Magda Gessler nigdy nie dodaje tego składnika do zupy. Zabiera jej cały smak
Okazuje się, że podczas gotowania zupy nagminnie popełniamy jeden błąd. Ostatnio uświadomiła nas o tym Magda Gessler. Znawczyni polskiej kuchni wyjaśniła, jakiego składnika nie powinniśmy dodawać do zupy.
17.06.2022 | aktual.: 17.06.2022 12:11
Magda Gessler rozwiewa wątpliwości
Przed przystąpieniem do gotowania zupy zawsze przygotowujemy potrzebne składniki. W pierwszej kolejności zazwyczaj kupujemy włoszczyznę. Składa się ona z marchewki, pietruszki, selera i liści pora. Warzywa najczęściej związane są gumką recepturką i zapakowane w siatkę. Ten gotowy zestaw warzyw możemy kupić zarówno w supermarkecie, jak i na bazarku.
Okazuje się jednak, że nie powinniśmy kupować gotowego bukietu warzyw. Magda Gessler wyraźnie podkreśliła, że jest to nagminnie popełniany błąd.
Co jest złego w gotowej włoszczyźnie - Magda Gessler wyjaśnia
Według polskiej restauratorki nie opłaca się kupować gotowego zestawu warzyw. Lepiej wybrać każde warzywo oddzielnie. W takim przypadku wydamy mniej pieniędzy. Okazuje się, że możemy zaoszczędzić nawet kilka złotych.
Dodatkowo Magda Gessler zwróciła uwagę na jedną ważną kwestię. Pakowana włoszczyzna zawiera zazwyczaj najwięcej marchewki. Wynika to z tego, że jest ona wyjątkowo tania. Marchewka z reguły nie nadaje, aż tak wyrazistego smaku, jak por czy seler. W związku z tym nasza zupa straci na smaku.
Restauratorka zaznacza, że najlepiej kupić każde warzywo oddzielnie. Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze, a nasza zupa będzie wyjątkowo smaczna.
Jak wybrać świeże warzywa?
Jeśli przygotowujemy warzywa do zupy, warto wybrać te świeże. W związku z tym powinny odznaczać się jednolitą barwą. Jeśli zauważymy na ich powierzchni plamy, lepiej takie warzywa odłożyć. Oprócz tego ich skórka nie powinna być uszkodzona.
Świeżość warzyw rozpoznamy również po zapachu. Powinien on być delikatny i charakterystyczny dla danego produktu. Kwaśny intensywny zapach to zły znak. Takie warzywo już zaczęło gnić.
Gdzie przechowywać włoszczyznę?
Włoszczyznę powinniśmy przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica. Warzywa trzymamy w miskach lub specjalnych koszach. Nie powinniśmy trzymać ich w plastikowych torebkach.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak zupę ogórkową na wędzonych żeberkach przygotować krok po kroku.