralinki. Chciałam, by śliwki zatopione były w aksamitnej, czekoladowej masie. Dlatego postawiłam na brownie.

To amerykańskie ciasto, które w klasycznej wersji pozbawione jest dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić jego smak o orzechy czy owoce. Ma wilgotną konsystencję i jest intensywnie czekoladowe. Na pewno jesienią wrócę do tego przepisu i upiekę to ciasto ze świeżymi owocami.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g czekolady (można użyć gorzkiej lub mieszanki gorzkiej i mlecznej),
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g śliwek (mrożonych lub świeżych),
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop, a potem dodawaj do niego połamaną na małe kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj, czekolada powinna się roztopić i połączyć z masłem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka wraz z cukrem miksuj przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wtedy dodaj roztopioną z masłem czekoladę, wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki, oprósz je przyprawami.
  4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀