Najlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka

Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe ciasto truskawkowe z delikatną pianką. Idealnie sprawdzi się na letni, słodki deser.

Magda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe StockMagda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe Stock
Ewa

Truskawki wypełniły ryneczki oraz stragany i kuszą swoim zapachem. Chętnie wtedy zapraszamy je do naszej kuchni, aby zamienić je w pyszności, którym trudno się oprzeć. Swoim letnim przepisem na wyjątkowe ciasto podzieliła się też znana polska restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler. Gwiazda postawiła na połączenie truskawek ze śmietanką kokosową i orzeźwiającą nutą limonki. Kokosowa pianka to idealne zwieńczenie całego deseru. Zdecydowanie zapada w pamięć i sprawia, że talerzyki błyskawicznie są wyczyszczone.

Magda Gessler- Pyszności
Magda Gessler - Pyszności; Foto kadr z programu Kuchenne Rewolucje na stronie player.pl

Magda Gessler podała przepis na ciasto truskawkowe

Składniki:

            
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml śmietanki kokosowej
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • limonka (sok i skórka)
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty świeże

Sposób przygotowania:

            
  1. Orzechy włoskie podpraż na patelni i posiekaj.
  2. Herbatniki pokrusz i zblenduj z miękkim masłem. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  3. Powstałą masą wyłóż blaszkę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  4. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z blaszki.
  5. Limonkę wyparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.
  6. W połowie szklanki wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do masy ze śmietanką.
  7. Część masy wylej na przestudzony spód.
  8. Dodaj warstwę truskawek i dodaj pozostałą śmietankę.
  9. Udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  10. Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polej ciasto i udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯