PrzepisMakaronyMakaron faszerowany indykiem i szpinakiem

Makaron faszerowany indykiem i szpinakiem

Dziś przychodzimy do Was z faszerowanym makaronem, który totalnie zawrócił nam w głowach :) Mamy nadzieję, że wy również się w nim zakochacie :)

Makaron faszerowany indykiem i szpinakiem
Pyszności

09.04.2018 | aktual.: 09.04.2018 17:53

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 300 g szpinak
  3. 400 g pierś z indyka mielona
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 3 łyżeczki oregano
  7. 1/4 szkl. mleko
  8. 500 ml sos pomidorowy
  9. 300 g makaron canelloni surowy
  10. 1 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż cebulę i szpinak. Następnie odstaw na bok.

Obraz

2. W dużej misce połącz ze sobą mięso z indyka i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano.

Obraz

3. Następnie dodaj podsmażoną cebulę i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Jako ostatni element dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.

Obraz

5. W naczyniu żaroodpornym stwórz pierwszą warstwę z sosu pomidorowego. Następnie nafaszeruj makaron przy pomocy wcześniej przygotowanego farszu ze szpinakiem. Ułóż makaroniku w naczyniu i przykryj je drugą warstwą sosu. (Ułożyliśmy makaroniki w 2 mniejszych formach).

Obraz

6. Na wierzchu rozprowadź żółty ser. Przykryj danie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj makaron bez przykrycia jeszcze przez 12 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz