Lubisz śliwki w czekoladzie? To ciasto jest o niebo lepsze
Nikogo nie trzeba przekonywać, że czekolada i śliwki to dobre połączenie. Właśnie pralinki o takim smaku cieszą się wielką popularnością od lat. Postanowiłam go odtworzyć w cieście i wyszło nawet lepiej, niż się spodziewałam.
Zaczyna się sezon na ciasta ze świeżymi owocami, a tymczasem w zamrażarce odkryłam ostatni woreczek ze śliwkami. Postanowiłam jak najszybciej zużyć je i wybór padł oczywiście na słodki wypiek. Mrożone owoce sprawdzają się w nich doskonale.
Dlaczego śliwki są idealne do wypieków?
Co tu zaproponować o tej porze ze śliwkami, kiedy konkurencja sezonowych owoców jest bardzo silna? Postawiłam na znane połączenie z pralinek, czyli śliwki w czekoladowym cieście. Słodka czekolada i aromatyczne owoce to duet, który zawsze się sprawdza.
W dodatku śliwki, także te mrożone, są idealne do wypieków. Nie rozpadają się podczas pieczenia, ani nie zatapiają w cieście, tylko zostają na wierzchu. Tworzą misterny fioletowy wzór. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby rozkładać je przekrojoną stroną do góry, by sok nie spływał do ciasta. Dzięki temu owoce nie stracą go zbyt dużo i pozostaną miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak wzbogacić smak czekoladowego ciasta?
Jesienią wykorzystuję śliwki przede wszystkim do ciasta kruchego czy drożdżowego. Teraz postawiłam na coś innego, a inspiracją były znane pralinki. Chciałam, by śliwki zatopione były w aksamitnej, czekoladowej masie. Dlatego postawiłam na brownie.
To amerykańskie ciasto, które w klasycznej wersji pozbawione jest dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić jego smak o orzechy czy owoce. Ma wilgotną konsystencję i jest intensywnie czekoladowe. Na pewno jesienią wrócę do tego przepisu i upiekę to ciasto ze świeżymi owocami.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Składniki:
- 250 g czekolady (można użyć gorzkiej lub mieszanki gorzkiej i mlecznej),
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 g śliwek (mrożonych lub świeżych),
- cynamon, imbir, kardamon do smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Masło roztop, a potem dodawaj do niego połamaną na małe kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj, czekolada powinna się roztopić i połączyć z masłem. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka wraz z cukrem miksuj przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wtedy dodaj roztopioną z masłem czekoladę, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki, oprósz je przyprawami.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut.