Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
W piątek często smażymy filety rybne w panierce lub zapiekamy w piekarniku, zapominając o tym, że można z nich zrobić także pyszne kotlety mielone. Miękkie białe mięso bez ości, wymieszane z dodatkami, które proponuje Magda Gessler, jest delikatne i aromatyczne. Dzieciaki uwielbiają takie kotlety.
Wiele osób rezygnuje z kotletów rybnych, ponieważ dziś mało kto ma na stałym wyposażeniu w kuchni maszynkę do mielenia mięsa. Na szczęście można ominąć ten ciężki sprzęt i rozdrobnić rybę w malakserze. Dodaj kilka prostych składników i już możesz smażyć kotleciki na złoto na rozgrzanej patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Znak rozpoznawczy Magdy Gessler
Kto zna styl gotowania znanej restauratorki, nie będzie zdziwiony. Ale dla osób mniej zaznajomionych z kuchnią Magdy Gessler, nie jest to oczywisty składnik. Wiele osób zarówno do tradycyjnych mielonych, jak i kotletów rybnych dodaje świeżą, drobno posiekaną cebulę. Magda Gessler lubi ją przesmażyć na patelni z łyżką prawdziwego masła. Cebulkę szkli w niższej temperaturze, aby masło się nie przypaliło, dzięki czemu dodatek nabiera więcej naturalnej słodyczy i kremowości, bez cienia nieprzyjemnej goryczy.
Przepis na kotlety rybne do Magdy Gessler
Zacznij od zmielenia ryby i namoczenia bułki w mleku (ok. 200 ml).
Składniki:
- 500 g świeżych filetów białej ryby, na przykład dorsza,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- namoczona bułka,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj w malakserze.
- Drobno posiekaną cebulę podsmaż na maśle i dodaj do zmielonej ryby. Wrzuć także namoczoną bułkę (wcześniej odciśnij ją z mleka), majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i przyprawę curry.
- Wyrób ciasto ręcznie, a następnie w zwilżonych dłoniach uformuj zgrabne, okrągłe kotleciki.
- Obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na złoty kolor.