Magda Gessler nigdy nie dodaje tego składnika do zupy. Zabiera jej cały smak

Okazuje się, że podczas gotowania zupy nagminnie popełniamy jeden błąd. Ostatnio uświadomiła nas o tym Magda Gessler. Znawczyni polskiej kuchni wyjaśniła, jakiego składnika nie powinniśmy dodawać do zupy.

ObrazekMagda Gessler nigdy nie dodaje tego składnika do zupy, a my robimy to nagminnie. - Pyszności / Źródło: canva.com ; instagram.com/magdagessler_official
Agnieszka

Magda Gessler rozwiewa wątpliwości

Obrazek
Zupa - Pyszności

Przed przystąpieniem do gotowania zupy zawsze przygotowujemy potrzebne składniki. W pierwszej kolejności zazwyczaj kupujemy włoszczyznę. Składa się ona z marchewki, pietruszki, selera i liści pora. Warzywa najczęściej związane są gumką recepturką i zapakowane w siatkę. Ten gotowy zestaw warzyw możemy kupić zarówno w supermarkecie, jak i na bazarku.

Okazuje się jednak, że nie powinniśmy kupować gotowego bukietu warzyw. Magda Gessler wyraźnie podkreśliła, że jest to nagminnie popełniany błąd.

Co jest złego w gotowej włoszczyźnie - Magda Gessler wyjaśnia

Obrazek
Włoszczyzna - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Według polskiej restauratorki nie opłaca się kupować gotowego zestawu warzyw. Lepiej wybrać każde warzywo oddzielnie. W takim przypadku wydamy mniej pieniędzy. Okazuje się, że możemy zaoszczędzić nawet kilka złotych.

Dodatkowo Magda Gessler zwróciła uwagę na jedną ważną kwestię. Pakowana włoszczyzna zawiera zazwyczaj najwięcej marchewki. Wynika to z tego, że jest ona wyjątkowo tania. Marchewka z reguły nie nadaje, aż tak wyrazistego smaku, jak por czy seler. W związku z tym nasza zupa straci na smaku.

Restauratorka zaznacza, że najlepiej kupić każde warzywo oddzielnie. Dzięki temu zaoszczędzimy pieniądze, a nasza zupa będzie wyjątkowo smaczna.

Jak wybrać świeże warzywa?

Jeśli przygotowujemy warzywa do zupy, warto wybrać te świeże. W związku z tym powinny odznaczać się jednolitą barwą. Jeśli zauważymy na ich powierzchni plamy, lepiej takie warzywa odłożyć. Oprócz tego ich skórka nie powinna być uszkodzona.

Świeżość warzyw rozpoznamy również po zapachu. Powinien on być delikatny i charakterystyczny dla danego produktu. Kwaśny intensywny zapach to zły znak. Takie warzywo już zaczęło gnić.

Gdzie przechowywać włoszczyznę?

Włoszczyznę powinniśmy przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się tutaj piwnica. Warzywa trzymamy w miskach lub specjalnych koszach. Nie powinniśmy trzymać ich w plastikowych torebkach.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak zupę ogórkową na wędzonych żeberkach przygotować krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione