Magda Gessler nigdy nie dodaje tego składnika do zupy. Zabiera jej cały smak

Okazuje się, że podczas gotowania zupy nagminnie popełniamy jeden błąd. Ostatnio uświadomiła nas o tym Magda Gessler. Znawczyni polskiej kuchni wyjaśniła, jakiego składnika nie powinniśmy dodawać do zupy.

ObrazekMagda Gessler nigdy nie dodaje tego składnika do zupy, a my robimy to nagminnie. - Pyszności / Źródło: canva.com ; instagram.com/magdagessler_official
Agnieszka

Magda Gessler rozwiewa wątpliwości

Obrazek
Zupa - Pyszności

Przed przystąpieniem do gotowania zupy zawsze przygotowujemy potrzebne składniki. W pierwszej kolejności zazwyczaj kupujemy włoszczyznę. Składa się ona z marchewki, pietruszki, selera i liści pora. Warzywa najczęściej związane są gumką recepturką i zapakowane w siatkę. Ten gotowy zestaw warzyw możemy kupić zarówno w supermarkecie, jak i na bazarku.

Okazuje się jednak, że nie powinniśmy kupować gotowego bukietu warzyw. Magda Gessler wyraźnie podkreśliła, że jest to nagminnie popełniany błąd.

Co jest złego w gotowej włoszczyźnie - Magda Gessler wyjaśnia

Obrazek
Włoszczyzna - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Według polskiej restauratorki nie opłaca się kupować gotowego zestawu warzyw. Lepiej wybrać każde warzywo oddzielnie. W takim przypadku wydamy mniej pieniędzy. Okazuje się, że możemy zaoszczędzić nawet kilka złotych.

Dodatkowo Magda Gessler zwróciła uwagę na jedną ważną kwestię. Pakowana włoszczyzna zawiera zazwyczaj najwięcej marchewki. Wynika to z tego, że jest ona wyjątkowo tania. Marchewka z reguły nie nadaje, aż tak wyrazistego smaku, jak por czy seler. W związku z tym nasza zupa straci na smaku.

Restauratorka zaznacza, że najlepiej kupić każde warzywo oddzielnie. Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze, a nasza zupa będzie wyjątkowo smaczna.

Jak wybrać świeże warzywa?

Jeśli przygotowujemy warzywa do zupy, warto wybrać te świeże. W związku z tym powinny odznaczać się jednolitą barwą. Jeśli zauważymy na ich powierzchni plamy, lepiej takie warzywa odłożyć. Oprócz tego ich skórka nie powinna być uszkodzona.

Świeżość warzyw rozpoznamy również po zapachu. Powinien on być delikatny i charakterystyczny dla danego produktu. Kwaśny intensywny zapach to zły znak. Takie warzywo już zaczęło gnić.

Gdzie przechowywać włoszczyznę?

Włoszczyznę powinniśmy przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica. Warzywa trzymamy w miskach lub specjalnych koszach. Nie powinniśmy trzymać ich w plastikowych torebkach.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak zupę ogórkową na wędzonych żeberkach przygotować krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯