Dziś przychodzimy do Was z faszerowanym makaronem, który totalnie zawrócił nam w głowach :) Mamy nadzieję, że wy również się w nim zakochacie :)
Pyszności
09.04.2018 | aktual.: 09.04.2018 17:53
Składniki:
1/2 szt. cebula posiekana
300 g szpinak
400 g pierś z indyka mielona
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
3 łyżeczki oregano
1/4 szkl. mleko
500 ml sos pomidorowy
300 g makaron canelloni surowy
1 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż cebulę i szpinak. Następnie odstaw na bok.
2. W dużej misce połącz ze sobą mięso z indyka i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano.
3. Następnie dodaj podsmażoną cebulę i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Jako ostatni element dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.
5. W naczyniu żaroodpornym stwórz pierwszą warstwę z sosu pomidorowego. Następnie nafaszeruj makaron przy pomocy wcześniej przygotowanego farszu ze szpinakiem. Ułóż makaroniku w naczyniu i przykryj je drugą warstwą sosu. (Ułożyliśmy makaroniki w 2 mniejszych formach).
6. Na wierzchu rozprowadź żółty ser. Przykryj danie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj makaron bez przykrycia jeszcze przez 12 minut.