Makaron awonara - a'la carbonara bez jajka

Co powiesz na kolejną kombinację obiadową z makaronem w roli głównej? Tym razem makaron carbonara stał się wariacją, którą nazwaliśmy awonara. Jak to zrobiliśmy? Zrezygnowaliśmy z jajka i dodaliśmy zamiast niego awokado ?

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu sosu do makaronu pomógł nam blender wysokoobrotowy marki Philips.

Składniki:

  1. 400 g makaron spaghetti ugotowany
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1 szt. awokado
  4. 3 plastry boczek podsmażony na patelni
  5. 1/4 szkl. parmezan
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 1/3 szkl. woda z makaronu

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/3 szkl. wody z ugotowanym makaronem na poźniej. W blenderze połącz: zachowaną wodę, ząbki czosnku, awokado, parmezan, sól i pieprz.

Obrazek

2. Mieszankę przełóż na patelnię i połącz z ugotowanym makaronem. W międzyczasie podsmaż na patelni plastry boczku i odłóż do odsączenia na ręczniku papierowym. Po chwili potnij boczek na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Przełóż porcję makaronu na talerz. Dodaj parmezan, plastry boczku i dopraw według uznania.

Obrazek

4. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców