Makaron awonara - a'la carbonara bez jajka

Co powiesz na kolejną kombinację obiadową z makaronem w roli głównej? Tym razem makaron carbonara stał się wariacją, którą nazwaliśmy awonara. Jak to zrobiliśmy? Zrezygnowaliśmy z jajka i dodaliśmy zamiast niego awokado ?

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu sosu do makaronu pomógł nam blender wysokoobrotowy marki Philips.

Składniki:

  1. 400 g makaron spaghetti ugotowany
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 szt. awokado
  4. 3 plastry boczek podsmażony na patelni
  5. 1/4 szkl. parmezan
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 1/3 szkl. woda z makaronu

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/3 szkl. wody z ugotowanym makaronem na poźniej. W blenderze połącz: zachowaną wodę, ząbki czosnku, awokado, parmezan, sól i pieprz.

Obrazek

2. Mieszankę przełóż na patelnię i połącz z ugotowanym makaronem. W międzyczasie podsmaż na patelni plastry boczku i odłóż do odsączenia na ręczniku papierowym. Po chwili potnij boczek na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Przełóż porcję makaronu na talerz. Dodaj parmezan, plastry boczku i dopraw według uznania.

Obrazek

4. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥