PrzepisDania główneMakaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym.
Pyszności
Składniki:
1 łyżka olej
2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
150 g serek śmietankowy
200 g makaron wstążki, ugotowany
140 g szpinak w liściach
100 g parmezan starty
sól
pieprz
1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
150 g pieczarki pokrojone w plastry
1 łyżeczka tymianek
2 łyżki papryka słodka
3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
800 ml bulion drobiowy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, przesyp go do miseczki.
2. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dopraw wszystko tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Na patelnię dodaj bulion drobiowy oraz serek śmietankowy. Dobrze rozmieszaj. Poczekaj, aż mieszanka się zagotuje, a następnie duś przez ok. 10 minut.
4. Po ok. 10 minutach dodaj ugotowany makaron i szpinak w liściach. Kiedy szpinak zwiędnie, dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i starty parmezan. Pomieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
5. Przełóż makaron z patelni na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać go z wierzchu startym parmezanem.