PrzepisNajlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka

Najlepsze ciasto z truskawkami według przepisu Magdy Gessler. Sekretem jest pianka

Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyjątkowe ciasto truskawkowe z delikatną pianką. Idealnie sprawdzi się na letni, słodki deser.

Magda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe Stock
Magda Gessler- Pyszności, źródło: Instagram, Adobe Stock
Ewa

05.06.2023 | aktual.: 16.03.2024 15:04

Truskawki wypełniły ryneczki oraz stragany i kuszą swoim zapachem. Chętnie wtedy zapraszamy je do naszej kuchni, aby zamienić je w pyszności, którym trudno się oprzeć. Swoim letnim przepisem na wyjątkowe ciasto podzieliła się też znana polska restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler. Gwiazda postawiła na połączenie truskawek ze śmietanką kokosową i orzeźwiającą nutą limonki. Kokosowa pianka to idealne zwieńczenie całego deseru. Zdecydowanie zapada w pamięć i sprawia, że talerzyki błyskawicznie są wyczyszczone.

Magda Gessler - Pyszności; Foto kadr z programu Kuchenne Rewolucje na stronie player.pl
Magda Gessler - Pyszności; Foto kadr z programu Kuchenne Rewolucje na stronie player.pl

Magda Gessler podała przepis na ciasto truskawkowe

Składniki:

            
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml śmietanki kokosowej
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • limonka (sok i skórka)
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty świeże

Sposób przygotowania:

            
  1. Orzechy włoskie podpraż na patelni i posiekaj.
  2. Herbatniki pokrusz i zblenduj z miękkim masłem. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  3. Powstałą masą wyłóż blaszkę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  4. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z blaszki.
  5. Limonkę wyparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.
  6. W połowie szklanki wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do masy ze śmietanką.
  7. Część masy wylej na przestudzony spód.
  8. Dodaj warstwę truskawek i dodaj pozostałą śmietankę.
  9. Udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  10. Truskawki zmiksuj z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polej ciasto i udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Magda Gesslertruskawkiciasto truskawkowe
Wybrane dla Ciebie