Magda Gessler robi tatara bez mięsa. Podstawą warzywo, które Polacy ubóstwiają
Magda Gessler, restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się przepisem na tatara, który nie zawiera ani grama mięsa. Tajemniczym, nadającym wyjątkowego smaku składnikiem są... pomidory.
17.08.2023 16:48
Sezon pomidorowy trwa w najlepsze. To właśnie teraz są najsmaczniejsze i zarazem najtańsze, bowiem kilogram soczystych pomidorów malinowych kosztuje ok. 4 złotych. Jeśli chcesz przygotować je w nieco innej niż zwykle odsłonie, przygotuj ten wegański tatar z pieczonych pomidorów. Zarówno weganie, jak i mięsożercy będą zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego można przygotować wegański tatar?
Kuchnia wegańska jest smaczna i zdrowa. Z warzyw można przygotować mnóstwo pysznych i wartościowych potraw, które smakiem nie ustępują ich mięsnej wersji. Niekiedy nawet je przebijają. Jednym z takich dań jest tatar.
W wersji wegańskiej można przygotować go na kilka różnych sposobów. Marta Dymek, autorka książek kulinarnych i bloga "Jadłonomia" przyrządza go, wykorzystując kaszę jęczmienną. Wiele osób wykorzystuje do tego roślinne "mielone", a jeszcze inni, suszone pomidory czy buraka. Jest jednak jeden składnik, który pojawia się w każdym przepisie. To pomidory, a dokładniej, koncentrat pomidorowy.
Dlaczego dodatek pomidorów jest tak ważny? To jedno z warzyw, które bogate jest w umami, czyli tzw. piąty smak, określany mianem pełnego, mięsistego.
Zobacz także
Przepis na wegański tatar z pomidorów według Magdy Gessler
Niskokaloryczny, bezmięsny, lekkostrawny, bogaty w likopen i antyoksydanty. Przygotowanie niemięsnego tatara z pomidorów jest banalnie łatwe. Koniecznie wypróbuj go jeszcze w tym miesiącu, kiedy pomidory są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 12 pomidorów średniej wielkości (np. lima, malinowe, bawole serce),
- 4 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- dwie łyżki musztardy dijon,
- łyżeczka sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka kaparów,
- łyżka oliwek,
- łyżka oliwy,
- garść bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pomidory umyj i pozbądź się z nich szypułek i gniazda nasiennego. Pokrój je w niewielką kostkę i połóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. i piecz przez 3 godziny.
- Szalotki i oliwki posiekaj w drobną kostkę.
- Upieczone i ostudzone pomidory posiekaj tak, jakbyś siekała "normalnego" tatara. Wymieszaj je z solą, pieprzem, cukrem, kaparami i oliwkami. Przełóż całość do niewielkiej miski, a następnie wstaw ją do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj dressing. Posiekane szalotki połącz z oliwą, bazylią, sosem sojowym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wyjmij "tatar" z lodówki i polej go dressingiem. Podaj z chrupiącymi grzankami.