Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna

Kulinarna gwiazda doskonale wie, że Polacy najbardziej uwielbiają karkówkę z grilla. Wszyscy się nakręcają na nią już od początku sezonu, ale mało kto potem dba o to, aby odpowiednio ją przygotować. Na szybko obsypane solą i pieprzem mięso nie wyjdzie smaczne.

Dwie godziny marynowania mięsa to absolutne minimumDwie godziny marynowania mięsa to absolutne minimum
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Magda Gessler dzieli się na TikToku swoim przepisem na karkówkę z grilla. Na wstępie od razu zaznacza, że dwie godziny marynowania mięsa to niezbędne minimum, a najlepiej jakby karkówka poleżała w aromatycznych dodatkach przez całą noc. Sama używa sprawdzonego zestawu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Marynata do karkówki od Magdy Gessler

Restuaratorka zanim natrze karkówkę mieszanką przypraw, stosuje kilka zabiegów, które mają na celu poprawienie tekstury i smaku mięsa:

– Ja ją uwielbiam obłożyć cebulą. Przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Świeżą, polską, wredną cebulą. A potem utrzeć czosnek, lubczyk, odrobinę octu (łyżeczkę winnego octu) i do tego wszystkiego zielona pietruszka. Jak ktoś lubi kminek, to mielony kminek, a jak ktoś lubi kumin, to mielony kumin. Można też dodać odrobinę słodkiej papryki – mówi na nagraniu Magda Gessler.

Tak przygotowane mięso przykrywasz pokrywką lub folią spożywczą i odkładasz do lodówki, aby włókna dokładnie wchłonęły marynatę. Nie śpieszysz się i nie wyciągasz mięsa zbyt wcześnie, bo wtedy nic dobrego z niego nie wyjdzie.

Grillowanie karkówki

Magda Gessler zwraca uwagę na jeszcze jedną rzecz, o której większość Polaków nie ma zielonego pojęcia:

– Bardzo ważne jest to, że kiedy grillujemy zamarynowane mięso, przed tym używamy ścierki lnianej, żeby zetrzeć całą marynatę, bo jeśli marynata zacznie się palić, będzie gorzka, a tak mamy uperfumowane, cudowne mięso. Pamiętajcie o tym! – przypomina Magda Gessler.

Smak spalonej marynaty to coś, co znamy nadzwyczaj dobrze. Może następnym razem w końcu przygotujemy mięso bez brudnego i gorzkiego nalotu? Kluczem do sukcesu jest zaplanowanie zakupów dzień wcześniej – nie zawsze jest czas i nie zawsze są chęci, ale warto się zmotywować, by na własnym podniebieniu sprawdzić, o jakiej karkówce mówi Magda Gessler.

Wybrane dla Ciebie
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯