PrzepisDania główneMakaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym.
Pyszności
21.02.2017 | aktual.: 05.06.2017 13:43
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 150 g serek śmietankowy
- 200 g makaron wstążki, ugotowany
- 140 g szpinak w liściach
- 100 g parmezan starty
- sól
- pieprz
- 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 150 g pieczarki pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka tymianek
- 2 łyżki papryka słodka
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 800 ml bulion drobiowy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, przesyp go do miseczki.
2. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dopraw wszystko tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Na patelnię dodaj bulion drobiowy oraz serek śmietankowy. Dobrze rozmieszaj. Poczekaj, aż mieszanka się zagotuje, a następnie duś przez ok. 10 minut.
4. Po ok. 10 minutach dodaj ugotowany makaron i szpinak w liściach. Kiedy szpinak zwiędnie, dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i starty parmezan. Pomieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
5. Przełóż makaron z patelni na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać go z wierzchu startym parmezanem.
6. Smacznego!