Najlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka

Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe ciasto truskawkowe z delikatną pianką. Idealnie sprawdzi się na letni, słodki deser.

Magda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe StockMagda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe Stock
Ewa

Truskawki wypełniły ryneczki oraz stragany i kuszą swoim zapachem. Chętnie wtedy zapraszamy je do naszej kuchni, aby zamienić je w pyszności, którym trudno się oprzeć. Swoim letnim przepisem na wyjątkowe ciasto podzieliła się też znana polska restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler. Gwiazda postawiła na połączenie truskawek ze śmietanką kokosową i orzeźwiającą nutą limonki. Kokosowa pianka to idealne zwieńczenie całego deseru. Zdecydowanie zapada w pamięć i sprawia, że talerzyki błyskawicznie są wyczyszczone.

Magda Gessler- Pyszności
Magda Gessler - Pyszności; Foto kadr z programu Kuchenne Rewolucje na stronie player.pl

Magda Gessler podała przepis na ciasto truskawkowe

Składniki:

            
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml śmietanki kokosowej
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • limonka (sok i skórka)
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty świeże

Sposób przygotowania:

            
  1. Orzechy włoskie podpraż na patelni i posiekaj.
  2. Herbatniki pokrusz i zblenduj z miękkim masłem. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  3. Powstałą masą wyłóż blaszkę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  4. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z blaszki.
  5. Limonkę wyparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.
  6. W połowie szklanki wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do masy ze śmietanką.
  7. Część masy wylej na przestudzony spód.
  8. Dodaj warstwę truskawek i dodaj pozostałą śmietankę.
  9. Udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  10. Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polej ciasto i udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej