Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna

Kulinarna gwiazda doskonale wie, że Polacy najbardziej uwielbiają karkówkę z grilla. Wszyscy się nakręcają na nią już od początku sezonu, ale mało kto potem dba o to, aby odpowiednio ją przygotować. Na szybko obsypane solą i pieprzem mięso nie wyjdzie smaczne.

Dwie godziny marynowania mięsa to absolutne minimumDwie godziny marynowania mięsa to absolutne minimum
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Magda Gessler dzieli się na TikToku swoim przepisem na karkówkę z grilla. Na wstępie od razu zaznacza, że dwie godziny marynowania mięsa to niezbędne minimum, a najlepiej jakby karkówka poleżała w aromatycznych dodatkach przez całą noc. Sama używa sprawdzonego zestawu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Marynata do karkówki od Magdy Gessler

Restuaratorka zanim natrze karkówkę mieszanką przypraw, stosuje kilka zabiegów, które mają na celu poprawienie tekstury i smaku mięsa:

– Ja ją uwielbiam obłożyć cebulą. Przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Świeżą, polską, wredną cebulą. A potem utrzeć czosnek, lubczyk, odrobinę octu (łyżeczkę winnego octu) i do tego wszystkiego zielona pietruszka. Jak ktoś lubi kminek, to mielony kminek, a jak ktoś lubi kumin, to mielony kumin. Można też dodać odrobinę słodkiej papryki – mówi na nagraniu Magda Gessler.

Tak przygotowane mięso przykrywasz pokrywką lub folią spożywczą i odkładasz do lodówki, aby włókna dokładnie wchłonęły marynatę. Nie śpieszysz się i nie wyciągasz mięsa zbyt wcześnie, bo wtedy nic dobrego z niego nie wyjdzie.

Grillowanie karkówki

Magda Gessler zwraca uwagę na jeszcze jedną rzecz, o której większość Polaków nie ma zielonego pojęcia:

– Bardzo ważne jest to, że kiedy grillujemy zamarynowane mięso, przed tym używamy ścierki lnianej, żeby zetrzeć całą marynatę, bo jeśli marynata zacznie się palić, będzie gorzka, a tak mamy uperfumowane, cudowne mięso. Pamiętajcie o tym! – przypomina Magda Gessler.

Smak spalonej marynaty to coś, co znamy nadzwyczaj dobrze. Może następnym razem w końcu przygotujemy mięso bez brudnego i gorzkiego nalotu? Kluczem do sukcesu jest zaplanowanie zakupów dzień wcześniej – nie zawsze jest czas i nie zawsze są chęci, ale warto się zmotywować, by na własnym podniebieniu sprawdzić, o jakiej karkówce mówi Magda Gessler.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę