Magda Gessler robi tatara bez mięsa. Podstawą warzywo, które Polacy ubóstwiają

Magda Gessler, restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się przepisem na tatara, który nie zawiera ani grama mięsa. Tajemniczym, nadającym wyjątkowego smaku składnikiem są... pomidory.

Magda Gessler w studio Wirtualnej PolskiMagda Gessler w studio Wirtualnej Polski
Źródło zdjęć: © YouTube

Sezon pomidorowy trwa w najlepsze. To właśnie teraz są najsmaczniejsze i zarazem najtańsze, bowiem kilogram soczystych pomidorów malinowych kosztuje ok. 4 złotych. Jeśli chcesz przygotować je w nieco innej niż zwykle odsłonie, przygotuj ten wegański tatar z pieczonych pomidorów. Zarówno weganie, jak i mięsożercy będą zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Z czego można przygotować wegański tatar?

Kuchnia wegańska jest smaczna i zdrowa. Z warzyw można przygotować mnóstwo pysznych i wartościowych potraw, które smakiem nie ustępują ich mięsnej wersji. Niekiedy nawet je przebijają. Jednym z takich dań jest tatar.


W wersji wegańskiej można przygotować go na kilka różnych sposobów. Marta Dymek, autorka książek kulinarnych i bloga "Jadłonomia" przyrządza go, wykorzystując kaszę jęczmienną. Wiele osób wykorzystuje do tego roślinne "mielone", a jeszcze inni, suszone pomidory czy buraka. Jest jednak jeden składnik, który pojawia się w każdym przepisie. To pomidory, a dokładniej, koncentrat pomidorowy.


Dlaczego dodatek pomidorów jest tak ważny? To jedno z warzyw, które bogate jest w umami, czyli tzw. piąty smak, określany mianem pełnego, mięsistego.

Przepis na wegański tatar z pomidorów według Magdy Gessler

Niskokaloryczny, bezmięsny, lekkostrawny, bogaty w likopen i antyoksydanty. Przygotowanie niemięsnego tatara z pomidorów jest banalnie łatwe. Koniecznie wypróbuj go jeszcze w tym miesiącu, kiedy pomidory są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 12 pomidorów średniej wielkości (np. lima, malinowe, bawole serce),
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dwie łyżki musztardy dijon,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżka kaparów,
  • łyżka oliwek,
  • łyżka oliwy,
  • garść bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj i pozbądź się z nich szypułek i gniazda nasiennego. Pokrój je w niewielką kostkę i połóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. i piecz przez 3 godziny.
  2. Szalotki i oliwki posiekaj w drobną kostkę.
  3. Upieczone i ostudzone pomidory posiekaj tak, jakbyś siekała "normalnego" tatara. Wymieszaj je z solą, pieprzem, cukrem, kaparami i oliwkami. Przełóż całość do niewielkiej miski, a następnie wstaw ją do lodówki.
  4. W międzyczasie przygotuj dressing. Posiekane szalotki połącz z oliwą, bazylią, sosem sojowym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Wyjmij "tatar" z lodówki i polej go dressingiem. Podaj z chrupiącymi grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥