Magda Gessler robi tatara bez mięsa. Podstawą warzywo, które Polacy ubóstwiają

Magda Gessler robi tatara bez mięsa. Podstawą warzywo, które Polacy ubóstwiają

Magda Gessler w studio Wirtualnej Polski
Magda Gessler w studio Wirtualnej Polski
Źródło zdjęć: © YouTube
17.08.2023 16:48

Magda Gessler, restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się przepisem na tatara, który nie zawiera ani grama mięsa. Tajemniczym, nadającym wyjątkowego smaku składnikiem są... pomidory.

Sezon pomidorowy trwa w najlepsze. To właśnie teraz są najsmaczniejsze i zarazem najtańsze, bowiem kilogram soczystych pomidorów malinowych kosztuje ok. 4 złotych. Jeśli chcesz przygotować je w nieco innej niż zwykle odsłonie, przygotuj ten wegański tatar z pieczonych pomidorów. Zarówno weganie, jak i mięsożercy będą zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego można przygotować wegański tatar?

Kuchnia wegańska jest smaczna i zdrowa. Z warzyw można przygotować mnóstwo pysznych i wartościowych potraw, które smakiem nie ustępują ich mięsnej wersji. Niekiedy nawet je przebijają. Jednym z takich dań jest tatar.


W wersji wegańskiej można przygotować go na kilka różnych sposobów. Marta Dymek, autorka książek kulinarnych i bloga "Jadłonomia" przyrządza go, wykorzystując kaszę jęczmienną. Wiele osób wykorzystuje do tego roślinne "mielone", a jeszcze inni, suszone pomidory czy buraka. Jest jednak jeden składnik, który pojawia się w każdym przepisie. To pomidory, a dokładniej, koncentrat pomidorowy.


Dlaczego dodatek pomidorów jest tak ważny? To jedno z warzyw, które bogate jest w umami, czyli tzw. piąty smak, określany mianem pełnego, mięsistego.

Przepis na wegański tatar z pomidorów według Magdy Gessler

Niskokaloryczny, bezmięsny, lekkostrawny, bogaty w likopen i antyoksydanty. Przygotowanie niemięsnego tatara z pomidorów jest banalnie łatwe. Koniecznie wypróbuj go jeszcze w tym miesiącu, kiedy pomidory są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 12 pomidorów średniej wielkości (np. lima, malinowe, bawole serce),
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dwie łyżki musztardy dijon,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżka kaparów,
  • łyżka oliwek,
  • łyżka oliwy,
  • garść bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj i pozbądź się z nich szypułek i gniazda nasiennego. Pokrój je w niewielką kostkę i połóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. i piecz przez 3 godziny.
  2. Szalotki i oliwki posiekaj w drobną kostkę.
  3. Upieczone i ostudzone pomidory posiekaj tak, jakbyś siekała "normalnego" tatara. Wymieszaj je z solą, pieprzem, cukrem, kaparami i oliwkami. Przełóż całość do niewielkiej miski, a następnie wstaw ją do lodówki.
  4. W międzyczasie przygotuj dressing. Posiekane szalotki połącz z oliwą, bazylią, sosem sojowym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Wyjmij "tatar" z lodówki i polej go dressingiem. Podaj z chrupiącymi grzankami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także