PrzepisNajlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka
Najlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka
Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe ciasto truskawkowe z delikatną pianką. Idealnie sprawdzi się na letni, słodki deser.
Magda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe Stock
Ewa
05.06.2023 | aktual.: 16.03.2024 15:04
Truskawki wypełniły ryneczki oraz stragany i kuszą swoim zapachem. Chętnie wtedy zapraszamy je do naszej kuchni, aby zamienić je w pyszności, którym trudno się oprzeć. Swoim letnim przepisem na wyjątkowe ciasto podzieliła się też znana polska restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler. Gwiazda postawiła na połączenie truskawek ze śmietanką kokosową i orzeźwiającą nutą limonki. Kokosowa pianka to idealne zwieńczenie całego deseru. Zdecydowanie zapada w pamięć i sprawia, że talerzyki błyskawicznie są wyczyszczone.
Magda Gessler podała przepis na ciasto truskawkowe
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 500 ml śmietanki kokosowej
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 1 szklanka cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- limonka (sok i skórka)
- wiórki kokosowe
- listki mięty świeże
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie podpraż na patelni i posiekaj.
- Herbatniki pokrusz i zblenduj z miękkim masłem. Dodaj orzechy i wymieszaj.
- Powstałą masą wyłóż blaszkę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z blaszki.
- Limonkę wyparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.
- W połowie szklanki wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do masy ze śmietanką.
- Część masy wylej na przestudzony spód.
- Dodaj warstwę truskawek i dodaj pozostałą śmietankę.
- Udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polej ciasto i udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.