WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach

W piątek często smażymy filety rybne w panierce lub zapiekamy w piekarniku, zapominając o tym, że można z nich zrobić także pyszne kotlety mielone. Miękkie białe mięso bez ości, wymieszane z dodatkami, które proponuje Magda Gessler, jest delikatne i aromatyczne. Dzieciaki uwielbiają takie kotlety.

Kotleciki rybne od Magdy Gessler na piątkowy obiadKotleciki rybne od Magdy Gessler na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Wiele osób rezygnuje z kotletów rybnych, ponieważ dziś mało kto ma na stałym wyposażeniu w kuchni maszynkę do mielenia mięsa. Na szczęście można ominąć ten ciężki sprzęt i rozdrobnić rybę w malakserze. Dodaj kilka prostych składników i już możesz smażyć kotleciki na złoto na rozgrzanej patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Znak rozpoznawczy Magdy Gessler

Kto zna styl gotowania znanej restauratorki, nie będzie zdziwiony. Ale dla osób mniej zaznajomionych z kuchnią Magdy Gessler, nie jest to oczywisty składnik. Wiele osób zarówno do tradycyjnych mielonych, jak i kotletów rybnych dodaje świeżą, drobno posiekaną cebulę. Magda Gessler lubi ją przesmażyć na patelni z łyżką prawdziwego masła. Cebulkę szkli w niższej temperaturze, aby masło się nie przypaliło, dzięki czemu dodatek nabiera więcej naturalnej słodyczy i kremowości, bez cienia nieprzyjemnej goryczy.

Przepis na kotlety rybne do Magdy Gessler

Zacznij od zmielenia ryby i namoczenia bułki w mleku (ok. 200 ml).

Składniki:

  • 500 g świeżych filetów białej ryby, na przykład dorsza,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • namoczona bułka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj w malakserze.
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na maśle i dodaj do zmielonej ryby. Wrzuć także namoczoną bułkę (wcześniej odciśnij ją z mleka), majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i przyprawę curry.
  3. Wyrób ciasto ręcznie, a następnie w zwilżonych dłoniach uformuj zgrabne, okrągłe kotleciki.
  4. Obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze