Lubisz śliwki w czekoladzie? To ciasto jest o niebo lepsze

Nikogo nie trzeba przekonywać, że czekolada i śliwki to dobre połączenie. Właśnie pralinki o takim smaku cieszą się wielką popularnością od lat. Postanowiłam go odtworzyć w cieście i wyszło nawet lepiej, niż się spodziewałam.

Czekolada i śliwki to pyszne połączenieCzekolada i śliwki to pyszne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zaczyna się sezon na ciasta ze świeżymi owocami, a tymczasem w zamrażarce odkryłam ostatni woreczek ze śliwkami. Postanowiłam jak najszybciej zużyć je i wybór padł oczywiście na słodki wypiek. Mrożone owoce sprawdzają się w nich doskonale.

Dlaczego śliwki są idealne do wypieków?

Co tu zaproponować o tej porze ze śliwkami, kiedy konkurencja sezonowych owoców jest bardzo silna? Postawiłam na znane połączenie z pralinek, czyli śliwki w czekoladowym cieście. Słodka czekolada i aromatyczne owoce to duet, który zawsze się sprawdza.

W dodatku śliwki, także te mrożone, są idealne do wypieków. Nie rozpadają się podczas pieczenia, ani nie zatapiają w cieście, tylko zostają na wierzchu. Tworzą misterny fioletowy wzór. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby rozkładać je przekrojoną stroną do góry, by sok nie spływał do ciasta. Dzięki temu owoce nie stracą go zbyt dużo i pozostaną miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak wzbogacić smak czekoladowego ciasta?

Jesienią wykorzystuję śliwki przede wszystkim do ciasta kruchego czy drożdżowego. Teraz postawiłam na coś innego, a inspiracją były znane pralinki. Chciałam, by śliwki zatopione były w aksamitnej, czekoladowej masie. Dlatego postawiłam na brownie.

To amerykańskie ciasto, które w klasycznej wersji pozbawione jest dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić jego smak o orzechy czy owoce. Ma wilgotną konsystencję i jest intensywnie czekoladowe. Na pewno jesienią wrócę do tego przepisu i upiekę to ciasto ze świeżymi owocami.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g czekolady (można użyć gorzkiej lub mieszanki gorzkiej i mlecznej),
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g śliwek (mrożonych lub świeżych),
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop, a potem dodawaj do niego połamaną na małe kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj, czekolada powinna się roztopić i połączyć z masłem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka wraz z cukrem miksuj przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wtedy dodaj roztopioną z masłem czekoladę, wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki, oprósz je przyprawami.
  4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa